Αντώνης Σαμαράς: «Τέτοια συναίνεση δεν δίνω»

Πολιτική
Απερίφραστο ΟΧΙ Σαμαρά στη συναίνεση μετά το ραντεβού του με τον πρωθυπουργό. «Δεν πρόκειται να συμφωνήσω στην αποδεδειγμένα λάθος συνταγή του μνημονίου. Η κυβέρνηση υποβάλλει τον λαό σε νέες θυσίες χωρίς καμία προοπτική», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Τόνισε μάλιστα πως η αξιωματική αντιπολίτευση είναι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων αλλά αντίθετη στην βιαστική εκποίηση και στα μέτρα πανικού. «Η κοινωνία απαιτεί συναίνεση για αλλαγή κατεύθυνσης και όχι συμφωνία κορυφής για να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στο ίδιο αδιέξοδο», υπογράμμισε.
Ακολουθεί η πλήρης δήλωση:

«Η κυβέρνηση επιβαρύνει την Οικονομία με νέους φόρους. Παραλύει έτσι και την τελευταία παραγωγική ικμάδα του τόπου. Φέρνει περισσότερη ύφεση, όχι μικρότερα ελλείμματα. Ο κ. Παπανδρέου επιμένει στην ίδια αποτυχημένη συνταγή εν όψει των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Προαναγγέλλει νέες φοροεπιδρομές, νέες οριζόντιες περικοπές σε βάρος όσων πλήρωσαν ήδη, όσων δεν αντέχουν άλλο…
Σ’ αυτή την αποδεδειγμένα λανθασμένη συνταγή του Μνημονίου δεν πρόκειται να συμφωνήσω. Υπενθυμίζω ότι το βασικό συστατικό της πρότασής μας για την Επανεκκίνηση της Οικονομίας, είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν η ασφυξία της αγοράς, οφείλεται κυρίως στην πολιτική της άγριας υπέρ-φορολόγησης των πάντων. Μόνο καινούργιο στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής οι αποκρατικοποιήσεις. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις δίνουν την εντύπωση ότι οδηγούνται σε εκποίηση, χωρίς αναπτυξιακή διάσταση και με πενιχρά αποτελέσματα σε διαλυμένο χρηματιστήριο…
Είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Αλλά είμαστε αντίθετοι στην βιαστική εκποίηση και στα μέτρα ταμειακού πανικού. Υπάρχουν μεμονωμένα θετικά στοιχεία, όπως οι συμβάσεις εκμετάλλευσης λιμανιών και αεροδρομίων. Τα προτείναμε από το Δεκέμβριο του 2009. Τώρα μόλις τα εξήγγειλε η κυβέρνηση.
Ή όπως η διαφαινόμενη πρόθεση του κ. Παπανδρέου να υιοθετήσει και κάποιες από τις προτάσεις μας στο Ζάππειο-ΙΙ: αυθαίρετα, επαναπατρισμός κεφαλαίων, εργασιακή εφεδρεία. Όμως, λίγα σωστά, σε ένα συνολικό λάθος, δεν δίνουν τη λύση.
Και κάτι εξ ίσου σημαντικό: Κανένας στην κυβέρνηση δεν δίνει καμία εξήγηση γιατί η συνταγή αυτή απέτυχε σε όλα… Και κανείς τους δεν αναλαμβάνει ευθύνη για τις θυσίες που πήγαν χαμένες… Σήμερα υποβάλλουν τον Ελληνικό λαό σε νέες θυσίες. Χωρίς καμιά προοπτική, αφού επαναλαμβάνουν σήμερα όσα απέτυχαν ως τώρα.
Αν δεν υπάρξει το δημιουργικό σοκ μείωσης των φόρων, σε συνδυασμό με τη μείωση της σπατάλης του Κράτους και τις τολμηρές αποκρατικοποιήσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα, Επανεκκίνηση της οικονομίας δεν θα υπάρξει. Η κοινωνία επιθυμεί συναίνεση σε ό,τι είναι ωφέλιμο. Όχι σε ό,τι βλάπτει την πατρίδα.
Η κοινωνία αναζητεί συναίνεση για αλλαγή κατεύθυνσης. Όχι συμφωνία κορυφής για να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στο ίδιο αδιέξοδο. Κάτι τέτοιο αφήνει έξω την κοινωνία... Τέτοια συναίνεση δεν δίνω.
Με το Ζάππειο ΙΙ, υπέδειξα το δρόμο Επανεκκίνησης της οικονομίας και Επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου. Η κυβέρνηση δεν τολμά να κάνει Επανεκκίνηση και δεν σκέφτεται να κάνει Επαναδιαπραγμάτευση.
Επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος και ξεπερνά τα όρια αντοχής της οικονομίας και του λαού μας. Εμείς παραμένουμε αντίθετοι. Και προωθούμε την Επανεκκίνηση ως μόνο δρόμο για να βγούμε από το αδιέξοδο».
Κυβερνητικές Πηγές: «Ανοιχτή σε προτάσεις είναι η κυβέρνηση, είπε ο Πρωθυπουργός»
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχουν προτάσεις στις οποίες μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος, μετέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά την συνάντηση.  Ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις για την επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος κατά 6,4% που είναι ο στόχος ο οποίος πρέπει να επιτευχθεί απαραιτήτως.
Επίσης ο κ. Παπανδρέου φέρεται να είπε στον κ. Σαμαρά πως όσα ακούγονται και βλέπουν το φως της δημοσιότητας για νέους φόρους, αύξηση ΦΠΑ κλπ., δεν είναι αποφάσεις, αλλά προτάσεις οι οποίες θα συζητηθούν στο πλαίσιο της συζήτησης για την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις ο κ. Παπανδρέου ανέφερε στον συνομιλητή του ότι θα προχωρήσουν πολύ γρήγορα και με πλήρη διαφάνεια. Σχετικά με την πληροφορία ότι ο υπουργός Οικονομικών θα καλούσε το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ για περαιτέρω συζήτηση, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν υπάρχει τίποτα σχετικό, αλλά θα ήταν ανοιχτή σε μια τέτοια συζήτηση.
Για τον τρόπο με τον οποίο θα ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι θα ακολουθηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία και ότι υπάρχει τρόπος να βρεθεί συναίνεση σε συγκεκριμένα θέματα, κατά το πρότυπο της συζήτησης του προϋπολογισμού όπου ένα κόμμα μπορεί να ψηφίζει ορισμένες από τις δαπάνες του όχι όμως και το σύνολό τους.
Εξάλλου, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, όλα τα επιμέρους ζητήματα του μεσοπρόθεσμου σχεδίου θα κατατεθούν στη Βουλή ως ανεξάρτητα νομοθετήματα
 
Πεταλωτής: "Σε καλό κλίμα η συνάντηση"
Στο Μέγαρο Μαξίμου  ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Α. Σαμαράς συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε πριν από λίγο και είχε διάρκεια περίπου 50 λεπτά.  Ο κ. Παπανδρέου υποδεχόμενος τον κ. Σαμαρά του ευχήθηκε χρόνια πολλά για τα χθεσινά του γενέθλια (έκλεισε τα 60 χρόνια). Και απευθυνόμενος στο προσωπικό του Μαξίμου, είπε "να κεράσουμε τον κ. Πρόεδρο, διότι χθες γιόρταζε, είχε γενέθλια". Ο κ. Σαμαράς, μάλλον αιφνιδιασμένος, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και δέχθηκε το κέρασμα.
Σύμφωνα με όσα είπε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το κλίμα της συνάντησης ήταν θετικό. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε στον κ. Σαμαρά ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη λογική της συνεννόησης για την επίτευξη του εθνικού στόχου, θεωρώντας αναγκαία τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Πεταλωτής δεν υπήρξε καμία δέσμευση για κανένα θέμα, προσθέτοντας πως, άλλωστε, δεν αναμενόταν κάτι σχετικό. ΠΗΓΗ:Newscode

Σχόλια

Ο χρήστης Φοινικας1957 είπε…
καλα μιλαμε για ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΗΡΩΕΣ
ανθρωποι (;) που εξαγορασαν τη στρατιωτικη θητεια με χρημα , και ναυτικο παρακαλω , κανοντας μονο τρεις μηνες αραλικι
αυτοι που δεν ιδρωσαν , ουτε ροζιασαν τα χερια τους ουτε ρυτιδιασαν στον ηλιθο , ερχονται να υπερασπιστουν τους Ελληνες .
αν ειναι δυνατον
Ο χρήστης ΛΥΧΝΟΣ ΚΑΙΟΜΕΝΟΣ είπε…
ακούω τα νέα μέτρα που έρχονται και πραγματικά κοντεύω να πάθω έμφραγμα! δεν αναγνωρίζω τίποτα γύρω μου. ζω πλέον σε άλλη χώρα. καταλαβαίνουν τι κάνουν; έχουν την παραμικρή ιδέα για το πως ζούμε πια; τι θέλουν; ν’ αυτοκτονήσουμε ομαδικά;

θα το ξαναπώ: ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ; ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ;
Ο χρήστης Αγγελική είπε…
Γιατί είμαστε ηλίθιοι Λύχνε μου γι αυτό είμαστε σπίτια μας, ενώ το σπίτι μας καίγετε..
Ο χρήστης aoratos είπε…
ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΟΙΝΙΚΑ,ΑΝ ΨΑΞΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ,ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΘΗΤΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΨΑΝ.... ΠΩΣ ΓΕΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ ,ΠΟΣΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΕΚΑΝΑΝ ..ΚΛΠ ΑΣΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ..
Ο χρήστης aoratos είπε…
ΑΓΑΠΗΤΕ ΛΥΧΝΕ,ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΗΔΕΝ,ΑΣ ΕΚΑΝΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΝΤ ΝΑ ΒΛΕΠΑΜΕ ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ,ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΣΕ ΜΙΑ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Ο χρήστης aoratos είπε…
ΑΓΑΠΗΤΗ ΜΑΙΡΗ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΚΡΗΞΗ,ΔΙΟΤΙ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΠΥΚΝΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΤΙΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα μυστικά της διαδρομής εξαγωγής του κουρδικού πετρελαίου και οι αντιδράσεις

ΑΒΔΗΡΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΒΑΡΙΤΙΣΜΟΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ... σκαντζόχοιρο