Translate

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011

Δύο τρόποι να δεσμευτεί η Ελλάδα

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προωθούν την επιβολή μέτρων που θα εξασφαλίσουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για έσοδα 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, καθώς υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν η Αθήνα μπορεί να τις ολοκληρώσει.


Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που παρουσιάστηκε λεπτομερώς για πρώτη φορά από την ελληνική κυβέρνηση την Δευτέρα, έχει αποτελέσει κεντρικό θέμα στις συζητήσεις που διεξάγονται στην Ευρώπη για το πώς θα αναθεωρηθεί το πρόγραμμα στήριξης των 110 δισ. ευρώ.Δεδομένου ότι σε πολλές χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά εντείνονται οι πολιτικές αντιδράσεις στο ενδεχόμενο παροχής νέων δανείων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατηγορηματικά απορρίπτει κάθε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είναι η μόνη ελπίδα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία.
Οι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις συζητήσεις
πιστεύουν ότι μπορούν να αντληθούν πολύ περισσότερα κεφάλαια από τα 50 δισ. ευρώ με την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 250 έως 300 δις ευρώ, που αντιστοιχεί σχεδόν στο σύνολο του ελληνικού χρέους.


Αρκετοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι όμως, υποστηρίζουν ότι η Αθήνα έχει κατ’ επανάληψη αποτύχει να ξεκινήσει προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων, εξέλιξη που τους πείθει για την ανάγκη επιβολής νέων συνθηκών στο πρόγραμμα, όπου περιλαμβάνεται και η πιθανότητα μίας διεθνούς επιτροπής που θα διαχειριστεί τις αποκρατικοποιήσεις. «Το κράτος δεν λειτουργεί» δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συζητήσεις, αναφέρουν πως η πρόταση για νέες προϋποθέσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα σε μία μυστική συνάντηση υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, αυτό τον μήνα.


Η ικανότητα της Ελλάδας να διαχειριστεί μόνη της το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων τέθηκε εκ νέου επί τάπητος την Τρίτη, όταν το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης απέρριψε τα νέα μέτρα λιτότητας που πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, και αμφισβήτησε τον τρόπο με τον οποίο προβλέπεται να διεξαχθούν οι ιδιωτικοποιήσεις.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν τονίσει ότι θέλουν διακομματική συμφωνία προκειμένου να υπάρξει αναθεώρηση του πακέτου στήριξης.

Η πρόταση για επιτροπή ξένων που θα διαχειριστεί τις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις καθοδηγείται από την Ολλανδία, της οποίας ο υπουργός Οικονομικών, Jan Kees de Jager, έθεσε το θέμα σε μία συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα. Βάσει της πρότασης, τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας, θα τεθούν σε ένα fund το οποίο θα διαχειρίζονται ξένοι ειδικοί.Μία τέτοια πρόταση εκτιμάται ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις στην Ελλάδα, αλλά ο κ. De Jager δηλώνει πως θα πρέπει να παραμεριστούν αυτοί οι προβληματισμοί. «Πλέον, έχουμε ξεπεράσει τις ευαισθησίες. Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε είναι απλά πολύ σοβαρή» δήλωσε.


Η Γερμανία έχει σηματοδοτήσει ότι θα στηρίξει ένα τέτοιο σχέδιο, αλλά διστάζει να το δηλώσει δημοσίως, φοβούμενη ότι θα πυροδοτήσει αντιδράσεις στην Ελλάδα. Άλλωστε, και η Γερμανία χρησιμοποίησε μία ανάλογη επιτροπή, την Treuhand, όταν πούλησε περιουσιακά στοιχεία από την πρώην Ανατολική Γερμανία κατά την δεκαετία του 1990.


Αξιωματούχοι αναφέρουν πως αυτή δεν είναι η μόνο πρόταση που έχει τεθεί προς συζήτηση. Η Φιλανδία προτείνει να τοποθετηθούν τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας σε μία κρατικά ελεγχόμενη επιχείρηση, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην συνέχεια ως collateral για ένα νέο δάνειο από την ΕΕ. Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να είναι πιο ευπρόσδεκτη από την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Δεν υπάρχουν σχόλια: