Χάθηκαν όλες οι επενδυτικές κρυψώνες








Οι μάχες στην Λιβύη είναι μια καλή αφορμή για αποφυγή του ρίσκου από μέρους των επενδυτών.


Υπάρχουν και αρκετές ακόμη αφορμές: Τα υψηλά επίπεδα δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ο πληθωρισμός και τα χρέη, τα παρανοϊκά χαμηλά επιτόκια, ο κακός διεθνής συντονισμός, οι πιθανές φούσκες στα εμπορεύματα και τα ακίνητα της Κίνας –ακόμη και ο σεισμός στην Νέα Ζηλανδία.



Πολλές τρομαχτικές δικαιολογίες. Πού θα μπορούσαν όμως να αναζητήσουν την ασφάλεια οι επενδυτές;
Δεν μπορούν να στραφούν στον
χρυσό, που συχνά θεωρείται η τελευταία επενδυτική κρυψώνα. Η τιμή του υποχώρησε λίγο τις προηγούμενες ημέρες και κινείται στα επίπεδα όπου βρισκόταν πριν τρεις μήνες περίπου. Είναι λογικό: μετά τον διπλασιασμό της τιμής του από το 2008, ο χρυσός είναι ο μεγάλος ευνοημένος από την υπερβολικά χαλαρή πιστωτική πολιτική.


Το δολάριο ενισχύεται κάπως τελευταία, αλλά αυτό το παραδοσιακό καταφύγιο είναι πια το πρόσωπο μιας υπερβολικά χρεωμένης χώρας που η παγκόσμια επιρροή της μειώνεται: Τρανό παράδειγμα η αδυναμία των ΗΠΑ να επηρεάσουν τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή.


Η τιμή των αμερικανικών ομολόγων Treasuries, η κλασσική «απαλλαγμένη κινδύνου» τοποθέτηση, επίσης ενισχύθηκαν πρόσφατα. Αλλά το yield 3,5% στα 10ετή ομόλογα δεν προσφέρει εξασφάλιση έναντι του ορατού κινδύνου να το «εξαφανίσει» ο πληθωρισμός.
Οι μετοχές θεωρούνται «επικίνδυνες» αλλά ο κίνδυνος είναι ο πληθωρισμός, αυτά τα «υλικά» ενεργητικά ίσως ανήκουν στο σχετικά ασφαλές στρατόπεδο. Παράγουν ταμειακή ρευστότητα η οποία λογικά θα αυξηθεί με τον χρόνο. Αλλά οι μετοχές ποτέ δεν δίνουν την αίσθηση της ασφάλειας στους επενδυτές (ιδιαίτερα σε όσους χρησιμοποιούν μόχλευση) οι οποίοι θεωρούν ότι ο κίνδυνος μετριέται με την μεταβλητότητα τιμών.


Είναι αρκετά εύκολο να προστατευτεί ένα χαρτοφυλάκιο από τον έναν ή τον άλλον κίνδυνο. Φοβάστε τις τιμές του πετρελαίου; Αγοράστε πετρέλαιο (και επιδεινώστε το πρόβλημα.) Τον πληθωρισμό; Η αποπληθωριστική Ιαπωνία ίσως είναι η λύση. Τις γεωπολιτικές μεταβολές; Η Κίνα αποδεικνύεται νικητής, Τις φούσκες; Σορτάρετε καθετί κινεζικό. Και πάει λέγοντας.


Αλλά η απόλυτη ασφάλεια στις επενδύσεις είναι χίμαιρα. Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που μεταβάλλουν τις αξίες των επενδυτικών ενεργητικών και είναι είτε αδύνατον να προβλεφθούν (όπως η πτώση μεσανατολικών κυβερνήσεων) είτε αδύνατον να αποφευχθούν (όπως ο νομισματικός επαναπροσδιορισμός).


Ακόμη κι αν ο επενδυτής δεχτεί χαμηλές αποδόσεις σε αντάλλαγμα για χαμηλό ρίσκο, η ιστορία δείχνει ότι δεν θα κάνει καλή συμφωνία. Το καλύτερο είναι να επικεντρωθεί στον προσδιορισμό των ελεγχόμενων κινδύνων –και να αποδεχτεί ότι ο κόσμος είναι γεμάτος προβλήματα.

ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»