Τελεσίγραφα πολέμου ανάμεσα σε Κίνα και Ινδία – Στα πρόθυρα ανάφλεξης η Άπω Ανατολή



Εκατέρωθεν απειλές και μαζικές επιστρατεύσεις, συνθέτουν ένα επικίνδυνο σκηνικό.
Πολύ λίγα διαρρέουν στα διεθνή ΜΜΕ για την κόντρα Κίνας – Ινδίας, η οποία παρά την σοβαρότητά της, δεν έχει αποκτήσει παρά ελάχιστη δημοσιότητα, παρόλο που ήταν θέμα συζήτησης ακόμη και στην τελευταία Σύνοδο των G20.

Από τότε ωστόσο η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς στην Άπω Ανατολή,Από τότε ωστόσο η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς στην Άπω Ανατολή, δείχνοντας πόσο πιθανή είναι μία…ξαφνική πολεμική σύρραξη μεταξύ «γιγάντων».
Κίνα και Ινδία δεν είναι γίγαντες μόνο πληθυσμιακά , αλλά και στρατιωτικά, όντας δύο από τις ανερχόμενες μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις. Η κατοχή και μόνο πυρηνικών όπλων στην ευρύτερη περιοχή της Άπω Ανατολής (μαζί με το Πακιστάν), δεν αφήνει και πολλά περιθώρια εφησυχασμού.
Τα τελευταία 24ωρα αναζητείται απεγνωσμένα διπλωματική δίοδος, με την Κίνα να θέτει αυστηρό τελεσίγραφο 72 ωρών προκειμένου να αποχωρήσει πάσα ινδική στρατιωτική δύναμη από το αμφισβητούμενο Θιβέτ.Το τελεσίγραφο προκύπτει και από την επικείμενη επίσκεψη ειδικής ινδικής αντιπροσωπείας στο Πεκίνο, συζητώντας την έσχατη στιγμή πιθανή βιώσιμη λύση για απομάκρυνση των στρατευμάτων.
Αν το Νέο Δελχί δεν προβεί στις πράξεις του Πεκίνου, τότε το μόνο που θα μένει να είναι οι γενικευμένες συγκρούσεις σε όλο το Θιβέτ.
Χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κινέζικου Υπουργείου Άμυνας , Wu Qian, σημείωσε:
«Η Κίνα αναγκάστηκε να προβεί σε έκτακτα μέτρα στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου την ανάπτυξη και εκπαίδευση μεγάλου αριθμού στρατευμάτων. Η πλευρά της Ινδίας θα πρέπει να διορθώσει τα λάθη της και να απέχει από τις προκλήσεις. Την καλούμε εδώ και τώρα να αποσύρει τα στρατεύματά της. Δεν θα πρέπει να έχει αυταπάτες».
Το ακόμη πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι η ανακοίνωση στην οποία προέβη το κυβερνών κομουνιστικό κόμμα της Κίνας, στην εφημερίδα Global Times , αναφέροντας μεταξύ άλλων πως το Πεκίνο είναι αποφασισμένο να ακολουθήσει την δίοδο του πολέμου:
«Η Κίνα δεν επιθυμεί την πολεμική αναμέτρηση με την Ινδία αλλά και δεν φοβάται να πάει σε πόλεμο για να περιφρουρήσει την εθνική της κυριαρχία ενώ κάνει προετοιμασίες για ένα πόλεμο μεγάλης διάρκειας».
Η συνέχεια παραμένει άγνωστη, καθώς ουδείς θέλει να σκέφτεται τι θα συμβεί σε μία επικείμενη σύγκρουση των δύο αυτών χωρών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!