Τι αναζητά η Τουρκία με τις συνεχείς προκλήσεις;

(προσθήκη  χάρτη)


Τι αναζητά η Τουρκία, μέσα στη δίνη του προεκλογικού αγώνα; Μια σειρά μικρών ή μεγαλύτερων προκλήσεων, «προτάσεων» ή «προειδοποιήσεων» δείχνουν είτε ότι χρησιμοποιούν για μια ακόμη φορά το πλαίσιο των Ελληνο-Τουρκικών σχέσεων στον εσωτερικό τους πολιτικό «πόλεμο», είτε ότι κάτι μεταβάλλεται στην σταθερή, ως χθες, πολιτική Νταβούτογλου.  Στην Αθήνα εκλαμβάνεται σαν μια διαδικασία εσωτερικής σύγκρουσης ανάμεσα στις Ένοπλες Δυναμεις και την κυβέρνηση Ερντογάν, που δείχνει να ξανακερδίζει τις προσεχείς εκλογές της 12ης Ιουνίου. Ωστόσο, οι απαντήσεις του Ελληνικού ΥΠΕΞ δεν υπήρξαν οι συνήθεις καθώς σε κάποιες περιπτώσεις αντέδρασε ουσιαστικά και αποφασιστικά.

Μια πρόκληση της Άγκυρας ήταν η απόφασή της να αμφισβητήσει την μεγάλη ελληνική αεροναυτική άσκηση SAR (έρευνας- διάσωσης) μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζουκαι να προχωρήσουν σε δική τους αντί-άσκηση, ανακοινώνοντας ότι “η περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου είναι τουρκικής αρμοδιότητας για αποστολές SAR και όποιος πλεύσει ή πετάξει μέσα σε αυτές τις περιοχές οφείλει να λάβει έγκριση και άδεια από την Τουρκία“. Η πρόκληση είναι κάτι παραπάνω από σαφής και ακολουθήθηκε μάλιστα και από έκδοση τουρκικής ΝΑVTEX για δική τους άσκηση μεταξύ 23 και 25 Μαίου με μεγάλες αεροναυτικές δυνάμεις. Στις κινήσεις αυτές της Άγκυρας έδωσε ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ με την έκδοση ΝΟΤΑΜ όπου αναφέρεται ότι «… Ακόμη οι απόψεις που αναφέρονται στην Τουρκική ΝΟΤΑΜ είναι άνευ αξίας, καθώς οι Ελληνικές Αρχές ATS είναι οι μόνες υπεύθυνες για την έκδοση ή διευκρινιστικές ΝΟΤΑΜ εντός του Ελληνικού FIR και αποτυχία συμμόρφωσης με αυτές καθιστά την Τουρκία υπεύθυνη για όποιες και όλες τις συνέπειες στις αεροπορικές επικοινωνίες.Για όλους αυτούς τους λόγους η Τουρκική ΝΟΤΑΜ A1743/11 LTAAYNYX είναι άκυρη και απορρίπτεται». Οπότε σήμερα περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξουν Τουρκικές αντιδράσεις και ποιές αλλά και πως θα αντιμετωπιστούν από την Αθήνα.
Την περασμένη εβδομάδα είχαμε και θερμό επεισόδιο που απεκρύβη στο Τυχερό του Έβρου όταν περίπολος Ελλήνων συνοριοφυλάκων που περιπολούσαν μαζί με Γερμανούς της Frontex δέχτηκε πυρά από Τούρκους δουλεμπόρους αρχικά και στρατιώτες εν συνεχεία, που έβαλλαν εναντίον τους για να καλύψουν την αποχώρηση των δουλεμπόρων. Πιο συγκεκριμένα ομάδα τεσσάρων Ελλήνων συνοριοφυλάκων και δύο Γερμανών της Frontex δέχτηκαν πυρά από Τούρκους δουλέμπορους στην νησίδα Αντάς η οποία βρίσκεται στην ελληνική περιοχή του Τυχερού. Πληροφορίες από την τουρκική πλευρά των συνόρων έδειξαν αυξημένη κινητικότητα των τουρκικών δυνάμεων που είχαν στείλει στην περιοχή ένα μηχανοκίνητο λόχο. Από ελληνικής πλευράς κατά την διάρκεια του επεισόδιου είχε σημάνει συναγερμός και μεταφέρθηκαν επιτόπου δυνάμεις της 7ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας . Το θέμα είναι γιατί κρύφτηκε η είδηση και δεν ανακοινώθηκε είτε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτης (Χρ. Παπουτσής) είτε από το ΥΠΕΘΑ (Ευαγγ. Βενιζέλος).
Το επισόδειο στον  Έβρο είναι το δεύτερο επεισόδιο μετά την προσπάθεια “απόβασης” του Τούρκου απόστρατου αξιωματικού στο Αγαθονήσι που δεν ανακοινώθηκε άμεσα από την κυβέρνηση, αν και αντιμετωπίστηκαν επί της ουσίας. Για το Αγαθονήσι ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γρ. Δελαβέκουρας δήλωσε: « Τις προάλλες εμφανίστηκε ένας Τούρκος πολιτικός, ο οποίος έκανε παραληρηματικές δηλώσεις σχετικά με το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι και υπήρξε άμεση αντίδραση. Επαναλαμβάνω λοιπόν, ότι η Ελλάδα ούτε συζητάει ούτε τίθεται οποιοδήποτε θέμα για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας».

Στη συνέχεια «έκκληση για συγκράτηση στην εδαφική διαφωνία με την Ελλάδα για το Αιγαίο» απήυθυνε η Τουρκία την Πέμπτη, επισημαίνοντας ότι η παρούσα θετική ατμόσφαιρα δεν θα πρέπει να διαταραχθεί, αναφέρει ανταπόκριση του κινεζικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Xinhua από την Άγκυρα.
«Μέχρι να λυθούν αυτά τα προβλήματα, είναι εξαιρετικά σημαντικό και για τις δύο πλευρές να μην προχωρήσουν σε μονομερείς προσπάθειες, που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και να καταστρέψουν τη θετική ατμόσφαιρα μεταξύ τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Σελτσούκ Ουνάλ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anatolia. «Η Τουρκία επιθυμεί το Αιγαίο να γίνει μία περιοχή ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Ουνάλ.  Εδώ δεν έχουμε απάντηση ακόμη τουλάχιστον. Την έκανε τη δήλωση, ο γνωστός εκφραστής του τουρκικού κατεστημένου πρέσβης κ. Ουνάλ; Για ποιό ζήτημα μας απειλούν έμμεσα ξανά οι .. «γείτονες»; Η σιωπή δεν είναι καλό πράγμα στη φάση αυτή γιατί εαναφέρονται σε ζητήματα που δεν γωρίζει ο Ελληνικός λαός και είναι κρίμα να τα μαθαίνει από τους «γείτονες» κι όχι από την κυβερνησή του.                                  πηγη:e-dragoumanos

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!