Η κρυμμένη αλήθεια για τα 50 δισ.

Ύστερα από τρεις ημέρες κακόηχων θορύβων του πολιτικού συστήματος για τα διαβόητα πλέον 50 δις. ευρώ του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, καλλιεργήθηκε επαρκώς η σύγχυση στην κοινή γνώμη, ώστε να περάσει και αυτή την φορά απαρατήρητη μια αλήθεια, που κανένας πολιτικός δεν φαίνεται έτοιμος να πει δημόσια στους πολίτες.

Fake 1236695572  Η κρυμμένη αλήθεια για τα 50 δισ.Η κυβέρνηση, με τις τοποθετήσεις της των τελευταίων ημερών, οδηγεί σε απόλυτη σύγχυση όσους δεν έχουν υποψιασθεί –τους περισσότερους, δηλαδή- αυτή τη σχετικά απλή αλήθεια.
Λέει από τη μια, ότι θα εξασφαλίσει 50 δις. ευρώ αξιοποιώντας τη δημόσια περιουσία για να μειώσει το χρέος, από την άλλη όμως διαβεβαιώνει, ότι δεν θα εκποιηθεί δημόσια περιουσία! Ο πολίτης που γνωρίζει το γνωστό αξίωμα για το πώς δεν… βάφονται αυγά δυσκολεύεται να αντιληφθεί πώς θα βρεθεί ξαφνικά αυτός ο πακτωλός εσόδων, χωρίς να βγάλουμε στο σφυρί με μαζικό τρόπο ακίνητα και άλλα στοιχεία της δημόσιας περιουσίας.
Ποια είναι η απλή αλήθεια, που εξηγεί αυτό το παράδοξο; Ότι, πολύ απλά, δεν πρόκειται για πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ούτε καν για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας. Αλλά για μια μορφή επιβεβλημένης από τους πιστωτές μας σύστασης ενεχύρου, προκειμένου να εγκριθεί το δάνειο των 50 δις. ευρώ, με το οποίο η Ελλάδα θα αγοράσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα ομόλογα που έχει συγκεντρώσει, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης των ελληνικών ομολόγων. Αυτή είναι μια μέθοδος μείωσης του δημοσίου χρέους, αφού τα ομόλογα θα αγορασθούν στις «χτυπημένες» τιμές που τα έχει αποκτήσει η ΕΚΤ από την αγορά. Είναι, ταυτόχρονα, και μια μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό της ΕΚΤ, η οποία θέλει πάση θυσία να αποφύγει τον κίνδυνο να μείνει με τα ομόλογα μιας αφερέγγυας χώρας… αμανάτι στα βιβλία της.
Η εξήγηση, λοιπόν, είναι σχετικά απλή: οι Ευρωπαίοι μας είπαν «θέλετε δάνειο διευκόλυνσης για τη μείωση του χρέους; Δείξτε μας τις εγγυήσεις!». Και η κυβέρνηση επινόησε το δήθεν σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων/αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, που είναι στην πραγματικότητα μια «πασπαλισμένη με χρυσόσκονη» σύσταση ενεχύρου, υπέρ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Οικονομικής Σταθερότητας (EFSF). Ακίνητα από την αμύθητη περιουσία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου θα «αξιοποιηθούν», δεσμευόμενα ως εγγύηση για το δάνειο από το EFSF, μέσα από μια περίπλοκη διαδικασία, που θα «βαφτιστεί» ως αξιοποίηση, για να κρύψει η κυβέρνηση την εξόχως υποτιμητική για τη χώρα ουσία της: ότι, δηλαδή, η Ελλάδα δεν κρίνεται από τους εταίρους μας στην ευρωζώνη ως φερέγγυα, για να εξασφαλίσει μια δανειακή διευκόλυνση, χωρίς να δεσμεύσει εγγυήσεις.
Το «Β», παρουσιάζοντας πρόσφατα τα σχετικά συμπεράσματα έκθεσης του ινστιτούτου Bruegel, ρωτούσε με τον τίτλο του δημοσιεύματος: «Υποθήκη η Ελλάδα για την αναδιάρθρωση του χρέους»; Η απάντηση, λοιπόν, στο ερώτημα είναι πλέον φανερό ότι θα είναι καταφατική. Τα καλύτερα ακίνητα του Δημοσίου θα δεσμευθούν ως εγγύηση για να πάρουμε το πολυπόθητο δάνειο του EFSF και να το κατευθύνουμε στην… καταβόθρα του δημοσίου χρέους. Αυτό είναι το πραγματικό θέμα που ανοίγει με το μυστηριώδες «σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων/αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας», αλλά δυστυχώς άλλη μια φορά οι πολιτικοί μας, με πρώτους τους κυβερνώντες, δεν έχουν το θάρρος να πουν στους πολίτες όλη την αλήθεια. Ίσως γιατί, όπως είχε πει σε μια μνημειώδη τοποθέτησή του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, «θα μας πάρουν όλους με τις πέτρες»!
http://www.banksnews.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!