Συνέντευξη Παπανδρέου στην “Bild”

(10:00 - 24/02/11)
   
Έγινε κι αυτό: ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παραχώρησε συνέντευξη στη λαϊκή εφημερίδα «Μπιλντ».
Η συνέντευξη συνοδεύεται από τον δεικτικό τίτλο: «Πάμε στοίχημα ότι δεν θα πληρώσετε τα χρέη σας, κύριε Παπανδρέου;»  Άλλωστε από πέρσι η εφημερίδα πρωτοστατεί σε πρωτοσέλιδα του τύπου «Δεν θα πάρετε ούτε ευρώ, χρεοκοπημένοι Έλληνες» ή «Πουλήστε τα νησιά σας για να πληρώσετε τα χρέη σας».
 
Αντίστοιχη ήταν και η δημοσιογραφική υποδοχή: «Κύριε πρωθυπουργέ, όλοι οι Γερμανοί διερωτώνται, αν η Ελλάδα θα καταφέρει ποτέ να πληρώσει τα χρέη της. Θα στοιχηματίζατε τον μισθό σας σ΄αυτό;»
«Δεν έχω τόσα πολλά λεφτά. Αφήστε που έχω κόψει και τον δικό μου μισθό κατά 20%, όπως επίσης και τους μισθούς όλων των υπουργών», απαντά ο πρωθυπουργός.
«Αντιλαμβάνεστε την οργή των Γερμανών φορολογουμένων, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν για μία χώρα που δεν έχει κάνει αυτά που έπρεπε να κάνει;» ρωτούν οι δημοσιογράφοι.
«Δεν πρόκειται για δώρα, αλλά για δάνεια, για τα οποία πληρώνουμε και τόκους», αντιτείνει ο κ.Παπανδρέου. «Και δεν ζητούμε δάνεια, για να τα αφήσουμε όλα όπως ήταν πριν, αλλά για να κερδίσουμε τον χρόνο που χρειάζεται για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Πάντως  κατανοώ κάποια αισθήματα οργής των Γερμανών.»
«Οι ελληνικές κυβερνήσεις παραποίησαν τα στατιστικά στοιχεία και απέκρυψαν την πραγματική κατάσταση των δημοσίων οικονομικών. Τι έγινε με τους υπαλλήλους που ευθύνονται γι αυτό;» ρωτούν οι συντάκτες της «Μπιλντ».
Η απάντηση είναι η εξής: «Κάνουμε έρευνες και έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες γι αυτό το ζήτημα. Σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία είναι απολύτως ανεξάρτητη. Κάθε ευρώ που ξοδεύει το κράτος δημοσιοποιείται στο ίντερνετ. Κατ΄αυτόν τον τρόπο έχουμε πλέον στα δημόσια οικονομικά μας μεγαλύτερη διαφάνεια από οποιαδήποτε άλλη χώρα- μέλος της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας».
Οι απεργίες και τα επεισόδια στην Ελλάδα καλύπτονται εκτενώς στον γερμανικό τύπο. «Για πόσο θα αντέχουν οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα τη σκληρή πολιτική λιτότητας; Ακόμα και κατά την επίσκεψή σας εδώ στο Βερολίνο κάποιοι Έλληνες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την πολιτική σας», επισημαίνουν οι δημοσιογράφοι της «Μπιλντ», υπαινισσόμενοι προφανώς τα συνθήματα Ελλήνων φοιτητών κατά την ομιλία Παπανδρέου στο πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου.
«Οι διαδηλώσεις είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε μας τους Έλληνες», απαντά ο πρωθυπουργός και διευκρινίζει: «Όμως η κυβέρνησή μου είχε μετατρέψει τις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές σε δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις. Και το κερδίσαμε αυτό το δημοψήφισμα».
 
Deutsche Welle

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!