Λ. Παπαδήμος: «Παράλογη και νομικά αδύνατη η έξοδος μας από το ευρώ»



«Οι κοινωνικές αναταραχές στην Ελλάδα «δεν αποτελούν για μας λόγω για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου» διαμηνύει ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών

Παράλογη και νομικά αδύνατη χαρακτήρισε την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ ο επίτιμος διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Λουκάς Παπαδήμος.



Ο κ. Παπαδήμος όποίος μίλησε σε περιφερειακό συνέδριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου και στο οποίο συμμετείχαν 13 χώρες με υπουργούς Οικονομικών και πρώην και νυν διοικητές κεντρικών τραπεζών αλλά και ανώτατα στελέχη του ΔΝΤ.

Στο συνέδριο που είχε ως επίκεντρο το «ελληνικό πρόβλημα» μίλησε και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες άφησε να εννοηθεί ότι αν το ΔΝΤ δεν καταβάλει την πέμπτη δόση στην Ελλάδα τότε ότι η Ολλανδία θα είναι αρνητική και πρόσθεσε ότι οι κοινωνικές αναταραχές στην Ελλάδα «δεν αποτελούν για μας λόγο για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου».

Σε μια ενδιαφέρουσα παρέμβασή του, ο κ. Λ. Παπαδήμος είπε ότι η επίλυση της κρίσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εφαρμογή των μέτρων. Και επεσήμανε: Παρά τη δραστική κατά 5% μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος η κατάσταση έχει επειδινωθεί και η αιτία είναι η επιβράδυνση στην εφαρμογή των μέτρων, και η μη συνολική στήριξη των μέτρων και από την αντιπολίτευση. Αυτό προκαλεί ανησυχίες ότι τα μέτρα δεν θα πετύχουν.

Ο κ. Παπαδήμος, χαρακτήρισε παράλογη και νομικά αδύνατη την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, σημειώνοντας ότι θα προκαλέσει προβλήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης: «Για μένα δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα» είπε συγκεκριμένα.

Ο πρώην υποδιοικητής της ΕΚΤ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους λέγοντας: μια αναδιάρθρωση του χρέους είναι ανεπιθύμητη τόσο για την Ελλάδα (τεράστιες ζημιές στις τράπεζες και στην οικονομία) όσο και για την ευρωζώνη λόγω των μεγάλων ζημιών που θα προκληθούν και που μεγάλο μέρος τους θα κληθούν να καλύψουν τα κράτη και συνεπώς οι φορολογούμενοι τόσο άμεσα όσο και έμμεσα.

Επιπρόσθετα, σημείωσε, ότι θα υπάρξουν και επιπτώσεις και σε άλλες χώρες που επίσης βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Κατά τον κ. Παπαδήμο τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας είναι μονόδρομος. Θα χρειαστεί, είπε, χρόνος και θα πρέπει να μεταφερθούν επικοινωνιακά και αποτελεσματικά στον απλό πολίτη. Αν οι πολιτικές αυτές εφαρμοστούν, ανέφερε, τότε οι συνθήκες της αγοράς θα βελτιωθούν και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η κρίση θα ξεπεραστεί διότι τα κράτη της ΕΕ τελικά αλλά και η Ελλάδα θα κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν. Ολες οι χώρες έχουν κοινό συμφέρον να πετύχει η νομισματική σταθερότητα στην ΕΕ.

Από τη άλλη ο Ολλανδός επιχείρησε να δικαιολογήσει τη σκληρή γραμμή που διατηρεί η χώρα του έναντι της Ελλάδος λέγοντας ότι δεν είναι σκληρή γραμμή αλλά ορθή γραμμή και είναι η μόνη γραμμή, όπως είπε, που καθόρισε το ΔΝΤ. Τόνισε ότι τα μέτρα δεν είναι μόνο δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά και αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, κατάργηση των μονωπωλίων (σ.σ. μάλλον εννοεί τα κλειστά επαγγέλματα) και αποκρατικοποιήσεις. Ο Ολλανδός υπουργός παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει πολλά από πλευράς δημοσιονομικής εξυγίανσης και ότι αναμένει να εφαρμοστούν αυτά που προβλέπει το μνημόνιο.

Χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση και είπε ότι είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει, λέγοντας ότι αντιλαμβάνεται και τη θέση του απλού πολίτη στην Ελλάδα. Είναι επωδυνο τόνισε και μπορεί να γίνει ακόμα πιο επώδυνο αν όμως δεν γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν, τότε η κατάσταση θα χειροτερεύσει.   BANK  WARS

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!