Έτος μεγάλων deals σε διεθνές επίπεδο το 2011



Οι μεγάλοι επενδυτές προετοιμάζονται για κύμα συγχωνεύσεων, έχοντας παράλληλα υπόψη ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα deals αυτά μπορεί να είναι καταστροφικά για την πορεία των συγκεκριμένων μετοχών.

Μένει να διαπιστωθεί εάν τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι θεσμικοί επενδυτές θα επιλέξουν να στηρίξουν αυτές τις συμφωνίες, όπως τουλάχιστον επισημαίνουν οι αναλυτές, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι πολλοί επενδυτές είναι επιφυλακτικοί ως προς αυτές τις εξελίξεις.


Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα μέτοχοι του NYSE Euronext κινήθηκαν νομικά εναντίον της εταιρίας σε δικαστήριο του Delaware, ζητώντας να μπλοκαριστεί η πώλησή της στο Deutsche Boerse, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία είναι "σοβαρά ανεπαρκής" και "αποτέλεσμα μιας ελαττωματικής διαδικασίας".

Η Prudential, παράλληλα, εγκατέλειψε τα σχέδια εξαγοράς του ασφαλιστικού βραχίονα της AIG στην Ασία έναντι 35,5 δισ. δολ. τον προηγούμενο χρόνο, γεγονός που επίσης είναι ενδεικτικό για το πόσο καίρια είναι η υποστήριξη των θεσμικών επενδυτών σε αυτά τα σχέδια.

"Ένα από τα προβλήματα με το deal της Prudential είναι πως δεν μπόρεσε να πείσει τους μετόχους για τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας από τις πρώτες μέρες", δηλώνει ο κ. David Paterson, επικεφαλής εταιρικής διακυβέρνησης με τη βρετανική Εθνική Ένωση Ασφαλιστικών Ταμείων. Και καταλήγει: "Είναι πολύ σημαντικό τα διοικητικά συμβούλια να επικοινωνούν σωστά με τους μετόχους. Υπάρχουν όμως θέματα εμπιστευτικότητας και insider trading που θέτουν εμπόδια σε αυτήν την επικοινωνία. Παρ' όλα αυτά, το να έχουν με το πλευρό τους τους μετόχους αξίζει τον κίνδυνο".
Ο κ. Simon Wong, συνέταιρος στην Governance for Owners, επισημαίνει ότι η εναντίωση των μετόχων στις προτεινόμενες συγχωνεύσεις συχνά είναι εντονότερη όταν υπάρχουν ανησυχίες για την έγκριση των αντιμονοπωλιακών αρχών.

Οι εντεινόμενες ανησυχίες για το εάν υπάρχει ανώτατο όριο 15% στο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου του χρηματιστηρίου της Αυστραλίας όπως και το… εθνικό συναίσθημα των Αυστραλιανών μετόχων ενδεχομένως να εμποδίσουν την εξαγορά από το Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης έναντι 8,5 δισ. δολαρίων.
Ο κ. Colvin Melvin, από την πλευρά του, διευθύνων σύμβουλος της Hermes Equity Ownership Services, υποστηρίζει ότι οι επιφυλακτικοί μέτοχοι είναι πιθανότερο να στηρίξουν μικρότερες συμφωνίες εξαγοράς απ' ό,τι μεγάλα deals, που ενέχουν σοβαρότερους κινδύνους. Οι μέτοχοι είναι πιθανότερο να πιέσουν τα διοικητικά συμβούλια να αποδείξουν την αξία της εκάστοτε προτεινόμενης συγχώνευσης και μάλιστα να τους κρατήσουν υπόλογους εάν το deal αποτύχει, όπως υποστηρίζει ο κ. Melvin.

Η αγορά, εν τω μεταξύ, κατακλύζεται από συμφωνίες εξαγορών. Μεταξύ των πρόσφατων ανακοινώσεων είναι ο "γάμος" ανάμεσα στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τορόντο, αξίας 8,9 δισ δολ., μεταξύ του Deutsche Boerse και του NYSE Euronext αλλά και το deal του αμερικανικού ομίλου χημικών DuPont με τη δανέζικη Danisco.
Προς το παρόν, το συνολικό ύψος των συμφωνιών που έχουν ανακοινωθεί το 2011 ξεπερνά τα 99 δισ. δολ., από 87 δισ. δολ. τον προηγούμενο χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic, το 2011 ίσως αποδειχτεί το πιο δραστήριο στον τομέα των deals από το 2000.
Ένας ένθερμος υποστηρικτής αυτής της τάσης για συγχωνεύσεις, ο κ. Jonathan Campton, γενικός διευθυντής της Bedlam Asset Management, δηλώνει ότι οι συνθήκες είναι τέτοιες ώστε να υπάρξουν θεαματικές κινήσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων μέσα στους επόμενους μήνες. "Είναι φθηνότερο για τις επιχειρήσεις να αγοράσουν απ' ό,τι να δημιουργήσουν", επισημαίνει.

Το ερώτημα όμως είναι εάν αυτή η φρενίτιδα είναι θετική για τους μετόχους. Σύμφωνα με έρευνα της KPMG, μόνο το ένα τρίτο των εξαγορών (31%) οδηγεί σε ενίσχυση της τιμής της μετοχής των εμπλεκόμενων εταιριών. Για το 37% των περιπτώσεων το deal δεν επηρεάζει την πορεία της μετοχής και για το 32% το deal είναι καταστροφικό για την πορεία της.

Η έρευνα της KPMG εξέτασε τα πλεονεκτήματα για 170 deals, αξίας τουλάχιστον 75 εκατ. δολ., που έγιναν από τον Ιανουάριο του 2007 μέχρι τα μέσα του 2009. Τα αποτελέσματά της, όμως, επιβεβαιώνουν μία τάση από το 1999, όταν η KPMG πραγματοποίησε πρώτη φορά αυτού του είδους την ανάλυση.

Άλλες αναλύσεις, όμως, καταλήγουν σε διαφορετικό συμπέρασμα. Έρευνες του Towers Watson και του Cass Business School, επί παραδείγματι, δείχνουν ότι οι μετοχές εταιριών με προηγούμενο μεγάλων συμφωνιών ξεπερνούν σε αποδόσεις την ευρύτερη αγορά βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Σε αυτές τις έρευνες εξετάστηκαν 214 εταιρίες, με αξία ανώτερη των 100 εκατ. δολ., οι οποίες προχώρησαν σε τουλάχιστον δύο εξαγορές από τα μέσα του 2007 μέχρι και το κλείσιμο του 2010. Η πορεία αυτών των μετοχών ξεπέρασε τον MSCI World Index τη συγκεκριμένη περίοδο κατά 7,8%.

O κ. David Lis, επικεφαλής τμήματος χρηματιστηριακών αγορών της Aviva Investors, εξηγεί ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες τέτοιων deals: η καταστροφική, η οποία προκύπτει από εταιρίες που δεν έχουν άλλους τρόπους να αναπτυχθούν "οργανικά" και καταλήγουν σε τέτοιους γάμους για να κρατήσουν τον λύκο μακριά από την πόρτα τους, και η θετική, όπως στην περίπτωση της VT και της Babcock, όπου οι δραστηριότητες αλληλοσυμπληρώνονται και το αποτέλεσμα είναι η μείωση του κόστους.

ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!