«Βόμβες» Τραμπ: Θαυμάσιο το Brexit! -Απειλές για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ


«Βόμβες» Τραμπ: Θαυμάσιο το Brexit! -Απειλές για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ
Πέντε ημέρες πριν εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, απευθύνεται στην Ευρώπη, με μια μεγάλη συνέντευξη που δημοσιεύεται την Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου, σε δύο συντηρητικά έντυπα, το ένα γερμανικό, την Bild και το άλλο βρετανικό, τους Times.
Η Ανγκελα Μέρκελ; Εκανε ένα «καταστροφικό» λάθος με τους μετανάστες. Το ΝΑΤΟ; Μια οργάνωση «παρωχημένη». Το Brexit; «Μια επιτυχία» η οποία θα οδηγήσει και άλλες χώρες να «εγκαταλείψουν» την ευρωπαϊκή ένωση.
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχτηκε τους δύο δημοσιογράφους επί 50 λεπτά στο γραφείο που διαθέτει στον 26ο όροφο του δικού του Trump Tower, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.
Οι ερωτήσεις τέθηκαν από τον Kai Diekmann, ο οποίος θα εγκαταλείψει την Bild, μετά από 15 χρόνια στη θέση του αρχισυντάκτη και του Michael Gove, συνεργάτη των Times, πρώην υπουργό του Ντέιβιντ Κάμερον και οπαδό του Brexit.
«Εξόχως καταστροφικό λάθος» ήταν το άνοιγμα των συνόρων της Γερμανίας κατά την προφυγική κρίση. Η Γερμανία άφησε «όλους αυτούς τους ανθρώπους» να μπουν στη χώρα, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται. «Γνωρίζετε ότι αγαπώ τη Γερμανία, διότι ο πατέρας μου κατάγεται από τη Γερμανία και δεν θα ήθελα να βρεθώ σε αυτήν τη θέση». Γι' αυτό και οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν μια πολιτική ασφαλών συνόρων από την πρώτη μέρα της ανάληψης της προεδρίας από αυτόν, τόνισε. Το να αφήσει όλους αυτούς του παράνομους στη χώρα «ήταν ένα τεράστιο λάθος». Η Γερμανία πήρε «μια σαφή ιδέα» για τις συνέπειές του από την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου με τους 12 νεκρούς. Αντί να δεχτεί πρόσφυγες στο έδαφός της, θα ήταν προτιμότερο να είχε δραστηριοποιηθεί περισσότερο για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία. «Οι χώρες του Κόλπου θα έπρεπε να πληρώσουν γι' αυτό, αφού σε τελική ανάλυση έχουν τόσα λεφτά όσο κανένας άλλος» είπε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει τη προεδρία των ΗΠΑ την Παρασκευή.
Πρόσθεσε πάντως ότι είχε πάντα «μεγάλο σεβασμό» για τη καγκελάριο Μέρκελ, αλλά αυτό ήταν και το μοναδικό θετικό το οποίο είπε για τη Γερμανία. Ολα τα άλλα μπορούν να χαρακτηρισθούν ως λεκτικά χαστούκια, παρατηρεί η Deutsche Welle.
«Θαυμάσια υπόθεση» το Βrexit
Η γερμανική προσφυγική πολιτική ήταν εκείνη η οποία οδήγησε στην έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, κατά τον Ντόναλντ Τραμπ. «Εάν δεν εξαναγκαζόταν να δεχτεί όλους αυτούς τους πρόσφυγες, τόσο πολλούς, με όλα τα προβλήματα που συνεπάγεται αυτό, δεν θα είχε γίνει το Brexit. «Οι πολίτες, οι χώρες επιθυμούν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, η Μ. Βρετανία ήθελε (να διατηρήσει) την δική της. Οι πολίτες δεν θέλουν να έλθουν άλλοι στη χώρα τους και να την καταστρέψουν». Η έξοδος, μάλιστα της Μ. Βρετανίας θα αποδειχτεί ότι ήταν μια «θαυμάσια υπόθεση». «Κοιτάξτε την Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτή είναι (στην ουσία) η Γερμανία. Κατά βάση η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι το μέσον για την επίτευξη του στόχου της Γερμανίας. Γι αυτό θεωρώ ότι ήταν έξυπνο από μέρους της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει» πρόσθεσε στην συνέντευξή του ο Τραμπ, ο οποίος είπε, επισης, ότι πιστεύει πως το πρότυπο της Μ. Βρετανίας θα το ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
«Δεν παίζει κανέναν ρόλο το εάν η ΕΕ είναι ενωμένη ή διχασμένη»
Πάντως για τις ΗΠΑ δεν παίζει κανέναν ρόλο το εάν η ΕΕ είναι ενωμένη ή διχασμένη. «Ποτέ δεν πίστεψα ότι έχει κάποια σημασία. Κοιτάξτε, η ΕΕ δημιουργήθηκε εν μέρει για να χτυπήσει το εμπόριο των ΗΠΑ, έτσι δεν είναι; Επομένως το ίδιο μου κάνει εάν είναι διχασμένη ή ενωμένη, για μένα αυτό δεν παίζει κανέναν ρόλο».
Απειλές κατά της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας
Ο Τράμπ απείλησε επίσης τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία με υψηλές δασμολογικές κυρώσεις, εάν παράγει αυτοκίνητα στο γειτονικό Μεξικό και όχι στις ΗΠΑ. «Θα έλεγα στην BMW, εάν κατασκευάζετε ένα εργοστάσιο στο Μεξικό και θέλετε να πουλήσετε αυτοκίνητα στις ΗΠΑ χωρίς να καταβάλετε φόρο 35%, τότε ξεχάστε το» απάντησε ο Τράμπ στο ερώτημα για το πως σχολιάζει την πρόθεση της αυτοκινητοβιομηχανίας του Μονάχου να κατασκευάσει εργοστάσιο στο Μεξικό το 2019. «Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να κατασκευάσουν το εργοστάσιο τους στις ΗΠΑ» διευκρίνισε.
Εκτός τούτων ο Τραμπ επέκρινε τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών και των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών ως μονόπλευρες: «Εάν κάποιος περπατά στην 5η λεωφόρο θα διαπιστώσει ότι όλοι έχουν μια Μερτσέντες μπροστά στο σπίτι τους, έτσι δεν είναι; Το γεγονός είναι ότι κάνατε αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις ΗΠΑ» είπε επικριτικά για τους Γερμανούς. Πρόσθεσε δε ότι είναι υπέρμαχος του ελευθέρου εμπορίου, αλλά θα πρέπει να είναι ένα έξυπνο εμπόριο για να μπορεί να λέγεται θεμιτό.
Παρωχημένο το ΝΑΤΟ
Το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο γιατί δεν έχει βοήθησε εναντίον της τρομοκρατίας, αλλά ο στρατιωτικός οργανισμός παραμένει πολύ σημαντικός για αυτόν, δήλωσε ο εν αναμονή πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα The Times του Λονδίνου.
Παράλληλα, τόνισε πως αν και το ΝΑΤΟ είναι ένας παρωχημένος οργανισμός, παραμένει «σημαντικός για εμένα».
«Μου άσκησαν τόση κριτική όταν είπα ότι το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο. Είναι παρωχημένο γιατί δεν αντιμετώπισε την τρομοκρατία. Μου άσκησαν πολύ έντονη κριτική για δύο μέρες. Και μετά άρχισαν να λένε ότι ο Τραμπ έχει δίκιο».
Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι πολλά μέλη του ΝΑΤΟ δεν πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί για την παροχή προστασίας από την Αμερική.
«Πολλές από αυτές τις χώρες δεν πληρώνουν όσα πρέπει να πληρώνουν, το οποίο θεωρώ ότι είναι πολύ άδικο για τις Ηνωμένες Πολιτείες", δήλωσε. "Έχοντας κάνει αυτή την παρατήρηση, το ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντικό για μένα. Υπάρχουν πέντε χώρες που πληρώνουν αυτό που πρέπει να πληρώσουν. Πέντε. Δεν είναι πολλές», υπογράμμισε.
Τι θα κάνει με τη Ρωσία
Παράλληλα, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως σκέφτεται να προχωρήσει σε άρση ορισμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε περίπτωση που ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεχθεί συμφωνία για μείωση των πυρηνικών όπλων.
Oπως δήλωσε επιθυμεί τη «σημαντική μείωση» των οπλοστάσιων πυρηνικών όπλων των δύο κρατών, ΗΠΑ και Ρωσίας. «Εχουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Ας δούμε αν μπορούμε να συνάψουμε κάποιες καλές συμφωνίες με τη Ρωσία. Κατ' αρχήν, θεωρώ ότι τα πυρηνικά όπλα θα πρέπει να είναι πολύ λιγότερα και να μειωθούν σε σημαντικό βαθμό, πολύ σημαντικό βαθμό», τόνισε στην εφημερίδα.
Ο Τραμπ άσκησε επίσης κριτική στη Ρωσία για την ανάμειξή της στον εμφύλιο της Συρίας, περιγράφοντας το γεγονός ως "πολύ κακό πράγμα" το οποίο είχε οδηγήσει σε «τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση», ανέφεραν οι «The Times».
Μεταξύ άλλων, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα διορίσει τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ διαμεσολαβητή για να συνάψει συμφωνία ειρήνης στη Μέση Ανατολή, προέτρεψε τη Βρετανία να ασκήσει βέτο σε κάθε νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο ασκεί κριτική στο Ισραήλ, και επανέλαβε την κριτική του εναντίον του χειρισμού του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη διεθνή συμφωνία πυρηνικών με το Ιράν.
Κατά τ' άλλα, εξήρε τη βασίλισσα Ελισάβετ και δήλωσε πρόθυμος να συνάψει εμπορική συμφωνά με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Θα εργαστούμε πολύ σκληρά για να γίνει γρήγορα και να γίνει σωστά. Καλό και για τις δύο πλευρές», είπε ο Τραμπ για τη συμφωνία, προσθέτοντας, «Θα συναντηθώ με την (πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι). Μου έχει ζητήσει συνάντηση και θα συναντηθούμε αμέσως μόλις μπω στον Λευκό Οίκο, και θα είναι, νομίζω ότι θα ολοκληρώσουμε κάτι πολύ γρήγορα».
Ο Τραμπ τόνισε ότι «το Brexit θα καταλήξει να είναι θαυμάσιο γεγονός» και χαιρέτισε την πτώση της λίρας γιατί βοήθησε να κάνει τα βρετανικά προϊόντα πιο ελκυστικά στο εξωτερικό, έγραψαν οι «The Times».
Τα απόνερα μια εκρηκτικής συνέντευξης
Ο γερμανός δημοσιογράφος που πήρε την συνέντευξη, ρωτήθηκε από τους συναδέλφους του της  Frankfurter Allgemeine Zeitung για τις συνθήκες στις οποίες έγινε αυτή η συνομιλία με τον αμερικανό πρόεδρο. Ο Kai Diekmann, αρχισυντάκτης της Bild, δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν διάβασε την συνέντευξη πριν αυτή δημοσιευθεί.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, και σίγουρα μπορώ να πω ότι αυτή η συνομιλία είναι η πιο παράξενη που έκανε ποτέ. Τα λόγια του δεν θυμίζουν σιδερωμένα ρούχα, κανένας σύμβουλος επικοινωνίας δεν τα δούλεψε. Οσα είπε ο Τραμπ, τα μεταγράψαμε όπως τα είπε και τα μεταφράσαμε. Αυτό ήταν εξάλλου και το πιο δύσκολο: να μεταφράσεις τον Τραμπ στα γερμανικά. Και όταν κάποιος διαβάζει αυτή τη συνέντευξη φαίνεται ότι είναι πολύ διαφορετική από των συνηθισμένων πολιτικών».
Ο κ. Τραμπ θα ξαναδώσει συνεντεύξεις τέτοιου τύπου;
Δεν είναι σίγουρο, αν διαβάσει κανείς προσεκτικά προς το τέλος της συνέντευξης όπου δηλώνει ότι θα συνεχίσει να γράφει στο Twitter, στον προσωπικό του λογαριασμό @realDonaldTrump, μόλις εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο. Και θύμισε, περήφανος, ότι έχει συνολικά «46 εκατομμύρια  followers στο Facebook, Twitter και Instagram ».
«Αυτό που είναι ενδιαφέρον με το Twitter, είναι πως πρέπει να είσαι συγκεκριμένος. Οταν λέω κάτι δημόσια ή σε εφημερίδες και αυτό δεν αναπαράγεται με ακρίβεια, δεν είναι καλό. Και δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Ενώ όταν κάνεις tweets -και προσέχω, αρκετά- είναι ακριβές, πολύ ακριβές, βγάζει “breaking news” (έκτακτα δελτία)», σημειώνει ο Τραμπ, στο τέλος της συνέντευξής του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!