Αχαλίνωτη ζήτηση για ασήμι





Στα υψηλότερα επίπεδα 30 ετών ανήλθε η τιμή του αργύρου, καθώς τα επίπεδα ρεκόρ της ζήτησης των επενδυτών έχει «στερέψει» τα νομισματοκοπεία από ασημένια νομίσματα.


Η τιμή του πολυτίμου μετάλλου ανήλθε στα 31,37 δολ. ανά ουγκιά, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο 1980 και με άνοδο 16% από τα μέσα Ιανουαρίου.


Τα μεγάλα νομισματοκοπεία του πλανήτη έχουν ανακοινώσει πωλήσεις ρεκόρ ασημένιων νομισμάτων τον Ιανουάριο και ορισμένα, όπως το βασιλικό νομισματοκοπείο του Καναδά και ο θεματοφύλακας της Αυστρίας, υποχρεώνονται να επιβάλλουν πλαφόν στις παραγγελίες.


«Εχουμε πωλήσει όλη την παραγωγή μας σε άργυρο και έχουμε ζήτηση για τουλάχιστον διπλάσιο από αυτό τον όγκο,» δήλωσε ο επικεφαλής πωλήσεων bullion του Royal Canadian Mint, που παράγει το ασημένιο Σφενδαμόφυλλο (Maple Leaf). Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθαν επίσης οι πωλήσεις του αμερικανικού και αυστριακού νομισματοκοπείου τον Ιανουάριο.


Η εκτίναξη της ζήτησης έχει προκαλέσει άνοδο στις τιμές του αργύρου και έχει στηρίξει την αποκαλούμενη “backwardation” στις αγορές –μια σπάνια περίπτωση, όπου οι προθεσμιακές τιμές είναι χαμηλότερες από τις τιμές άμεσης παράδοσης. Καθώς οι επενδυτές αγοράζουν, οι μεταλλευτικές πωλούν την μελλοντική παραγωγή τους (με συμβόλαια futures) για να κλειδώσουν κέρδη, γεγονός που πιέζει χαμηλότερα τις πιο μακροπρόθεσμες προθεσμιακές τιμές.
Οι dealers αναφέρουν ότι οι μικρότεροι επενδυτές θεωρούν τον άργυρο μια φθηνότερη εναλλακτική από τον χρυσό, με μεγαλυτερα περιθώρια κέρδους.
Το
Αυστριακό Νομισματοκοπείο πούλησε 1,53 εκατ. ουγκιές του νομίσματος Φιλαρμονικής (Philharmonic) και όπως δηλώνουν τα στελέχη του, θα μπορούσε να έχει πωλήσει περισσότερα, οπότε τον Φεβρουάριο και Μάρτιο η παραγωγή θα αυξηθεί στις 2,2 εκατ. ουγκιές.


Το Νομισματοκοπείο των ΗΠΑ πούλησε 6,4 εκατ. ουγκιές του ασημένιου Αμερικανικού Αετού (American Eagle) τον Ιανουάριο, 50% περισσότερο από το ρεκόρ του προηγούμενου μήνα κι έχει ήδη πουλήσει 1,7 εκατ. ουγκιές μέχρι στιγμής στον Φεβρουάριο.


Το ασήμι έχει καλύτερη εμφάνιση από τον χρυσό στους τελευταίους μήνες, καθώς η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών έχει προκαλέσει μείωση στην ζήτηση του χρυσού, ενώ έχει αυξήσει την βιομηχανική χρήση του αργύρου- η οποία, παρά την εκτίναξη των επενδυτικών εισροών, εξακολουθεί να διατηρεί το 80% της συνολικής κατανάλωσης.

ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»