Για πρώτη φορά στο φως: Αυτό είναι το τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε ο Χίτλερ στον πόλεμο [εικόνες]

Για πρώτη φορά στο φως: Αυτό είναι το τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε ο Χίτλερ στον πόλεμο [εικόνες]

Είναι το τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε ο Χίλτερ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Και είναι η πρώτη φορά που «βλέπει» το φως της δημοσιότητας.
Μέσω αυτού του τηλεφώνου ο Χίτλερ έδινε τις εντολές για να θανατωθούν χιλάδες Εβραίοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, μέσω αυτού ούρλιαζε στους στρατηγούς του κατά τη διάρκεια των μαχών, μέσω αυτού διέταξε τη δολοφονία του κουνιάδου του.

Τώρα, το κόκκινο τηλέφωνο του αρχηγού των ναζί βγαίνει σε δημοπρασία και αναμένεται να πουληθεί για πάνω από 400.000 ευρώ. Η δημοπρασία θα γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου.
Το ομολογουμένως ιστορικό κειμήλιο βρέθηκε στη Fuhrerbunker, βαθιά κάτω από το Βερολίνο. Το πήρε ένας Βρετανός αξιωματικός που έφτασε στο κρησφύγετο του Χίτλερ λίγο μετά την αυτοκτονία του ηγέτη των ναζί, τον Απρίλιο του 1945.
Ο λόγος για τον στρατάρχη sir Ralph Rayner, έναν από τους πρώτους μη Σοβιετικούς στρατιωτικούς που έφτασαν στο Βερολίνο μετά την παράδοση των Γερμανών. Είχε σταλεί για να έρθει σε επαφή με τους Ρώσους συμμάχους στο Βερολίνο - και αυτοί του έδωσαν το περίφημο κόκκινο τηλέφωνο.  
Μετά τον πόλεμο, το πήγε πίσω στη Βρετανία, κρυμμένο σε μια βαλίτσα, και δεν μίλησε ποτέ για το τρόπαιό του, το οποίο κατασκευάστηκε από τη Siemens και είχε πάνω του μια σβάστικα και το όνομα του Χίτλερ.
Φοβήθηκε ότι θα κατηγορείτο για «λεηλασία» -μια πράξη που οι Βρετανοί στρατιώτες είχαν διαταχθεί να μην κάνουν. Ετσι ο Rayner έδωσε το τηλέφωνο στον γιο του, Ranulf Rayner, λίγο πριν από τον θάνατό του το 1977. Και τώρα αυτός, ένας συνταξιούχος στρατιωτικός, αποφάσισε να το πουλήσει, ελπίζοντας να αποτελεί για πάντα ένα ενθύμιο των ναζισιτικών θηριωδιών κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο 82χρονος, που ζει στο Ντέβον, είπε: «Ηταν το φονικό όργανο του Χίτλερ. Είναι ανατριχιαστικό αν σκεφτεί κανείς για τι χρησιμοποιείτο. Από το τέλος του πολέμου ήταν σε ασφαλές μέρος, όπου δεν το ήξερε κανείς. Αλλά τώρα γερνάω και νομίζω ότι αυτό το αντικείμενο δεν πρέπει να μένει κρυφό πια». 
Ελληνας ο ιδιοκτήτης 
Ο δημοπράτης και ιδιοκτήτης του οίκου δημοπρασιών είναι ελληνικής καταγωγής. Ονομάζεται Μπιλ Παναγόπουλος, είναι 58 ετών και περιέγραψε το πώς ένιωσε όταν έμαθε για το τηλέφωνο του Χίτλερ.
«Οταν ο κ. Ryner με κάλεσε για να μου περιγράψει το τηλέφωνο και την ιστορία του, σχεδόν έπεσα από την καρέκλα μου. Με άφησε σύξυλο», είπε αρχικά ο κ. Παναγόπουλος.
Και πρόσθεσε: «Ο πατέρας του πιθανότατα ήταν ο πρώτος Βρετανός αξιωματικός που πάτησε το πόδι του στο Βερολίνο μετά την παράδοση και έφερε πίσω μαζί του κάτι μοναδικό.
» Και ενώ οχήματα του Χίτλερ, χιτώνες, αξεσουάρ, επιτραπέζια σκεύη και άλλα προσωπικά αντικείμενα είναι άμεσα διαθέσιμα, ένα αντικείμενο αυτής της σημασίας έρχεται μια φορά στη ζωή.
» Περιμένουμε ενδιαφέρον από όλον τον κόσμο για το τηλέφωνο και νομίζω πως εύκολα θα ξεπεράσει τα 400.000 ευρώ. Προσωπικά, θα ήθελα να το δω να πηγαίνει σε κάποια δημόσια δομή, παρά σε κάποιον συλλέκτη. Το τηλέφωνο ανήκει σε ένα βρετανικό μουσείο».
 http://www.iefimerida.gr/news/316484/gia-proti-fora-sto-fos-ayto-einai-tilefono-poy-hrisimopoioyse-o-hitler-ston-polemo#ixzz4XMiT26qC

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!