H ΓΥΜΝΗ ΛΑΙΔΗ ΓΚΟΝΤΑΪΒΑ





"Ολόγυμνη σαν θεά, και καλυμμένη μόνο με τα μακριά υπέροχα μαλλιά της, πέρασε έφιππη, μέσα από τους δρόμους του Κόβεντρι. Ήταν ένα στοίχημα που έπρεπε να το κερδίσει, για χάρη του λαού της..."

Ο θρύλος της Λαίδης Γκοντάιβα




Σύμφωνα με την παράδοση, η Λαίδη Γκοντάιβα (980 - 1067) ήταν η όμορφη σύζυγος του Κόμη Λίοφρικ Γ' του Κόβεντρι. Ήταν μόλις 17 χρονών όταν παντρεύτηκε τον κατά πολύ μεγαλύτερό της, κόμη.


Επί των ημερών του, οι κάτοικοι της περιοχής υπέφεραν από τη δυσβάσταχτη φορολογία. Επανειλημμένως, η Γκοντάιβα είχε ζητήσει από τον σύζυγό της να μειώσει τους φόρους, αλλά εκείνος ήταν αδιάλλακτος. Στο τέλος, αφού κουράστηκε από την επιμονή της, υποσχέθηκε ότι θα ικανοποιούσε το αίτημά της, εάν εκείνη τολμούσε να ιππεύσει ολόγυμνη στους δρόμους της πόλης. Φυσικά πίστευε πως αυτό που της ζήτησε θα της ήταν αδιανόητο και αδύνατο να το κάνει, κι έτσι θα γλίτωνε οριστικά από τις πιέσεις της.

Η Γκοντάιβα όμως, πήρε τα λόγια του τοις μετρητοίς κι αφού έβγαλε ένα διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο όλοι οι κάτοικοι έπρεπε να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους με τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά, διέσχισε την πόλη με το άλογό της, σκεπάζοντας το σώμα της μόνο με τα μακριά μαλλιά της.

Σύμφωνα πάντα με το θρύλο, ένας ράφτης αγνόησε το διάταγμα και άνοιξε μια τρύπα στο παραθυρόφυλλό του, για να δει τη λαίδη γυμνή. Λέγεται ότι η τιμωρία του ήταν να τυφλωθεί. Η Γκοντάιβα, πάντως, πέτυχε το σκοπό της, αφού ο κόμης βλέποντας ότι η λαίδη κέρδισε, κράτησε το λόγο του και κατήργησε την εξαντλητική φορολογία.

Αιώνες αργότερα, το 1678, και στο πλαίσιο μιας έκθεσης στο Κόβεντρι, καθιερώθηκε ένας εορτασμός σε ανάμνηση της πορείας της θρυλικής Λαίδης Γκοντάιβα. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονταν κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου έως το 1826 και από το 1848 έως το 1887, ενώ αναβίωσαν και πάλι από τις αρχές του 21ου αιώνα.

Για τη Λαίδη Γκοντάιβα γράφτηκαν και πολλά δημοφιλή τραγούδια, όπως το «Lady Godiva's Operation» (1968) των Velvet Underground και το «Lady Godiva» (1967) των «Peter and Gordon», ενώ αναφορά σ' αυτήν υπάρχει και στο τραγούδι «Don't Stop Me Now» (1978) των Queen.

Ωστόσο, ο θρύλος δεν ήταν δυνατόν να μην εμπνεύσει και τους κινηματογραφικούς παραγωγούς. Έτσι λοιπόν το 1955 η Universal γυρίζει την ταινία "Lady Godiva of Coventry" με πρωταγωνίστρια την πανέμορφη ηθοποιό Μωρήν Ο' Χάρα.




Αφίσα της ταινίας "Λαίδη Γκοντάιβα"


Για όσους θέλουν να κατεβάσουν την ταινία για να την δουν, μπορούν να πάρουν τα links από εδώ:
Password: MJAG23
και ξεχωριστοί υπότιτλοι (δυστυχώς μόνο στα αγγλικά) από εδώ:

http://subtitles.com.br/lady-godiva-of-coventry-98813-subtitles.htm






Η Μωρήν Ο'Χαρα στην ταινία "Lady Godiva of Coventry" του 1955. Εκεί έκανε το ντεμπούτο του, ως στρατιώτης (βουβός) ενας ψηλός νεαρός ονόματι Κλιντ Ηστγουντ!




Μωρήν Ο' Χάρα

 ΠΗΓΗ: Αναδημοσιευση  απο  melitilexeis.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση! Καλή σου ημέρα αόρατε!!!
Ο χρήστης aoratos είπε…
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΓΑΠΗΤΗ ΜΑΝΙΑΤΙΣΣΑ,ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ,ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ ΟΠΟΤΕ ΕΧΩ ΣΧΟΛΙΑ ΣΟΥ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τότε θα σχολιάζω συχνά...άλλωστε έχω αυτό το ελάττωμα να λέω την άποψη μου για ότι υποπέσει στην αντίληψη μου!
(Πάλι συννέφιασε, ας αντέξουμε κι αυτή τη βροχή)
Ο χρήστης aoratos είπε…
ΑΓΑΠΗΤΗ ΜΑΝΙΑΤΙΣΣΑ ,ΑΣΦΑΛΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ,ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΓΝΗΣΙΑ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΠΟΥ ΕΠΑΙΞΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ ΡΟΛΟ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΟΤΑΝ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΗΚΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΣΤΗ ΑΡΕΟΠΟΛΗ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!