Επιστήμονες θα στείλουν μηνύματα προς εξωγήινους πολιτισμούς - Θα μας θεωρήσουν… βακτήρια, λέει ο Χόκινγκ


Ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό εγχείρημα, μέσω του οποίου ίσως καταφέρει η ανθρωπότητα να έρθει σε επαφή με εξωγήινη ζωή, θα τεθεί σε λειτουργία από το 2018.
Ο λόγος για το πρόγραμμα «METI» (Messaging Extraterrestrial Intelligence), το οποίο θα αποστείλει μηνύματα στο διάστημα, με την ελπίδα να τα αντιληφθούν τυχόν εξωγήινα πλάσματα και να απαντήσουν.

Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνη, καθώς η απόδειξη της ύπαρξης μας ίσως αποβεί καταστροφική για την ανθρωπότητα. Μεταξύ αυτών των επιστημόνων είναι και ο διάσημος θεωρητικός φυσικός και κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ. Νωρίτερα φέτος, ο ίδιος υποστήριξε πως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στο να απαντήσουμε στο μέλλον σε τυχόν μηνύματα από εξωγήινες μορφές ζωής. Μάλιστα, ο Χόκινγκ τόνισε πως με οποιονδήποτε εξωγήινο πολιτισμό έρθουμε σε επαφή, το πιθανότερο είναι να μας βλέπουν όχι περισσότερο ανεπτυγμένους από απλά βακτήρια.
Όσον αφορά το διαδικαστικό ζήτημα της αποστολής μηνυμάτων προς το διάστημα, δεν υπάρχει καμία κυβερνητική απαγόρευση, γεγονός που σημαίνει πως οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να στείλει όποιο μήνυμα επιθυμεί στο διάστημα.
Οι άνθρωποι πίσω από το πρόγραμμα «METI» υποστηρίζουν πως σε περίπτωση επιτυχίας τους θα αποκτήσουμε και θα μοιραστούμε πληροφορίες για άλλες μορφές ζωής. Στην παρούσα φάση, ωστόσο, η εν λόγω ομάδα προσπαθεί να συγκεντρώσει το χρηματικό ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων για να υλοποιήσει το σχέδιο της.
Το αρχικό μήνυμα που αναμένεται να σταλεί θα περιέχει βασικές πληροφορίες με μαθηματικούς και επιστημονικούς όρους.
Στο παρελθόν έχουν επιχειρήσει και άλλες ομάδες επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένης της NASA, να αποστείλουν παρόμοια μηνύματα, χωρίς να έχει υπάρξει όμως αποτέλεσμα.
Πηγή: techit.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!