Εν ψυχρώ πυροβολούνται οι διαδηλωτές στη Λιβύη
ΚΑΪΡΟ. («ΝΥΤ», «ΑΠΕ»). Οι λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν και πάλι χθες πυρ κατά των πολιτών της Βεγγάζης, που παρακολουθούσαν τις κηδείες των δεκάδων θυμάτων από τις διαδηλώσεις του Σαββάτου. Το ίδιο έγινε και στα περίχωρα της Τρίπολης, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας κατέπνιξαν τρεις μικρότερες εξεγέρσεις εργαζομένων.
Η Κυριακή ήταν η πέμπτη ημέρα διαδηλώσεων και βίαιης καταστολής τους στις τέσσερις δεκαετίες του καθεστώτος Μουαμάρ Καντάφι.
Η αυξανόμενη βία στη Βεγγάζη, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Λιβύης, όπου πάντα ο Καντάφι είχε το μικρότερο ποσοστό αποδοχής, δείχνει να συγκλονίζει αυτό το πλούσιο σε πετρέλαιο αφρικανικό κράτος. Οι ανθρώπινες απώλειες δεν είναι εύκολο να επιβεβαιωθούν, καθώς επιβάλλεται σκληρή λογοκρισία. Αλλά ο τραγικός απολογισμός δείχνει συνεχώς να μεγαλώνει, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούν ακόμη και στις πορείες που γίνονται στις κηδείες των θυμάτων.
Σύμφωνα με τη «Νιου Γιορκ Τάιμς», έως την Κυριακή το πρωί, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θυμάτων ανερχόταν τουλάχιστον στα 173 άτομα, τα περισσότερα στη Βεγγάζη, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο αριθμός των νεκρών στις χθεσινές διαδηλώσεις, όταν οι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν, δεν έγινε γνωστός.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο Μοχάμεντ αλ Μουγράμπι, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από ένα δικαστήριο στη Βεγγάζη. Αλλοι «επιτίθενται στην φρουρά και αντιμετωπίζουν πυροβολισμούς», διαβεβαίωσε ο δικηγόρος αυτός, που ανεβάζει τους νεκρούς σε πάνω από 200 ανθρώπους.
«Ζητούμε από τον Ερυθρό Σταυρό να στείλει νοσοκομεία εκστρατείας. Δεν μπορούμε πλέον να ανταπεξέλθουμε», πρόσθεσε ο δικηγόρος.
Ο κ. Μουγράμπι είπε ότι χιλιάδες άνθρωποι, ειδικά δικηγόροι, διαδήλωναν χθες «μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο της Βόρειας Βεγγάζης».
Οι λιβυκές Αρχές δεν έχουν επιτρέψει σε ξένους δημοσιογράφους να εισέλθουν στη χώρα, αφότου άρχισαν οι διαδηλώσεις εναντίον του Καντάφι και ξέσπασαν ταραχές, ενώ προβάλλουν προσκόμματα.
Στο μεταξύ, ένας ανώτερος αξιωματούχος της Λιβύης δήλωσε στο «Γαλλικό Πρακτορείο» ότι «μια ομάδα ισλαμιστών εξτρεμιστών» κρατά ομήρους μέλη των δυνάμεων της τάξης και πολίτες στην Αλ Μπάιντα, στην Ανατολική Λιβύη.
«Μια ομάδα ισλαμιστών εξτρεμιστών, η οποία αυτοαποκαλείται ‘το Ισλαμικό Εμιράτο της Μπάρκα’ (προηγούμενη ονομασία της βορειοδυτικής περιοχής της Λιβύης), κρατά ως ομήρους μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας και πολίτες», δήλωσε ανώνυμα ο ανώτερος αξιωματούχος, χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Αυτή η ομάδα «ζητεί την άρση της κατάστασης πολιορκίας που έχει επιβληθεί από τις δυνάμεις της τάξης για να μην εκτελέσει τους ομήρους», πρόσθεσε και ανέφερε ότι «διαπραγματεύσεις έλαβαν χώρα το βράδυ του Σαββάτου. Αυτές οι διαπραγματεύσεις έγιναν από την πλευρά των αρχών από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ».
Ωστόσο, να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η εξέγερση έχει προσλάβει πανεθνικό χαρακτήρα και μέχρι τώρα οι Αρχές αναφέρουν ότι οι συλληφθέντες ανήκουν σε ένα «ξένο δίκτυο (και έχουν) εκπαιδευτεί για να βλάψουν τη σταθερότητα της Λιβύης...». Πάντοτε κατά το λιβυκό πρακτορείο «Jana», οι συλληφθέντες είναι «Τυνήσιοι, Αιγύπτιοι, Σουδανοί, Παλαιστίνιοι και Σύριοι, καθώς και Τούρκοι».
Υεμένη
Στις νέες βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας σκοτώθηκε το Σάββατο ένας έφηβος και πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Αντεν, στη Νότια Υεμένη, ενώ αντικαθεστωτικοί και οπαδοί του προέδρου Αλι Αμπντάλα αλ Σάλεχ, συγκρούστηκαν ξανά και στην πρωτεύουσα Σαναά.
Ο νέος θάνατος αυξάνει σε 10 τα θύματα από τις ταραχές στο Αντεν και σε 11 τα θύματα συνολικά στην Υεμένη μετά την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, την 13η Φεβρουαρίου.
Mπαχρέιν
Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και χθες, ενώ το Σάββατο αποσύρθηκαν τα τανκς από την πλατεία Μαργαριταριού. Ωστόσο, ένας ανώτατος αξιωματούχος της σιιτικής αντιπολίτευσης του Μπαχρέιν ανακοίνωσε χθες ότι η έναρξη του πολιτικού διαλόγου εξαρτάται από την παραίτηση της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση που δεν μπορεί να προστατεύσει το λαό της πρέπει να παραιτηθεί και οι υπεύθυνοι της σφαγής πρέπει να δικαστούν», δήλωσε ο Αμπντέλ Τζαλίλ Χαλίλ, επικεφαλής του σιιτικού αντιπολιτευόμενου κόμματος Wefaq.
«Η αντιπολίτευση δεν αρνείται τον διάλογο που πρότεινε ο πρίγκιπας διάδοχος Σάλμαν μπεν Χάμαντ αλ Χαλίφα, αλλά ζητά μία πλατφόρμα που θα ευνοεί τον διάλογο» πρόσθεσε.
Τζιμπουτί
Η εξέγερση φαίνεται, επίσης, να έχει περάσει και στο Τζιμπουτί, όπου τρεις σημαντικές προσωπικότητες της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν το Σάββατο, έπειτα από μία πρωτοφανή διαδήλωση κατά του καθεστώτος του προέδρου Ισμαήλ Ομαρ Γκουέλεχ, η οποία εξελίχθηκε σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων.
Οι διαδηλωτές ζητούσαν την αποχώρηση του προέδρου Γκουέλεχ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1999 και θα είναι υποψήφιος για τρίτη φορά στις επόμενες προεδρικές εκλογές.
Μαρόκο
Τέλος, χιλιάδες Μαροκινοί αναμενόταν να λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις της Κυριακής, για να απαιτήσουν ο βασιλιάς Μοχάμεντ να εκχωρήσει μέρος τουλάχιστον των εξουσιών του σε νέα εκλεγμένη κυβέρνηση και να καταστήσει πιο ανεξάρτητο το σύστημα δικαιοσύνης στη χώρα.
Σχόλια