EE: δίνουν τα λεφτά στην Αθήνα…που έχει χρεωκοπήσει!


europe2
Mονόδρομο θεωρεί o Επίτροπος Όλι Ρεν τη νέα διάσωση της Ελλάδας και τάχθηκε χθες υπέρ μιας συμφωνίας με τους πιστωτές για διακράτιση των τίτλων του ελληνικού δημοσίου, ενώ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορει να στηρίζεται μόνο στην εξωτερική βοήθεια. Είναι η πρώτη φορά που κοινοτικός αξιωματούχος παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ της νέας διάασωσης της Ελλάδας. Μάλιστα οι δηλώσεις αυτές έγιναν στην Αυστρία μια χώρα με εχθρική κοινή γνώμη σε διασώσεις χωρών της ευρωζώνης στα πλαίσια συνεδρίου για την πρώην ανατολική Ευρώπη.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Βιέννη, στο περιθώριο Συνεδρίου της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, ο Φινλανδός Επίτροπος δήλωσε ότι η διάσωση της Ελλάδας είναι απαραίτητη, προκειμένου να αποφευχθεί μια «χρηματοπιστωτική κατάρρευση» και ότι θα ήταν πολύ πιο ριψοκίνδυνο να μη βοηθηθεί η χώρα.
Ο κ. Ρεν επανέλαβε την πρότασή του για εφαρμογή της «πρωτοβουλίας της Βιέννης» στην περίπτωση της Ελλάδας , καλώντας τους πιστωτές της χώρας να διατηρήσουν τους τίτλους που έχουν στην κατοχή τους. Την άποψη αυτή συμμερίστηκε και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνυ.Με την «πρωτοβουλία της Βιέννης» το 2009, οι ευρωπαικές τράπεζες που είχαν θυγατρικές επιχειρήσεις στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (είχαν πληγεί από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση), δεσμεύθηκαν ότι όχι μόνο δεν θα αποχωρήσουν αλλά θα ενισχύσουν την παρουσία τους στις εν λόγω χώρες, διακρατώντας ταυτόχρονα και τους κρατικούς τίτλους.
Πάντως, ο Επίτροπος Ρεν ήταν απολύτως σαφής και σε σχέση με τις απαιτήσεις των εταίρων, επισημαίνοντας ότι αναμένει τις επόμενες μέρες από την ελληνική κυβέρνηση να ανακοιν ώσει περαιτέρω μέτρα, αλλα και τις ιδιωτικοποιήσεις.«Η Αθήνα πρέπει να ξέρει ότι δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στην εξωτερική βοήθεια», ανέφερε, προσθέτοντας ότι καμία αναδιάρθρωση χρέους δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις εσωτερικές οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ζήτησε επιτάχυνση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.
Εντωμεταξύ και ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν δέχθηκε στις Βρυξέλλες σειρά ερωτήσεων σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε εκ νέου την ανάγκη οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να συμφωνήσουν «ξεκάθαρα, δημόσια και απερίφραστα» με τους «στόχους και τις πολιτικές» του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και χαρακτήρισε, «θετική» την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να συναντηθεί αύριο με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ερωτηθείς για το πώς είναι δυνατόν να ζητείται η συμφωνία του κόμματος Αξιωματικής αντιπολίτευσης για το εν λόγω πρόγραμμα, την στιγμή κατά την οποία δεν είχε συμμετάσχει στην διαπραγμάτευσή του, ο Αμαντέου Αλταφάϊ Τάρντιο ανέφερε ότι και στις τρεις χώρες που προσέφυγαν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία), η ΕΕ είχε ενημερώσει για το περιεχόμενο του προγράμματος τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και τους κοινωνικούς εταίρους, πλην όμως δεν έχει εξουσιοδότηση να το διαπραγματευτεί «παρά μόνο με εκλεγμένες κυβερνήσεις».
Ερωτηθείς, τέλος, πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος από τους εκπροσώπους της τρόικα στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε χαρακτηριστικά ότι «η αποστολή θα διαρκέσει, όσο καιρό χρειαστεί». «Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να έχουμε μια πλήρη αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος», προσέθεσε ο κ. Τάρντιο, σημειώνοντας ότι οι ελεγκτές συλλέγουν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες και λεπτομέρειες.    ΠΗΓΗ:edragoumanos

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!