ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΛΙΘΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΑ

Διαμάντι

Το διαμάντι βοηθάει στη βελτίωση της εικόνας και της φήμης. Εμπνέει την καλοσύνη την πρακτικότητα, την υπομονή και την καλλιτεχνική δημιουργία και αφαιρεί τις κακές και τρομακτικές σκέψεις. Βελτιώνει τη οικονομική κατάσταση αυτού που το φοράει και τον βοηθάει να έχει ηρεμία πνεύματος. Το διαμάντι είναι περίφημο ορυκτό για την ισχυρή λάμψη του και την πολύ μεγάλη σκληρότητά του, με ιδιαίτερη διεθνή εμπορική αξία.
Αδάμας κατά την ελληνική γλώσσα. Από το δαμάζω και το άλφα το στερητικό. Αυτό που δεν δαμάζεται δηλαδή εξ αιτίας της σκληρότητας του. Το διαμάντι χαράζει αλλά δεν χαράζεται. διαμάντι
Εδώ και εκατοντάδες χρόνια το διαμάντι αποτελεί την πέτρα των ερωτευμένων. Δεμένα με χρυσό γίνονται ακριβά και μοναδικά κοσμήματα που στολίζουν κάθε γυναίκα.
Η αξία ενός διαμαντιού επηρεάζεται από τα 4C. Δηλαδή την κοπή του (CUT) την καθαρότητα του (CLARITY), το χρώμα του (COLOUR), και τα καράτια του (CARATS).
Ακόμη και μια μικρή μεταβολή  από τα παραπάνω μπορεί να μεταβάλλει την αξία ενός διαμαντιού δραματικά. Ποτέ δύο διαμάντια δεν είναι ακριβώς ίδια ακόμα κι αν φαίνονται.
Το διαμάντι αποτελείται από καθαρό άνθρακα. Από τις τρείς διαφορετικές μορφές που το συναντάμε το άχρωμο διαμάντι είναι μεγαλύτερης αξίας.
Μέχρι τον 13ο αιώνα η Ινδία ήταν η αποκλειστική χώρα διαμαντιών. Αργότερα ανακαλύφθηκαν διαμάντια στη Βραζιλία και τη Νότιο Αφρική. Από το 1950 και μετά η Αμβέρσα είναι το κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου διαμαντιών.
Το κόψιμο των διαμαντιών είναι σχεδόν επιστημονική ικανότητα. Μπορεί σε χέρια άπειρων τεχνιτών να καταστραφεί.
Η προβολή της ταινίας «Ματωμένο διαμάντι» με πρωταγωνιστή τον Leonardo Di Caprio, έκανε πολλούς να σκεφτούν αν το διαμάντι που κοσμεί το χέρι ή τον λαιμό τους προέρχεται από αιματοχυσία πολέμου αφού αντάρτες του RUF εισέβαλλαν στη Σιέρα Λεόνε και κατέλαβαν τα αδαμαντωρυχεία στη δεκαετία του 1990. Αίμα, πόνο, δυστυχία και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας από εταιρίες εξόρυξης διαμαντιών και αντάρτικων ομάδων  που ανάγκαζαν τους κατοίκους να δουλέψουν στην εξόρυξη διαμαντιών  έμελε να σφραγίσουν την Αφρική που φιλοξενεί στα έγκατα της γης της το πολύτιμο αυτό πέτρωμα. Σήμερα προκειμένου να μειωθεί η λαθραία εξαγωγή διαμαντιών κάποιος που θέλει να αγοράσει διαμάντια ζητάει πιστοποιητικό του διαμαντιού ώστε να επιβεβαιωθεί ότι δεν πρόκειται για διαμάντια πολέμου. Αυτά τα πιστοποιητικά δηλώνουν ότι η παραγωγή, εξόρυξη και πώληση των διαμαντιών έγινε με νόμιμα μέσα. Η πιστοποίηση πρέπει να περιέχεται σε κάθε βήμα μετακίνησης των διαμαντιών, δηλαδή από το ορυχείο μέχρι το κατάστημα λιανικής πώλησης.
Η μονάδα μέτρησης του βάρους ενός διαμαντιού είναι το Καράτι το οποίο ισούται με το 1/5 του γραμμαρίου.                                                                                                                                            

Σμαράγδι

Το σμαράγδι ανήκει μαζί με την ακουαμαρίνα και το βηρύλλιο στην ομάδα του βηρυλλίου, είναι όμως το πολυτιμότερο και το σπανιότερο, λατρεμένο από την αρχαιότητα. Συχνά το σμαράγδι είναι θολό εξαιτίας ορισμένων έγκλειστων στοιχείων, αυτά δεν αποτελούν απαραίτητα ελαττώματα, αν δεν καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος, αλλά είναι μία ένδειξη γνησιότητας της πέτρας έναντι των συνθετικών πετρών και άλλων απομιμήσεων. Οι ουσίες που δίνουν το χρώμα είναι το χρώμιο και το βανάδιο, όσο πιο έντονο είναι το πράσινο χρώμα του λίθου, τόσο πιο πολύτιμος είναι. Το σμαράγδι συμβολίζει την ελπίδα, έχει το χρώμα της άνοιξης.

Μαργαριτάρι

Το μαργαριτάρι διαμορφώνεται στα οστρακόδερμα ως αντιδραστήριο σε ένα ερεθιστικό όπως ένα κομμάτι της άμμου. Τα καλλιεργημένα μαργαριτάρια δημιουργούνται με την προσθήκη ενός κομματιού του μυδιού ή του κοχυλιού μέσα ενός στρειδιού του μυδιού. Αυτό δημιουργεί έπειτα ένα μαργαριτάρι όπως τα στρώματα του εσωτερικού του κοχυλιού αυξάνονται πέρα από την προστιθέμενη ουσία. Τα μαργαριτάρια είναι γενικά άσπρα, καφετιά, ασημένια, κρέμα, μαύρος ή ρόδινος ανάλογα με τον τύπο οστρακόδερμων και ύδατος. Εμπνέει την αγνότητα, την ειλικρίνεια, την αθωότητα, την ακεραιότητα, τη συγκέντρωση, την περισυλλογή, τον διαλογισμό, τη γαλήνη, την ηρεμία και τη σοφία. Μας βοηθά να έρθουμε σε επαφή με τα απλά και ειλικρινή πράγματα της ζωής. Εξουδετερώνει τη συναισθηματική αστάθεια, βοηθά κάποιον να τελειοποιήσει την καρδιακή λειτουργία, βοηθά το στομάχι, τη σπλήνα και δρά κατά των προβλημάτων των σπλάχνων, όπως το έλκος.


Ζαφείρι

Το ζαφείρι είναι μία ποικιλία του κορουνδίου, φυσική ή συνθετική και ανήκει στους πολύτιμους λίθους. Είναι σκληρό ορυκτό, δεδομένου ότι το κορούνδιο είναι το δεύτερο σκληρότερο ορυκτό μετά το διαμάντι. Το χρώμα του ποικίλει ανάλογα με την γωνία που το παρατηρείς και οφείλεται σε παρουσία μικρών ποσοτήτων σιδήρου και τιτανίου. Συνήθως είναι ανοιχτό έως σκούρο γαλάζιο και μερικές φορές ιώδες. Ο λίθος αυτός συμβολίζει την αγάπη, τη δύναμη και τα χρήματα. Η ονομασία του ζαφειριού προέρχεται από το λατινικό sapphirus που σημαίνει μπλε. Ιστορικά πιστευόταν οτι το ζαφείρι είναι η συνάρτηση του θείου, της αθωότητας και της αλήθειας.

Κοράλλι

Το κοράλλι δημιουργείται από τον σκελετό μικροσκοπικών θαλάσσιων οργανισμών. Το λευκό κοράλλι συνδέεται με την ισορροπία, την ηρεμία, την προστασία, το ασφαλές ταξίδι στο νερό, την εκτίμηση προς τη φύση και με την συναισθηματική ισορροπία. Το ροζ κοράλλι είναι συνυφασμένο με την πλατωνική αγάπη, τη φιλία και την κοινότητα. Το κόκκινο κοράλλι αναδεικνύει τη δημιουργικότητα, το πάθος, τη ρομαντική αγάπη, τη σοφία, την αισιοδοξία και τον ενθουσιασμό. Το μαύρο κοράλλι αναδίδει γαλήνη και ειρήνη ενώ απορροφά την αρνητική ενέργεια. Τα γνήσια κοράλλια έχουν σκελετό και περίδερμα ασβεστολιθικό. Σε αυτά περιλαμβάνονται, εκτός των ερυθρών που ονομάζονται από το χρώμα τους ερυθρά κοράλλια και τα λεγόμενα λευκά κοράλλια, στα οποία ανήκουν τα είδη: ισιδέλλη η επιμήκης, η αμφιλία η οφθαλμοφόρος, καθώς και το μαύρο κοράλλι το λεγόμενο πληξαύρα.Τα ψευδοκοράλλια έχουν σκελετό που συνίσταται από μια κεράτινη ουσία και περιλαμβάνει το λεγόμενο ψευδομέλαν κοράλλιο.


Τοπάζι

Το μπλέ τοπάζι εμπνέει τις ηγετικές ικανότητες, την ψυχική γνώση, την πνευματική ανάπτυξη, την ηρεμία και την ψυχική ενόραση. Το διάφανο τοπάζι μας βοηθά να επικοινωνήσουμε με τα πνεύματα της φύσης και με όλα τα ζώα και τα φυτά της γης. Το χρυσό τοπάζι αναπτύσσει τη γενναιοδωρία, την ευτυχία, την αίσθηση του χιούμορ, την αισιοδοξία, τη δημιουργικότητα, τη σοφία, την έμπνευση, την αφθονία και την αγάπη. Προσελκύει επίσης την αγάπη και μας διδάσκει για την πνευματική αγάπη. Το πράσινο τοπάζι μας οδηγεί στην συγχώρεση και την κατανόηση. Το ροζ τοπάζι προωθεί την τιμή και την αλήθεια.


Μάτι του τίγρη

Ο γνωστός ως Μάτι του τίγρη πολύτιμος λίθος είνα συνήθως καφέ με χρυσές κηλίδες. Ο λίθος αυτός ενθαρρύνει την προστασία, τη διαυγή σκέψη, την προσωπική ενδυνάμωση, την αικεραιότητα, τη δύναμη της θέλησης, την πρακτικότητα, την ανδυνάμωση του πνεύματος με κοσμική ενέργεια. Είναι επίσης συνδεδεμένο με την ορθή χρήση της δύναμης, το θάρρος, την εύνοια και την ικανότητα να βλέπουμε καθαρά και χωρίς αυταπάτες. Ελέγχει την αρσενική και τη θηλυκή ενέργεια μέσα μας. Το κόκκινο μάτι του τίγρη μας διδάσκει να είμαστε ενεργετικοί με έναν πολύ δομημένο και ήρεμο τρόπο.

Γρανάτης

Ο λίθος Γρανάτης, έχει ποικιλία χρωμάτων με τα συνηθέστερα να είναι το κόκκινο και το γκρι. Ο κόκκινος Γρανάτης αναδεικνύεει τη ρομαντική αγάπη, το πάθος, τον αισθησιασμό, τη σεξουαλικότητα, τη στενή φιλία, τις θετικές σκέψεις, την έμπνευση, την ενέργεια, την ανάκληση προηγούμενων ζωών, την επαγγελματική επιτυχία, την κοινωνική δημοφιλία και την εμπιστοσύνη προς τον εαυτό μας. Μας βοηθά να γίνουμε πιο παραγωγικοί και επιτυχείς. Ο πράσινος Γρανάτης αναδεικνύει την ηρεμία, τη γαλήνη, τον διαλογισμό, τη δημιουργικότητα, τη θεραπεία, την κάθαρση, την υπομονή και τη διαύγεια σκέψης.

Όνυχας

Τον όνυχας, τον βρίσκουμε συνήθως σε μαύρο ή καφέ χρώμα με λευκούς δακτυλίους. Ο λίθος αυτός προωθεί το αυξημένο σθένος, τη δύναμη, τη σταθερότητα, τη διάρκεια, το ακλόνητο, τη μονιμότητα, τη στερεότητα, τη διάρκεια και τον αυτοέλεγχο. Είναι επίσης πολύτιμος σε δύσκολες ή περιπλεγμένες καταστάσεις της ζωής μας. Χρησιμοποιείται για να ενδυναμώσει την καρδιά, το συκώτι, το πάγκρεας, το νευρικό σύστημα, τα τριχοειδή αγγεία, τα μαλλιά, τα μάτια και τα νύχια.


Νεφρίτης

Τις περισσότερες φορές είναι πράσινος, αλλά μπορεί επίσης να έρχεται σε ποικιλία χρωμάτων. Όλοι οι τύποι νεφρίτη αναδεικνύουν τη μακροζωία, τη γονιμότητα, τη γαλήνη, τη σοφία, την πρακτικότητα, την ηρεμία, την ισορροπία, την ειρήνη, την αρμονία, τη μετριοπάθεια, την προοπτική, το ισοζύγιο και τη σταθερότητα. Ο μαύρος νεφρίτης προστατεύει από την αρνητικότητα και ενθαρρύνει τη σοφή χρήση της δύναμης. Ο μπλέ νεφρίτης εμπνέει τον διαλογισμό. Ο βουτυρώδης νεφρίτης φέρνει ηρεμία. Ο βιολετί νεφρίτης εμπνέει την αγάπη, την αισιοδοξία και την ομορφιά. Ο πορτοκαλί νεφρίτης αυξάνει την ενέργεια και δρα προστατευτικά. Ο λευκός νεφρίτης προωθεί τις πρακτικές εφαρμογές και την πνευματικότητα. Ο κίτρινος νεφρίτης είναι συνδεδεμένος με την αφομοίωση, την πέψη, την κατανόηση και την εμπάθεια.

Λάπις Λάζουλι

Ο κρύσταλλος Λάπις Λάζουλι, συμβολίζει την πίστη και τη φιλία. Καταπολεμά τις παθήσεις του αίματος, της σπλήνας, της καρδιάς, και του δέρματος. Επίσης, προστατεύει από την επιληψία και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Ηρεμεί τα τεντωμένα νεύρα και χαρίζει ήσυχο και βαθύ ύπνο.Όταν φοριέται σαν μενταγιόν στο στήθος,συμβάλλει στην ένωση καρδιάς και νου.

Αιματίτης

Ο κρύσταλλος Αιματίτης, συμβολίζει την αισιοδοξία και τη δύναμη, την ισορροπία ανάμεσα στο νου, την ψυχή και το σώμα. Βοηθά στο διαλογισμό. Υποτίθεται πως αν τοποθετηθεί στο μέτωπο, διώχνει τον πυρετό και αμβλύνει τα συμπτώματα κατάθλιψης. Είναι ένας αισιόδοξος εμπνευστής της θέλησης, του κουράγιου και του προσωπικού μαγνητισμού.


Ακουαμαρίνα

Ο κρύσταλλος Ακουαμαρίνα, συμβολίζει τη συζυγική ευτυχία, την κάθαρση και την έμπνευση. Προστατεύει από τα ατυχήματα. Ενδείκνυται για όσους υποφέρουν από παθήσεις των νεφρών, ενώ ανακουφίζει από πόνους, κυρίως του λαιμού και των δοντιών. Βελτιώνει την εικόνα του εαυτού μας και φέρνει την εσωτερική ηρεμία. Για αυτό και ονομάζεται γαλήνια. Δίνει διαύγεια μυαλού, βοηθά στην προσωπική δημιουργηκότητα και χαλαρώνει τις φοβίες.

Αμέθυστος

Ο Αμέθυστος, συνδέεται με την αυξημένη ευγένεια, την πνευματική εγρήγορση, τον διαλογισμό, την ισορροπία, τις ψυχολογικές ιδιότητες, την εσωτερική γαλήνη, τη θεραπεία και τη θετική μεταμόρφωση. Συμβολίζει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την αναγέννηση. Έχει την ιακανότητα να μεταλλάσει την αρνητική ενέργεια σε θετική και ιδανικά πρέπει να τοποθετείται κοντά στην καρδιά. Λέγεται πως καταπολεμά τα συμπτώματα της μέθης και τις ημικρανίες.

Ίασπις

Ο κρύσταλλος Ίασπις, συνδέεται με την ηρεμία, την ευχαρίστηση, τη συμπόνια, τη φροντίδα, την παρηγοριά, τη γαλήνη, την ολοκλήρωση, την ολότητα και έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Συμβολίζει την ανεξαρτησία και το καθαρό πνεύμα. Βοηθά στο διαλογισμό και στην αφύπνιση σώματος και πνεύματος. Ενδείκνυται για θεραπείες γυναικολογικών, στομαχικών και εντερικών προβλημάτων. Ο Αυτός ο λίθος είναι κατάλληλος για όσους χρειάζονται περισσότερες οργανωτικές ικανότητες.

Φεγγαρόπετρα

Ο κρύσταλλος Φεγγαρόπετρα, συμβολίζει την αγάπη, τον αλτρουισμό, την ελπίδα και τη θηλυκή δύναμη. Φέρνει καλή τύχη, βοηθά στο διαλογισμό, αμβλύνει τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου και βοηθά στη διατήρηση της νεότητας. Είναι μία καθαρά θηλυκή λίθος. Απαλύνει τους γυναικείους πόνους και δίνει έμφαση στη γονιμότητα και την κύηση. Είναι η μητέρα λίθος που εμπνέει σοφία. Διατηρεί την ισορροπία των συναισθημάτων.

Κιτρίνης

Ο κρύσταλλος Κιτρίνης συμβολίζει την ψυχική ανάταση. Συμβάλλει στην πνευματική διαύγεια, στη διατήρηση της καλής διάθεσης, ενώ συστήνεται και σε όσους επιδίδονται σε σκληρή σωματική άσκηση, καθώς θεωρείται ότι βοηθά στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και στη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης. Πιστεύεται ότι ο Κιτρίνης είναι ιδιαίτερα χρήσιμος στην υποκίνηση των διανοητικών ικανοτήτων κάποιου, την ενίσχυση της δημιουργικότητας και της διαίσθησης και την υποστήριξη της αυτοπεποίθησής.

Αχάτης

Ο κρύσταλλος Αχάτης, ενθαρρύνει την αγάπη, την αφθονία, τον πλούτο, την καλή τύχη, την αποδοχή, το θάρρος, την προστασία, την ισορροπία, την αρμονία, τη γενναιοδωρία,την ασφάλεια και την εκτίμηση της φύσης. Συμβολίζει το κουράγιο, τη δύναμη, την εξυπνάδα, τη μακροβιότητα και τη γονιμότητα. Καταπολεμά τα άσχημα συναισθήματα και το άγχος, ενώ προσδίδει στον κάτοχο του θάρρος και αυτοπεποίθηση. Θεωρείται λίθος με πολλές δυνάμεις. Έχει επίσης ηρεμιστική κατευναστική δράση.

       
Το ασήμι.
Όπως και ο χρυσός δεν είναι τοξικό μέταλλο και για αυτό χρησιμοποιείται και για την κατασκευή σκευών. Επίσης πολύ μαλακό μέταλλο σαν το χρυσό για αυτό και χρειάζεται να γίνει πρόσμιξη με άλλα στοιχεία ώστε να μπορέσει να δουλευτεί. Συγκριτικά με την τιμή του χρυσού, το ασήμι είναι ασφαλώς πιο οικονομικό.
Το ασήμι μαυρίζει επειδή οξειδώνεται με το θείο που υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Η οξείδωση όμως αυτή δεν επηρεάζει το ίδιο το κόσμημα.
Τουλάχιστον δύο σφραγίδες θα βρούμε στα ασημένια κοσμήματα. Η μία είναι η γνωστή σε όλους 9.25 που δηλώνει ότι στα 1000 μέρη τα 925 είναι καθαρό ασήμι. Η άλλη είναι ο κωδικός από το εργαστήριο που προέρχεται το κόσμημα.
 

Η Πλατίνα.
πλατίνα μεταλλο«Μικρό ασήμι» μεταφράζεται η ισπανική λέξη πλατίνα, που ωστόσο δεν έχει καμία σχέση με το ασήμι από πλευράς εμπορικής αξίας. Η πλατίνα είναι ένα μέταλλο σπάνιο, πολύτιμο και ακριβό. Δύσκολο μέταλλο στην επεξεργασία του και για αυτό δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στους σχεδιαστές κοσμημάτων να πειραματιστούν με αυτό. Η εμπορική αξία της πλατίνας είναι ακριβότερη από τον χρυσό.



Τιτάνιο.
τιτανιοΔεν μπορούμε να παραβλέψουμε και ένα μέταλλο που έκανε την εμφάνιση του το 1791 από τον Ουίλιαμ Γκρέκγορ  Βρετανό μεταλλειολόγο που το ανακάλυψε. Το μέταλλο αυτό δεν είναι άλλο από το τιτάνιο που χωρίς καθόλου τοξικότητα χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται ευρέως στην ιατρική αφού είναι βιοσυμβατό και αντιαλλεργικό για ανθρώπους και ζώα αλλά και στη βιομηχανία καθώς και την αεροναυπηγία εξ αιτίας της δύναμης και ελαφρότητας του. Γρήγορα το τιτάνιο χρησιμοποιήθηκε στην χρυσοχοΐα και δημιουργήθηκαν κοσμήματα σε συνδυασμούς τιτάνιο με χρυσό ή σκέτο τιτάνιο. Η τιμή του είναι πολύ χαμηλότερη από τον χρυσό αλλά είναι εξ ίσου αδιάβρωτο σαν μέταλλο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που πήρε το όνομα του από τους Τιτάνες της Ελληνικής μυθολογίας εξ αιτίας της δύναμης τους.




μπριγιανΜπριγιάν.
Πρόκειται για το ίδιο πέτρωμα με τη διαφορά όμως ότι διαφέρει στην επεξεργασία.  Το μπριγιάν έχει σχήμα κωνικό σε αντίθεση με το διαμάντι που η επιφάνεια του είναι επίπεδη. Το μπριγιάν στο κόσμημα δένεται με τον κώνο προς τα κάτω και έτσι αποκαλύπτεται η μοναδική του ικανότητα. Η διάθλαση του φωτός.
Η αξία ενός μπριγιάν είναι σαφώς μεγαλύτερη από εκείνη του διαμαντιού.



Ρουμπίνι. ρουμπίνι
Ποιο χρώμα αντιπροσωπεύει τον έρωτα και το πάθος? Φυσικά το κόκκινο. Το όνομά του προέρχεται από το Λατινικό Ruber που σημαίνει κόκκινο και παίρνει το βαθύ κόκκινο χρώμα του από το χρώμιο που περιέχει. Είναι η δεύτερη σε σκληρότητα πέτρα μετά το διαμάντι.
Το ρουμπίνι συμβολίζει την ελευθερία, τη φιλανθρωπία, την τιμή, τη θεϊκή δύναμη, το κουράγιο, την υγεία, την ενεργητικότητα και την οραματικότητα. Χρησιμοποιείται σε γητείες για να κατευνάσει τους συναισθηματικούς πόνους αυτών που θρηνούν και σε γητειές αγάπης.

 Ζαφείρι.
ζαφείρι
Συνήθως το χρώμα του είναι από ανοιχτό γαλάζιο έως σκούρο μπλε. Όσο πιο ανοιχτόχρωμο είναι το ζαφείρι τόσο αυξάνεται και η εμπορική του αξία.  Το ζαφείρι χαράζεται και στην επιφάνεια δημιουργούνται διάφορα σχέδια.

Σμαράγδι. σμαραγδι
Ο λίθος με την πιο έντονη πράσινη ακτινοβολία. Σμαράγδια κορυφαίας ποιότητας (που όμως βρίσκονται σπάνια με καλό χρώμα και διαφάνεια), είναι ακόμα πολυτιμότερα και από τα διαμάντια. Κορυφαίες ποιότητες έρχονται από Κολομβία και Βραζιλία. Το μεγαλύτερο σμαράγδι του κόσμου το «Mogul» ζυγίζει 217.80 καράτια και έχει 10cm ύψος. Δημοπρατήθηκε από τον οίκο Christie στο Λονδίνου σε έναν αγοραστή προς 2.2 εκατομμύρια Αμερικάνικα δολάρια το 2001. Το όνομα του αγοραστή δεν δόθηκε στη δημοσιότητα…
Το σμαράγδι υπήρξε ο πιο αγαπημένος πολύτιμος λίθος σε μαχαραγιάδες και σουλτάνους.


Τυρκουάζ.
Ένας μάλλον υποτιμημένος πολύτιμος λίθος εξαιτίας των μιμήσεων και των συνθετικών προϊόντων που έχουν κατακλύσει την αγορά. Το τυρκουάζ έγινε ιδιαίτερα αγαπητό τον 19ο αιώνα. Το χρώμα του θύμιζε το φυτό «μη με τυρκουαζλησμόνει». Χρησιμοποιείται ευρέως για την κατασκευή έθνικ κοσμημάτων.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!