Τα 4 σενάρια για τις τράπεζες



Όλα τα πιθανά σενάρια για τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο αναλύει το Reuters, έπειτα από την απόρριψη της προσφοράς της Εθνικής από την Alpha. Όπως τονίζει το ξένο πρακτορείο, η υπόθεση των δύο τραπεζών δεν έχει ακόμα κλείσει, ενώ σημαντικό παράγοντα στις εξελίξεις θα διαδραματίσουν και οι πολιτικές πιέσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες κινήσεις δεν αναμένονται μόνο...


 από τις Εθνική και Alpha, αλλά και από τις Eurobank, Πειραιώς, Marfin και Κύπρου.

1) Η Εθνική βελτιώνει την προσφορά και κλείνει το deal: Παρότι η Εθνική επιμένει στην προσφορά της (8 προς 11 μετοχές), οι αναλυτές δεν αποκλείουν την πιθανότητα μιας βελτιωμένης προσφοράς, η οποία θα έκαμπτε τις αντιστάσεις της Alpha.

Επιπλέον, για να επιτύχει, η συμφωνία θα απαιτούσε την έγκριση των αρχών και των μετόχων της Εθνικής, καθώς δεν αποκλείεται να προκύψει μονοπωλιακό ζήτημα.

Πάντως, ο μεγαλύτερος όμιλος θα είχε καλύτερη δυνατότητα να αντλήσει κεφάλαια στις αγορές και να αποκτήσει πρόσβαση στη διατραπεζική.

2) Η Alpha υποχωρεί μπροστά στην πολιτική πίεση: Η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει έντονα τις συγχωνεύσεις στις τράπεζες, με κάποιους αξιωματούχους να κατακρίνουν την Alpha για την απόρριψη της προσφοράς. Η κυβέρνηση αναμένεται να πιέσει ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Το δημόσιο κατέχει προνομιούχες μετοχές της Alpha αξίας 940 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης του κλάδου, επομένως έχει τη δύναμη του βέτο στις αποφάσεις της τράπεζας.

3) Ξένος αγοραστής μπαίνει στο σκηνικό: Οι αναλυτές θεωρούν απίθανο να εμπλακεί ξένη τράπεζα για όσο καιρό παραμένει η πιθανότητα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Θα ήταν δύσκολο για έναν ξένο παίκτη να πείσει τους μετόχους του για τα πλεονεκτήματα μιας εξαγοράς αξίας δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα. Για αυτό, πιθανότερο ενδεχόμενο θα ήταν μία συμφωνία με ανταλλαγή μετοχών.

4) Η συγχώνευση αποτυγχάνει, αλλά πυροδοτείται η συγκέντρωση του κλάδου: Ακόμα και εάν αυτή η συμφωνία δεν προχωρήσει, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η προσφορά της Εθνικής άνοιξε το χορό της συγκέντρωσης του τραπεζικού κλάδου. Η Eurobank, που πρόσφατα πούλησε τη μονάδα της στην Πολωνία θα μπορούσε να εξετάσει μία κίνηση, ενδεχομένως με το ΤΤ, στο οποίο έχει ποσοστό 10%.

Η Πειραιώς, που έκανε προσφορά για τις ΑΤΕ και ΤΤ αλλά την απέσυρε, αναμένεται να αναζητήσει συνεργασίες. Εάν οι άλλοι παίκτες κάνουν κάποια κίνηση, οι Marfin Popular και Τράπεζα Κύπρου δεν θα μείνουν εκτός των εξελίξεων



isotimia.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!