LEX: Ας αφήσει η ΕΚΤ την Ελλάδα να καεί





Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως θέλει να μάθει κάτι από την εμπειρία των αποίκων στην Αμερική. Ανακάλυψαν ότι μία μικρή φωτιά θα μπορούσε να δημιουργήσει αρκετό κενό χώρο, ώστε να σταματήσει την εξάπλωση κάποιας μεγαλύτερης πυρκαγιάς. Αντί λοιπόν να προσπαθεί μάταια να σώσει την Ελλάδα από τη δική της φωτιά, η ΕΚΤ ίσως πρέπει να την αφήσει να καεί.
Ο κ. Jean-Claude Trichet
δεν σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αρνείται να συζητήσει ακόμα και την πιο ήπια μορφή αναδιάρθρωσης. Αντί αυτού, η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να πληρώσει τα χρέη της. Η συζήτηση για άλλες εναλλακτικές είναι επικίνδυνος αποπροσανατολισμός.



Γιατί όμως είναι τόσο κατηγορηματικός ο κ. Trichet; Ενδεχομένως η απάντηση να βρίσκεται στα προβλήματα ρευστότητας που θα δημιουργηθούν για την ΕΚΤ. Εάν η κοινή εκτίμηση για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας είναι σωστή, τότε η κεντρική τράπεζα αντιμετωπίζει διαγραφές της τάξεως του 35% - 70% στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους που διαθέτει, που υπολογίζονται στα 40 - 50 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό αρκεί για να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στον ισολογισμό της ΕΚΤ. Ρεαλιστικά, όμως, οποιαδήποτε αναδιάρθρωση θα μπορούσε να οδηγήσει και σε αναδιάρθρωση κεφαλαίων της ΕΚΤ, εάν κάτι τέτοιο κρινόταν απαραίτητο.
Το πιο πιθανό είναι πως ο κ. Trichet κινητοποιείται από την αρχή πως οι ριψοκίνδυνοι οφειλέτες πρέπει να πληρώσουν και από την ανησυχία του κινδύνου μετάδοσης: εάν καταρρεύσει η Ελλάδα, τότε θα ακολουθήσουν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία και θα είναι ακόμα πιο δύσκολη η προάσπιση της Ισπανίας. Και τα δύο αυτά κίνητρα είναι αμφισβητήσιμα.


Υφίστανται αρκετά επιχειρήματα για την αντίθετη άποψη, ότι οι ανόητοι πιστωτές θα πρέπει να πληρώσουν. Επιπλέον, υπάρχουν σαφείς διαφορές μεταξύ της Ελλάδας, με τη δημοσιονομικά αμφισβητήσιμη κυβέρνησή της και τον υποανεπτυγμένο κλάδο εξαγωγών, και των άλλων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, πόσο μάλλον την Ισπανία.


Μία αποφασιστική διαγραφή χρεών της Ελλάδας θα μπορούσε να χρησιμεύσει σαν αντιπυρική ζώνη εάν συνοδευόταν από σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στη χώρα και από σαφείς επεξηγήσεις στις αγορές ότι πρόκειται για ειδική περίπτωση. Μία τέτοια κίνηση μάλλον θα συνιστούσε μικρότερο κίνδυνο μετάδοσης απ' ό,τι η πιθανότερη εναλλακτική: μία σειρά πακέτων στήριξης που είναι προσωρινή λύση έπειτα από κάποια άτσαλη κρατική κατάρρευση. Δεν είναι αργά για να συμφωνήσει η ΕΚΤ ότι τη φωτιά την πολεμάς με φωτιά.

ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!