Χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου με σχέδιο για την κρίση (και η Ελλάδα)
Η Γαλλία και άλλες πέντε χώρες (αναμεσά τους και η Ελλάδα) που ανήκουν στα νότια-μέλη της ΕΕ έχουν δηλώσει η Ένωση θα πρέπει να δώσει στο μέλλον λιγότερα χρήματα στους ανατολικούς γείτονές της και περισσότερα προς τις χώρες της Μεσογείου, στο πλαίσιο μιας ανασυγκρότησης της πολιτικής της, προς τις εξεγερμένες χώρες του Αραβικού κόσμου..
Σε επιστολή προς την ΕΕ, την επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων Catherine Ashton στις 16ης Φεβρουαρίου που υπογράφεται από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Μάλτας και της Σλοβενίας αναφέρεται:
“Η έκκληση των λαϊκών κινημάτων για πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο υποστηρίζουν την άποψή μας, υπέρ της ενίσχυσης των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη νότια γειτονιά της” .Μια από τις συνοδευτικές σημειώσεις στην επιστολή υποδεικνύει ότι από τα συνολικά 12.000.000.000Ευρώ που θα διατεθούν για την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας, την πενταετία 2007 έως το 2013, μόλις 1.80 ευρώ δαπανάται ανά κάτοικο στην Αίγυπτο και 7ευρώ στην Τυνησία σε σύγκριση με € 25 στην Μολδαβία. Στη βάση αυτή ζητούν αυτές οι ανισότητες να «διορθωθούν».
Το έγγραφο προτείνει επίσης τα ακόλουθα:
- δέσμευση μελλοντικών παροχών της ΕΕ αν δεν τηρούνται οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις
- Αναπροσανατολισμό των άλλων ταμείων της ΕΕ, όπως η αναπτυξιακή βοήθεια, στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή
- Δημιουργία νέων περιφερειακών καθεστώτων κατά το πρότυπο της «στρατηγικής Δούναβη»
- Και στην τόνωση της Μεσογειακής περιφέρειας, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Ο τραπεζικός δανεισμός προς τις αραβικές χώρες ν’ αυξηθεί κατά 2,5 δισ. € για τα επόμενα δύο χρόνια.
Το έγγραφο προσθέτει ότι η Ένωση για τη Μεσόγειο, μια πολυμερής οργανισμός στον οποίο συμμετέχουν 16 χώρες της περιοχής και της ΕΕ-27, θα πρέπει να παίξει ένα «κρίσιμο» ρόλο στην προσπάθεια αυτή, ρίχνοντας και μια σανίδα σωτηρίας για τη Βαρκελώνη, που απέτυχε να ανταποκριθεί το τελευταίο έτος λόγω της αραβο-ισραηλινής εντάσης.
Όλα αυτά ωστόσο έμεινε να συζητηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κάθριν Άστον και του επιτρόπου Διεύρυνσης κ. Φούλε ενώ θα αναμείνουν και τις προτάσεις που θα ακουστούν στη διάρκεια της «μίνι –συνόδου» που πραγματοποιηθεί την Τετάρτη ή Παρασκευή στις Βρυξέλλες από την κα Άστον με σκοπό να ακουστούν περισσότερες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στον Αραβικόμκόσμο μκαι το ρόλο που καλείται να παίξει η ΕΕ.
Ο κ. Δρούτσας
Σχετικά με την πρόταση αυτή ο Έλληνας υπεξ, Δημ. Δρούτσας τόνισε απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση:
“Λοιπόν, για να μην υπάρχουν εδώ παρερμηνείες, εμείς στις παρεμβάσεις μας μιλήσαμε για ένα σχέδιο «είδους» Μάρσαλ, απλώς για να δώσουμε λίγο το σκεπτικό και την προσέγγιση. Εδώ τώρα έχει αναλάβει και η κυρία Κάθριν Άστον και η Επιτροπή να προετοιμάσουν κάποια στοιχεία. Υπάρχει εδώ μια βάση. Είναι ένα χαρτί το οποίο ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών κύριος Βεστερβέλλε και ένα άλλο χαρτί στο οποίο και η Ελλάδα συνεργάστηκε μαζί με την Ιταλία και Ισπανία όπου υπάρχουν κάποιες σκέψεις. Επιτρέψετε να πω, ότι αυτή τη στιγμή είναι λίγο πρόωρο να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο. Για μένα, και θέλω να το τονίσω αυτό για άλλη μια φορά, ήταν σημαντικό να διαπιστώσω ότι υπήρχε επιτέλους και στο πλαίσιο της ΕΕ αυτή η άποψη, ότι πλέον δεν αρκεί μια γραφειοκρατική αντιμετώπιση σε κάποια σημεία και πολλές φορές αποσπασματικά, αλλά εδώ χρειάζεται μια γενική ολοκληρωμένη προσέγγιση για όλη την περιοχή, και αυτό είναι και ένα κομμάτι απάντησης και στη δεύτερη ερώτηση σας, ότι ναι βεβαίως μέσα σε αυτή την προσέγγιση και την προσπάθεια θα πρέπει η γενική αντιμετώπιση και γενικά η σχέση ΕΕ με την περιοχή να επανεξεταστούν και να γίνει ένα σωστό πακέτο. Εγώ, μάλιστα, και στην δική μου την παρέμβαση τόνισα ότι ακόμη και η οικονομική βοήθεια που η ΕΕ δίνει αυτήν τη στιγμή στις χώρες αυτές θα πρέπει να επανεξετασθεί ώστε πραγματικά να γίνει μια ουσιαστική, σοβαρή, συνολική αντιμετώπιση από πλευράς ΕΕ προς τις χώρες αυτές“ ΠΗΓΗ:e-dragoumanos
Σχόλια