Ιστορική στιγμή: Tο γεωτρύπανο εισήλθε στο “Οικόπεδο 11” της Κυπριακής ΑΟΖ – Η πρώτη πολεμική πρόκληση των Τούρκων και το τελεσίγραφο Ν.Κοτζιά

Ιστορικές στιγμές για τον ελληνισμό καθώς εντός κυπριακής ΑΟΖ εισήλθε στις 18.00 το γεωτρύπανο της ΤΟΤΑL ενώ στην περιοχή υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων.
Στις 18:00 σύμφωνα με πληροφορίες του ArmyNow.Net το γεωτρύπανο έφθασε μπήκε στο “Οικόπεδο 11” της Κυπριακής ΑΟΖ και πλέει προς το σημείο όπου θα γίνει η γεώτρηση.
Η εξέδρα με το τρυπάνι, που θα διενεργήσει τη γεώτρηση για λογαριασμό της γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας TOTAL-ENI εκτιμάται ότι θα έχει φθάσει στο συγκεκριμένο σημείο λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 12ης Ιουλίου.
Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να φθάσει στο σημείο της γεώτρησης στις 01:30 τη νύχτα.
Λίγο πριν της είσοδο της πλατφόρμας με το γεωτρύπανο στην Κυπριακή ΑΟΖ, τουρκικό Πολεμικό Πλοίο εκτέλεσε αναγνώριση της πλατφόρμας, μια πρακτική την οποία εφαρμόζουν τα τουρκικά πλοία στην Μεσόγειο, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές.
Κάλεσαν στον ασύρματο το WEST CAPELA και ζήτησαν να μάθουν από ποιο λιμάνι έρχεται και πού πάει.
Η κίνηση αυτή ωστόσο δεν ανέκοψε την προγραμματισμένη πορεία της πλατφόρμας WEST CAPELA η οποία εκτελείται σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Την ίδια ώρα «καμπανάκι» στην ‘Άγκυρα για την τακτική των προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο χτύπησε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στο δελτίο του ΑΝΤ1.
Ο Ν. Κοτζιάς αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ ενόψει αυριανής άφιξης της πλατφόρμας γεωτρήσεων στο οικόπεδο 11, δήλωσε ότι έως τώρα οι Τούρκοι διατυπώνουν «φραστικούς λεονταρισμούς».
Για να προειδοποιήσει:
«Αν κάνουν πρακτικά βήματα θα έχουν κόστος» αφήνοντας να εννοηθεί ότι Αθήνα και Λευκωσία έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες συμμαχίες για την υποστήριξη των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Οι Τούρκοι κάνουν φραστικούς λεονταρισμούς, μπορεί να τολμήσουν να κάνουν παραπάνω βήματα, αλλά αυτό θα έχει μεγάλο κόστος για αυτούς», είπε ο Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, αναφορικά με την κλιμακούμενη τουρκική ρητορική των προκλήσεων αναφορικά με το Κυπριακό και την γεώτρηση στο Οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.
Απαντώντας στις επικρίσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που έκανε λόγο για «ανόητη ελληνική πρόταση για το Κυπριακό», ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι «την τρίτη ημέρα της διαπραγμάτευσης ο κ. Τσαβούσογλου άρχισε να ζητάει επιβεβαίωση των επεμβατικών δικαιωμάτων στην Κύπρο, τον πίεσα και μου απάντησε ότι τα θέλουμε για να μπορούμε όποτε θέλουμε να κάνουμε μια «επιχείρηση» στην Κύπρο».
Όπως συμπλήρωσε, «την τελευταία ημέρα, ο ΓΓ του ΟΗΕ αντελήφθη και μας ανακοίνωσε ότι οι Τούρκοι θέλουν να κουβεντιάσουν μόνο την συνθήκη συμμαχιών. Το βράδυ, στο δείπνο που κράτησε πάνω από 5 ώρες, ο Νίκος Αναστασιάδης ρωτούσε επίμονα τον κ. Τσαβούσογλου να πει και να καταγραφεί σε κείμενο τι εννοούσε, κάτι που ζήτησε και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσαβούσουγλου είπε εγώ δεν μπορώ να δώσω κάτι γραπτώς.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος είναι σεβάσμιος άνθρωπος είπε θα συνοψίσω όλες τις προτάσεις σε μια παράγραφο «δέχομαι τις ελληνικές θέσεις, ένα σύμφωνο φιλίας και μια διαδικασία αποχώρησης του τουρκικού στρατού, τερματισμού των εγγυήσεων».
Τότε παρενέβη ο κ. Τσαβούσογλου και είπε «εγώ δεν σας είπα τέτοια πράγματα λέγοντας «εμείς θέλουμε να διατηρήσουμε τα επεμβατικά δικαιώματα για τουλάχιστον 15 χρόνια και μετά να δούμε ξανά την κατάσταση».
Όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εξωτερικών, «εγώ στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων εξήγησα στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η παραμονή στρατού δεν συνάδει με τον δυτικό πολιτισμό και δεν μπορεί να υπάρχει τουρκικός στρατός στο νησί της Κύπρου».
«Σε όλη την διάρκεια των συζητήσεων, ο κ. Τσαβούσογλου έλεγε ο ΓΓ του ΟΗΕ ξέρει και ο κ. Γκουτέρες έλεγε ότι είναι δεσμευμένοι και δεν μπορούν να μας πουν τι θέλουν οι Τούρκοι. Όταν ο ΓΓ του ΟΗΕ κατάλαβε ότι του λένε ψέματα του ανθρώπου, μας τα είπε όλα και οι Τούρκοι τον διέψευδαν», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς
«Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όμως αυτό το «πρόβλημα» δεν είναι θέμα των Ευρωπαίων, αλλά αν αποφασίσουν ο κ. Ερντογάν και ο κ. Τσαβούσογλου και οι άλλοι ότι θέλουν να ενταχθούν στην Τουρκία», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.
«Λάβρος» κατά του μεσολαβητή
«Θα ήταν μεγάλο λάθος να ταυτοποιήσει κάποιος τον ΟΗΕ με τον κ. ‘Άιντε. Τον ΟΗΕ τον εκφράζει ο ΓΓ του Οργανισμού» τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος εξαπέλυσε «μύδρους» κατά του Έσπεν Μπαρθ Άιντε.
«Ο μεσολαβητής έκανε τον «λομπίστα», έκανε διμερείς σχέσεις, ήρθε στην Αθήνα και «έβλεπε» πριν από εμάς την Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα, ερχόταν μετά σε εμάς και αργότερα έκανε συσκέψεις σε σπίτια δημοσιογράφων των βορείων προαστίων, που είναι γνωστοί για το μένος που τρέφουν» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, αποδίδοντας λανθασμένο χειρισμό στον μεσολαβητή του ΓΓ του ΟΗΕ και για το θέμα των εγγυήσεων, καθώς ενώ έπρεπε να προταχθεί στις διαβουλεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Άιντε το άφησε για τις τελευταίες ημέρες των συζητήσεων.
Δεν υπήρξε «ναυάγιο» στην Ελβετία
Όπως επεσήμανε ο Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στον ΑΝΤ1, «η Αθήνα θα στηρίξει την Λευκωσία σε οποιαδήποτε περίπτωση και πιστεύω θα υπάρξουν και άλλες χώρες που θα σεβαστούν το διεθνές δίκαιο».
Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι κατά τον ίδιο, δεν υπήρξε «ναυάγιο» των συνομιλιών στην Ελβετία, αλλά ότι εκεί «επιτέλους τέθηκε το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας για πρώτη φορά σε επίπεδο διαπραγματεύσεων. Ήταν μόνο μια φάση και πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του προβλήματος, που υπάρχει διότι υπάρχει στρατός κατοχής σε χώρα του ΟΗΕ και της ΕΕ, άρα το Κυπριακό “είναι εδώ”», είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι σύμφωνα και με τον ΟΗΕ o Αντόνιο Γκουτέρες είναι διαθέσιμος για νέο γύρο συνομιλιών.
«Η θεωρία ότι η Τουρκία μπορεί να προσαρτήσει τα κατεχόμενα τμήματα της Κύπρου, είναι μια παλιά θεωρία, αλλά αυτή είναι η χειρότερη επιλογή που έχει μπροστά της η Τουρκία διότι έχει τρομερό διεθνές κόστος», είπε ο Νίκος Κοτζιάς.
Για την ονομασία των Σκοπίων
Σε ότι αφορά την ονομασία των Σκοπίων, με αφορμή και την αναστάτωση στην Βουλή από αναφορές του Πάνου Καμμένου, που ώθησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέσει «θέμα δεδηλωμένης για την Κυβέρνηση», ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι χρειάζεται να υπάρξει και για αυτό το θέμα το κλίμα συναίνεσης και ομόνοιας που διατυπώθηκε στην Βουλή για το Κυπριακό, κάνοντας ωστόσο λόγο για «αλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπιανών» που κάνουν δυσκολότερη την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
http://hellas-now.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!