Συσσωρευμένη οργή και επεισόδια στο μαζικό συλλαλητήριο
Των Γιάννη Σοφιανού και Αντώνη Κράτση
. Σε ατμόσφαιρα συσσωρευμένης οργής διεξήχθη χθες στην Αθήνα η ογκώδης πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ κατά των σκληρών μέτρων λιτότητας που χαρακτηρίστηκε από εκτεταμένα επεισόδια.
Στην εξέλιξη του πιο μαζικού συλλαλητηρίου μετά από εκείνο του περασμένου Μαΐου, μέσα σε κλίμα αγανάκτησης για τις περικοπές του Μνημονίου, σημειώθηκαν ευρείας κλίμακας συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Οδός Αμαλίας μπροστά από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη βρισκόταν υπό την επήρεια των χημικών που είχε εκτοξεύσει η Αστυνομία, μεγάλο πλήθος διαδηλωτών κατάφερε να συγκεντρωθεί εκ νέου στο πάνω μέρος της Πλατείας Συντάγματος και να αποχωρήσει από εκεί μετά τις 5 το απόγευμα.
Η ΓΣΕΕ υπολογίζει ότι ο κόσμος που πήρε μέρος στο συλλαλητήριο ξεπέρασε τις 65.000, ενώ το «Reuters», επικαλούμενο εκτίμηση της ΕΛ.ΑΣ., κατεβάζει τον αριθμό στις 35.000.
Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τα κομματικά και συνδικαλιστικά μπλοκ, στο Σύνταγμα βρέθηκαν και ανένταχτοι πολίτες κατά παρέες, οι οποίοι ήθελαν να εκφράσουν την αγανάκτησή τους.
Ανάμεσα στα αιτήματα των διαδηλωτών ήταν και το νέο μισθολόγιο χωρίς περικοπές, η επιστροφή των δώρων και η διατήρηση του Ασφαλιστικού ως έχει.
Ο κόσμος άρχισε να συναθροίζεται μπροστά στις δυνάμεις των ΜΑΤ οι οποίες βρίσκονταν παρατεταγμένες μπροστά στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη από τις 10:30 π.μ. εν αναμονή της εμφάνισης των πρώτων διαδηλωτών.
Γύρω στις 12:15 έφτασε στην Πλατεία Συντάγματος ο κύριος όγκος των μελών του ΠΑΜΕ από την Ομόνοια. Οι περίπου 20-30.000 εργαζόμενοι πέρασαν συντεταγμένοι με ειδικές ομάδες περιφρούρησης και άρχισαν να διαλύονται στην Οδό Αμαλίας προς το Ζάππειο. Παράλληλα, το συγκεντρωμένο πλήθος γύρω τους φώναζε συνθήματα όπως «Κλέφτες, κλέφτες» και «να καεί, να καεί το μπ... η Βουλή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ τους γίνονταν συζητήσεις που αφορούσαν τα τελευταία γεγονότα που αφορούσαν τη Βόρειο Αφρική, με πολλούς να υποστηρίζουν εν πολλοίς ότι το Σύνταγμα πρέπει να μετατραπεί σε Πλατεία Ταχρίρ.
Λίγο αργότερα, στις 13:15 μ.μ. άρχισαν να καταφτάνουν και τα πρώτα μπλοκ της πορείας της ΓΣΕΕ, η οποία είχε ξεκινήσει από το Πεδίον του Αρεως, ενώ ο κόσμος μπροστά από τη Βουλή πύκνωσε. Την εμφάνισή της έκανε και μία ομάδα μελών της κίνησης ΣΠΙΘΑ του Μίκη Θεοδωράκη με μία μεγάλη ελληνική σημαία και πανό κατά του μνημονίου.
Σύντομα, άρχισαν και οι πρώτες αντεγκλήσεις μεταξύ διαδηλωτών και μίας διμοιρίας των ΜΑΤ που βρισκόταν μπροστά από το ξενοδοχείο «King George» στην Οδό Γεωργίου Α’. Ακούστηκαν αρκετές μεμονωμένες ύβρεις και βαρείς χαρακτηρισμοί κατά των αντρών της Αστυνομίας, όπως «Γερμανοτσολιάδες», «Γερμανάκια», «παίρνετε 700 ευρώ και βαράτε τον κόσμο», «τσιράκια, προστατεύετε τους κλέφτες» κ.ά.
Η σχεδόν εγκλωβισμένη διμοιρία δεν απάντησε αρχικά, ωστόσο όταν έγινε αντιληπτό ότι είχε περικυκλωθεί από οργισμένους πολίτες, οι οποίοι -σημειωτέον- δεν φορούσαν κουκούλες, χρησιμοποίησε κροτίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα.
Αρκετοί από τους συγκεντρωμένους κινήθηκαν προς την Οδό Κριεζώτου και παρέμειναν μπροστά στο κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας, όπου είχαν συμπλοκή με μία άλλη διμοιρία των ΜΑΤ, η οποία εν μέσω απειλών και ύβρεων αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει και πάλι χημικά, την ώρα που κάποιοι διαδηλωτές προέτρεπαν τους υπόλοιπους να επιστρέψουν στο Σύνταγμα.
Γύρω στις 3 το μεσημέρι, κι ενώ είχαν αρχίσει να ηρεμούν τα πνεύματα στο Πανεπιστήμιο και τη Βουλή, πολλοί διαδηλωτές επέστρεψαν στην Οδό Αμαλίας μπροστά στη Βουλή και παρέμειναν εκεί μέχρι τις 5 το απόγευμα σε μία συμβολική κατάληψη της περιοχής.
Ωστόσο, παρά τις προτροπές για περαιτέρω παραμονή στο σημείο, οι περισσότεροι έφυγαν και η Οδός Αμαλίας δόθηκε στην κυκλοφορία γύρω στις 6 το απόγευμα.
Προηγουμένως, είχε γίνει στους συγκεντρωμένους έκκληση από τον Αλέκο Αλαβάνο να παραμείνουν εκεί για «να μετατραπεί η Πλατεία Συντάγματος σε σύμβολο αντίστασης ανάλογο με αυτό της Πλατείας Ταχρίρ». Ομως, όπως φαίνεται, η πρόσκληση αυτή είχε αντίθετο αποτέλεσμα καθώς πολλοί θεώρησαν ότι η εν λόγω κίνηση είχε πολιτικές σκοπιμότητες και αποχώρησαν.
Σύμφωνα με τον τελευταίο ανεπίσημο απολογισμό της Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων οι αστυνομικές Αρχές προχώρησαν σε 21 προσαγωγές εκ των οποίων οι 5 αναμενόταν να μετατραπούν σε συλλήψεις, ενώ καταμετρήθηκαν και 3 τραυματίες.
Σχόλια
Συγνώμη aoratos για την κατάχρηση.