Aπό τη διεθνή επιτήρηση στην πλήρη υποτέλεια!

greece-debt222Αντιμέτωπη με το χειρότερο σενάριο κατάλυσης της εθνικής κυριαρχίας, που θα μετατρέψει τη διεθνή επιτήρηση της χώρας σε πλήρη υποτέλεια, βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση: ισχυρές πρωτεύουσες του ευρωπαϊκού Βορρά, πίσω από τις οποίες «καμουφλάρεται» το Βερολίνο, εμφανίζονται αποφασισμένες να επιβάλλουν τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας από ανεξάρτητο οργανισμό, ο οποίος θα λογοδοτεί μόνο στην τρόικα και τις κυβερνήσεις που θα συνεχίσουν να στηρίζουν με δάνεια την Ελλάδα.
Παρότι η κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων, που από την αντιπολίτευση επικρίνεται σαν πρόγραμμα γενικής εκποίησης της δημόσιας περιουσίας στις τιμές που θα προσφέρουν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές, παρότι για πρώτη φορά εκτέθηκαν σαφή χρονοδιαγράμματα και μέθοδοι πώλησης και αξιοποίησης συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, οι κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Βορρά δεν φαίνονται διατεθειμένες να κάνουν πίσω στην απαίτησή τους να φύγει εντελώς από τα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Η πρώτη «κανονιά» ήλθε χθες το πρωί από έγκυρη, ολλανδική οικονομική εφημερίδα, πριν ακόμη προλάβει να «χωνέψει» η ελληνική κοινή γνώμη το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας και ανακοινώθηκε επίσημα την ίδια ημέρα. Ο χορός των πιέσεων, όμως, συνεχίσθηκε με μεγαλύτερη ένταση χθες βράδυ, με ένα ακόμη δημοσίευμα, που αυτή την φορά έγινε πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση των “Financial Times”:
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ολλανδικής“Het Financieele Dagblad”, οι συζητήσεις συνεχίζονται μυστικά για την εθελοντική επιμήκυνση του ελληνικού χρέους προς τους ιδιώτες επενδυτές. Οι εμπλεκόμενες σε αυτές τις συζητήσεις κυβερνήσεις της ευρωζώνης επεξεργάζονται ένα συνολικό πακέτο, το οποίο θα περιλαμβάνει μια μορφή εθελοντικής επιμήκυνσης της διάρκειας των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ιδιώτες για τρία χρόνια, αλλά αυτό θα πρέπει να συνδεθεί με τη δημιουργία ανεξάρτητου οργανισμού ιδιωτικοποιήσεων και διαχείρισης της ελληνικής δημόσιας περιουσίας.  «Το rerpofiling του ελληνικού χρέους είναι μια σοβαρή επιλογή», δηλώνει στην εφημερίδα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κες ντε Γιάγκερ, «αλλά θα πρέπει να αντιμετωπισθεί μόνο σαν ένα τελευταίο κομμάτι ενός συνολικού πακέτου».
Στο ίδιο πνεύμα, οι “Financial Times” ανήρτησαν στην ηλεκτρονική τους έκδοση ως πρώτο θέμα δημοσίευμα με το χαρακτηριστικό τίτλο: «Η ελληνική περιουσία πιθανόν να ανατεθεί σε ταμείο που θα διαχειρίζονται ειδικοί» («Greek assets could go to “fund of experts”»). Ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στις Βρυξέλλες εξηγεί ότι δεν υπάρχει η παραμικρή εμπιστοσύνη σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στη δυνατότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, ιδιαίτερα μετά την άρνηση του αρχηγού της Ν.Δ. να στηρίξει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. «Το ελληνικό κράτος δεν λειτουργεί», δηλώνει στην εφημερίδα υψηλή διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το θέμα της μεταφοράς της ευθύνης για τις αποκρατικοποιήσεις σε ένα ανεξάρτητο οργανισμό, που θα διοικείται από ειδικούς διορισμένους από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στην περιβόητη μυστική συνάντηση του Λουξεμβούργου. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, βασικός εισηγητής της ιδέας, πίσω από τον οποίο κρύβεται η γερμανική πλευρά, που δεν θέλει να προκαλέσει αντιδράσεις στην Ελλάδα, εμφανίζεται και στο ρεπορτάζ των “Financial Times” να δηλώνει ότι δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία σε αυτή την φάση οι ευαισθησίες της ελληνικής κυβέρνησης, για ένα σχέδιο που εμφανώς καταλύει την εθνική κυριαρχία. «Έχουμε ξεπεράσει τέτοιες ευαισθησίες. Βρισκόμαστε όλοι σε πολύ δύσκολη θέση και τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά», δηλώνει ο Ολλανδός υπουργός.
Η συζήτηση αυτή άνοιξε επίσημα από τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, προεδρεύοντα του Eurogroup,  ο οποίος δήλωσε την Δευτέρα στο “Spiegel” ότι θα ήταν καλή ιδέα ο οργανισμός που θα διαχειρισθεί τις αποκρατικοποιήσεις να λειτουργήσει με βάση τα πρότυπα της ανατολικογερμανικής ανεξάρτητης αρχής ιδιωτικοποιήσεων “Treuhandanstalt”, η οποία από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 λειτούργησε σαν μια «ανεξάρτητη κυβέρνηση», με απόλυτη εξουσία σε θέματα εκποίησης της περιουσίας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.
Η “Treuhandanstalt” πούλησε μαζικά επιχειρήσεις και ακίνητα της Αν. Γερμανίας, η αξία των οποίων είχε αρχικά υπολογισθεί μεταξύ 200 και 600 δισ. μάρκων, για να συγκεντρωθούν τελικά μόνο 44 δισ. μάρκα. Χιλιάδες επιχειρήσεις «πουλήθηκαν» με συμβολικό τίμημα ενός μάρκου, ενώ τεράστιες εκτάσεις γης άλλαξαν χέρια σε αστείες τιμές. Υπολογίζεται ότι η γη που μεταβιβάσθηκε είχε έκταση όση το σημερινό κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ. Από τα 4 εκατ. υπαλλήλους που απασχολούνταν σε κρατικές επιχειρήσεις της Αν. Γερμανίας απολύθηκαν 2,5 εκατομμύρια. Εκατοντάδες υποθέσεις ιδιωτικοποιήσεων κατέληξαν στη Δικαιοσύνη με κατηγορίες διαφθοράς στελεχών της “Treuhandanstalt”, ενώ ο πρώτος της πρόεδρος δολοφονήθηκε από τρομοκρατική οργάνωση.
Είναι φανερό πλέον ότι οι ισχυρές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ανάλογα σχέδια για την Ελλάδα: όπως στο όνομα της χρηματοδότησης της επανένωσης των Γερμανιών στήθηκε ένα ατελείωτο «πάρτι» της δυτικογερμανικής επιχειρηματικής ελίτ, έτσι σήμερα στο όνομα της διάσωσης της Ελλάδας από τη χρεοκοπία σχεδιάζουν να μεταφέρουν με συνοπτικές διαδικασίες τα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου στα επιχειρηματικά και τραπεζικά συμφέροντα που στοιχίζονται πίσω από τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας.
Οι πιέσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση φθάνουν πλέον σε ένα κρεσέντο, όσο πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου και όσο παραμένει άγνωστη η έκβαση του θρίλερ με την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του διεθνούς δανείου. Το ερώτημα είναι αν μπορεί μια ελληνική κυβέρνηση να συναινέσει σε τέτοια σχέδια, αλλά και αν η εφαρμογή τους έχει νόημα εδώ που έχει οδηγηθεί η ελληνική κρίση: ουδείς μπορεί σοβαρά να εγγυηθεί ότι αν η Αθήνα αποδεχθεί τελικά αυτό το σχέδιο αποψίλωσης του Δημοσίου από την περιουσία του δεν θα βρεθούμε το 2013 και πάλι αντιμέτωποι με μια «βαριά» αναδιάρθρωση χρέους, έχοντας πλέον χάσει ακόμη και τελευταία «ασημικά»...      sofokleous  10

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!