Ελκυστικά επιτόκια για καταθέσεις προθεσμίας





Του Κ. Παπαγρηγόρη
AΠOΔOΣEIΣ υψηλότερες του 5% (κυρίως από τα μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα) προσφέρουν οι τράπεζες για προθεσμιακές καταθέσεις ετήσιας διάρκειας, λόγω των πιέσεων που ασκούνται στη ρευστότητά τους.

Τα δημοσιονομικά προβλήματα, που έχουν περιορίσει την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, έχουν αναδείξει τις καταθέσεις ως βασική πηγή χρηματοδότησης, μαζί με τον δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Παρ'Α ότι τα επιτόκια που δίνονται για προθεσμιακές κυρίως καταθέσεις είναι «επώδυνα» για τις τράπεζες, πιέζοντας τα περιθώρια κέρδους και τα έσοδα από τόκους, για το επόμενο διάστημα δεν υπάρχει διαφυγή για το τραπεζικό σύστημα.
Αυτό το διάστημα στην αγορά προσφέρονται αποδόσεις άνω του 5% σε ετήσια βάση από μικρότερες κυρίως τράπεζες, ενώ και από τις μεγαλύτερες διατίθενται προϊόντα με επιτόκιο 3% με 4%. Για ποσό της τάξης των 100 χιλιάδων ευρώ και άνω η μέση απόδοση ξεπερνά το 3,5%, ακόμη και για περίοδο μικρότερη των έξι μηνών. Πάντως, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι τους επόμενους μήνες θα καταγραφεί κάποια αποκλιμάκωση από τα σημερινά επίπεδα, στελέχη τραπεζών προτείνουν το «κλείσιμο» της κατάθεσης για μεγαλύτερες περιόδους που συνοδεύονται από υψηλότερες αποδόσεις.
Παρά τις προσπάθειες της ΤτΕ, αλλά και ορισμένων μεγάλων τραπεζών το προηγούμενο διάστημα, μέχρι σήμερα δεν επιτεύχθηκε αποκλιμάκωση και οι προθεσμιακές κινούνται 2,5% με 3% πάνω από το τρίμηνο Euribor. Πρόκειται για επίπεδο που δεν είναι εύλογο σε συνθήκες ύφεσης και μετακυλίεται στα επιτόκια χορηγήσεων, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους δανειολήπτες.
Τι προσφέρουν οι τράπεζες
Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, τα προσφερόμενα αυτή την περίοδο (Φεβρουάριος 2011) επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις ετήσιας διάρκειας έχουν ως εξής:
FBBank: 5,13% (πρόγραμμα 4άρων 3μήνων-4,5%),
Proton Bank: 5% (μηνιαία απόδοση τόκων – κλιμακωτό 3%-9%, 4,8% σταθ. επιτόκιο),
Πανελλ. Τράπεζα: 4,70% (μικτό), ΤΠΔ: 4,60%,
Ελληνική Τράπεζα: 4,50%, Probank: 4,40%,
Attica Bank: 4,27% (πληρωμή τόκων 16 μηνών),
T Bank: 4,11% (πρόγραμμα 5μηνο με 5%),
Emporiki Bank: 4% (πρόγραμμα με 3,15%-5%),
Eurobank: 3,80%, Marfin: 3,75%,
ATE Bank: 3,60%,
Geniki Bank: 3,60%,
Millennium Bank: 3,50%,
Τράπεζα Πειραιώς: 3,30% (προπληρωμή τόκων),
Τράπεζα Κύπρου: 3,30% (κλιμακωτό απο 2,85%-3,60%-πρόγραμμα ανά 3μηνο με 3,23%),
Εθνική Τράπεζα: 3,20%,
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: 3,10% μικτό (κλιμάκωση ανά 3μηνο έως 3,55-3μηνο πρόγραμμα με 5%),
Alpha Bank: 3,05% (καταβλητοί τόκοι κάθε μήνα),
Citibank: 2,5%,
HSBC: 2,5% (μικτό με προκαταβολή τόκων).
 Οι λογαριασμοί προθεσμίας στην απλούστερη μορφή τους έχουν συγκεκριμένη διάρκεια και σταθερό επιτόκιο, τα οποία συμφωνούνται στην αρχή της κατάθεσης. Οι τόκοι καταβάλλονται στη λήξη ή ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προσφέροντας σταθερό πρόσθετο εισόδημα στον καταθέτη. Κάποιες τράπεζες προσφέρουν πακέτα προθεσμιακών λογαριασμών, τα οποία συνδυάζουν βραχυπρόθεσμης διάρκειας προϊόντα με μακροπρόθεσμα, με στόχο να διατηρήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη ρευστότητα. Το επιτόκιο είναι υψηλότερο για τη μικρότερης διάρκειας κατάθεση και σε κανονικό επίπεδο για το υπόλοιπο μέρος.
Σε καταθέσεις «κλειδωμένης» διάρκειας υπάρχει, σε ορισμένα προγράμματα, η δυνατότητα να δίνονται τόκοι σε τακτά διαστήματα ή να αυξάνεται η απόδοση από μήνα σε μήνα, ή από τρίμηνο σε τρίμηνο ή από έτος σε έτος, ώστε το επιτόκιο να φθάνει ως και το 9%. Μια παραλλαγή συνίσταται στο μπόνους – υψηλότερο επιτόκιο που παίρνει ο καταθέτης που δεν αποσύρει τα κεφάλαιά του στην «επέτειο» του προϊόντος. Τέλος, εξειδικευμένα προϊόντα προσφέρουν οι τράπεζες σε πιο «προχωρημένους» καταθέτες, όπως προθεσμιακές καταθέσεις που συνδυάζονται με ομόλογα του Δημοσίου και δίνουν σε μέρος της επένδυσης υψηλά επιτόκια της τάξης του 8% για μικρές διάρκειες ή ακόμα και 10% για μεγαλύτερες.
Τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και μέρος των τραπεζιτών έχουν επισημάνει επανειλημμένως την ανάγκη αποκλιμάκωσης των καταθετικών επιτοκίων, ώστε να μειωθεί το κόστος που μετακυλίεται στους δανειολήπτες. Στην παρούσα συγκυρία οι καταθέτες είναι οι μόνοι που κερδίζουν, σε αντίθεση με τους δανειολήπτες, που βλέπουν το κόστος δανεισμού τους να αυξάνεται. Οσοι έχουν κεφάλαια προς κατάθεση/επένδυση μπορούν να επωφεληθούν από την αδυναμία των τραπεζών, παίζοντας ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, με την προϋπόθεση ότι θα κάνουν καλή έρευνα αγοράς πριν αποφασίσουν.ΠΗΓΗ:Express.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!