Οι αντικυβερνητικοί πλησιάζουν την Τρίπολη, που ελέγχει ακόμη ο Καντάφι
ΤΟΜΠΡΟΥΚ. ΛΙΒΥΗ. («WSJ», «NYT»). Ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι ελέγχει ακόμη την Τρίπολη, όπου χθες σημειώνονταν σκληρές μάχες μεταξύ αντιστασιακών και πιστών στο καθεστώς δυνάμεων. Ωστόσο, όλο και περισσότερες περιοχές της χώρας φαίνεται να έχουν ελευθερωθεί από τον 40χρονο ασφυκτικό έλεγχο του Καντάφι.
Οι Λίβυοι, στο μεταξύ, που διαφεύγουν από τα δυτικά σύνορα με την Τυνησία, αναφέρουν ότι παρατηρείται έντονη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων, πιστών στον συνταγματάρχη στην πόλη Σαμπρατά, σημαντική αρχαιολογική πόλη, 50 μίλια δυτικά της Τρίπολης. Εκεί, προχθές, σημειώθηκαν εκτεταμένες καταστροφές σε όλα σχεδόν τα γραφεία των υπηρεσιών ασφαλείας από τους διαδηλωτές.
«Οι επαναστατικές επιτροπές (σ.σ. του Καντάφι) προσπαθούν να σκοτώσουν οποιονδήποτε είναι κατά του καθεστώτος», δήλωσε ένας γιατρός από τη Σαμπρατά που μόλις είχε περάσει τα σύνορα, αλλά αρνήθηκε να δώσει το όνομά του.
Στην Τρίπολη, πάντως, όλες οι αναφορές κάνουν λόγο για σκληρές μάχες που δίνουν οι κυβερνητικές δυνάμεις υλοποιώντας την απειλή του ηγέτη τους να αιματοκυλήσει τη χώρα, συντρίβοντας τους διαδηλωτές σαν «κατσαρίδες» ακόμη και από σπίτι σε σπίτι.
Στη Ρώμη, μάλιστα, χθες ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, ανέφερε ότι πρέπει να είναι αληθινός ο αριθμός που κάνει λόγο για χίλιους νεκρούς όλη την περίοδο της εξέγερσης της Λιβύης. Εξέφρασε μάλιστα φόβους ότι η αιματοχυσία ίσως οδηγήσει τη χώρα στον ισλαμικό φανατισμό.
Οι μάχες στην Τρίπολη ξέσπασαν την ώρα που η αντιπολίτευση ανακοίνωνε ότι είχε τον έλεγχο την Μιζουράτα και οι κάτοικοι είχαν ξεχυθεί στους δρόμους κορνάροντας και ανεμίζοντας τη μοναρχική σημαία που κατάργησε ο Καντάφι όταν ανέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία πριν 42 χρόνια.
Η Μιζουράτα είναι η πρώτη μεγάλη πόλη στα δυτικά που πέφτει στις αντικυβερνητικές δυνάμεις, που μέχρι χθες είχαν επικρατήσει κυρίως στα ανατολικά. Μαρτυρίες ανέφεραν ότι μετά το προχθεσινό διάγγελμα του Καντάφι, μηνύματα μεταδίδονταν από τα μεγάφωνα των τζαμιών προς τους πολίτες να επιτίθενται στους διαδηλωτές.
Αλλες μεγάλες διαδηλώσεις αναφέρθηκαν στη Σάμπα, προπύργιο και αυτή του Καντάφι.
Στην πρωτεύουσα Τρίπολη, το πρωί χθες, επικρατούσε σχετική ηρεμία. Το αιματοκύλισμα της προηγούμενης ημέρας είχε κάνει τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους. Οπως είπε ένας κάτοικος, «όλα τα κυβερνητικά κτίρια έχουν καεί. Αλλά οι καθεστωτικοί έχουν τα όπλα, όχι οι Λίβυοι. Και σκοτώνουν...».
Ωστόσο, συνεχίζεται η αποσκίρτηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων του καθεστώτος. Μετά τον Υπουργό Δικαιοσύνης, προ δύο ημερών, αποσκίρτησε χθες και ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντέλ Φατάχ Γιουνς αλ Αμπίντι, επί μακρόν συνεργάτης του καθεστώτος, που ανακοίνωσε ότι προσχωρεί στην αντιπολίτευση. Κάλεσε μάλιστα το λιβυκό Στρατό να ενωθεί με το λαό και «τα νόμιμα αιτήματά του». Τα κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν, πάντως, ότι απήχθη από «γκάνγκστερς»!
Ο κ. Αμπίντι δήλωσε χθες ότι αποφάσισε να παραιτηθεί, όταν είδε ότι οι κάτοικοι της Βεγγάζης πυροβολούνταν εν ψυχρώ. Δήλωσε μάλιστα, μιλώντας στο «CNN», ότι διαφώνησε με τον Καντάφι όταν θέλησε να στείλει αεροπλάνα να βομβαρδίσουν την δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας.
Πάντως, μετά το αιμοσταγές διάγγελμα του Καντάφι, την Τρίτη, χιλιάδες υποστηρικτές του βγήκαν στην Πράσινη Πλατεία φορώντας πράσινα μαντήλια και κραδαίνοντας χατζάρια. Πολλοί επιβιβάστηκαν σε φορτηγά και κατευθύνθηκαν σε διασταυρώσεις ή σε αναζητήσεις διαδηλωτών στις διάφορες γειτονιές. «Εμοιαζαν σαν να τους είχε δοθεί το πράσινο φως να σκοτώνουν ανθρώπους».
Σχόλια