Τουρκικά σχέδια θέλουν άνοιγμα της Αμμοχώστου υπό τ/κ ηγεσία

Το μέλλον της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου έρχεται στο προσκήνιο στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων στο κυπριακό. Η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Άγκυρα μελετούν διάφορα σενάρια για το μέλλον του Βαρωσιού.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αυτή την στιγμή δεν έχει ληφθεί ακόμη η τελική απόφαση για το μέλλον της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου. Ωστόσο, οι Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι ειδικοί εστιάζουν την προσοχή τους σε μια σειρά σχεδίων, τα οποία αποτελούνται από διάφορες φάσεις.
Τα τουρκικά σχέδια προβλέπουν το άνοιγμα του Βαρωσιού υπό τουρκοκυπριακή ηγεσία εντός του επόμενου διαστήματος. Παράλληλα με το άνοιγμα της Πόλης, οι κάτοικοι του θα έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στις οικίες και στις περιουσίες τους, με προϋπόθεση φυσικά την αποδοχή της τουρκοκυπριακής «κυριαρχίας» στην περιοχή.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά θεωρεί ότι εφόσον δοθεί στους νόμιμους ιδιοκτήτες το δικαίωμα της επιστροφής ενδέχεται να παρακαμφθούν με σχετική ευκολία τα εμπόδια που δημιουργεί ο ΟΗΕ και τα ψηφίσματα του.
Στα κατεχόμενα, γίνεται λόγος για ένα σχέδιο που θα απαρτίζεται από τρία ή τέσσερα στάδια.
Παράλληλα, η τουρκοκυπριακή πλευρά μελετά το ενδεχόμενο της τροποποίησης του καθεστώτος λειτουργίας της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας» έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες πρόνοιες για την περίπτωση του Βαρωσιού.
Ένα ζήτημα που προκύπτει σε πρώτη φάση είναι αυτό της ενίσχυσης-ανακαίνισης των υποδομών του Βαρωσιού. Η τουρκοκυπριακή πλευρά ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει αυτό το εγχείρημα με κονδύλια που θα έρθουν είτε από την Ε.Ε. και την διεθνή κοινότητα είτε από την Τουρκία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην νέα περίοδο, η τουρκοκυπριακή πλευρά εστιάζει και σε μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών, όπως την επιστροφή των Μαρωνιτών στα χωριά τους και την λήψη νέων πρωτοβουλιών στο πεδίο του περιουσιακού.
Το σχέδιο για το άνοιγμα του Βαρωσιού υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση υποστηρίζει σύσσωμη η τουρκοκυπριακή Δεξιά. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες τοποθετήσεις ή διάψευση επί του θέματος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!