Στις ΗΠΑ κρατούν πρόσφυγες στα αεροδρόμια, μετά το διάταγμα Τραμπ


Φωτογραφία: Αssociated Press
Σε άμεση ισχύ, ήδη από το βράδυ της Παρασκευής, τέθηκε το διάταγμα του νέου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για κλείσιμο των αμερικανικών συνόρων στους πρόσφυγες και σε μουσουλμάνους μετανάστες
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αναφέρουν οι New York Times, οι πρόσφυγες που πετούσαν προς την Αμερική όταν υπεγράφη το διάταγμα, με το που προσγειώθηκαν συνελήφθησαν και κρατούνται στο αεροδρόμιο. 

Οπως σημειώνουν οι Νew York Times, προς το παρόν είναι ασαφές πόσοι πρόσφυγες και μετανάστες κρατούνται στα αεροδρόμιο και σε άλλες πύλες εισόδου στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή στο αεροδρόμιο Κένεντι κρατούνται δύο Ιρακινοί, πουι έφθασαν με διαφορετικές πτήσεις.
Οπως αναφέρει το CNN στους δύο Ιρακινούς είχε χορηγηθεί βίζα για να εισέλθουν στις ΗΠΑ και οι δικηγόροι τους κατέθεσαν ήδη μήνυση κατά του Ντόναλντ Τραμπ και της κυβέρνησής του. Στη μήνυση αναφέρεται οι δύο άνδρες είχαν τη νόμιμη δυνατότητα να εισέλθουν στις ΗΠΑ, αλλά συνελήφθσηαν λόγω του εκτελεστικού διατάγματος που υπέγραψε ο Τραμπ την Παρασκευή. Οι δικηγόροι των δύο Ιρακινών ζητούν ακρόαση καθώς όπως λένε η κράτηση των πελατών τους είναι παράνομη αφού είχαν έγκυρη βίζα. 
Οι δικηγόροι των δύο Ιρακινών, μάλιστα, προτίθενται να καταθέσουν μήνυση για λογαριασμό και άλλων προσφύγων. 
Οι δικηγόροι ανέφεραν ακόμη ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τους πελάτες τους και ότι σημειώθηκε ένταση όταν προσπάθησαν να τους προσεγγίσουν. 
«Με ποιον πρέπει να μιλήσω» ρώτησε ένας εκ των δικηγόρων. «Με τον κ. Πρόεδρο» απάντησε ο υπάλληλος της υπηρεσίας Τελωνείων και Συνόρων. «Καλέστε τον κ. Τραμπ», προσέθεσε. 
Η διάταξη που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ με την οποία απαγορεύεται η είσοδος όλων των προσφύγων στις ΗΠΑ για 120 ημέρες, σημειώνουν οι New York Tims, δημιούργησε νομικό κενό για όσους ήταν στο δρόμο προς την Αμερική και πανικό στις οικογένειές τους που τους περίμεναν. 
Οι δικηγόροι των δύο Ιρακινών δήλωσαν ότι ο ένας εξ' αυτών είχε εργαστεί για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης στο Ιράκ για 10 χρόνια και ο άλλος ερχόταν στις ΗΠΑ για να συναντήσει την σύζυγό του που εργάζεται για αμερικανική κατασκευαστική εταιρεία και τον γιο τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο Ιρακινοί έφθασαν στις ΗΠΑ με διαφορετικές πτήσεις. 
H Εgypt Air δεν επιβίβασε 5 άτομα σε πτήση προς Νέα Υόρκη
Εντωμεταξύ, στο ίδιο πλαίσιο, λόγω του διατάγματος Τραμπ, απαγορεύτηκε σήμερα η επιβίβαση πέντε επιβατών από το Ιράκ και ενός από την Υεμένη σε πτήση της EgyptAir που αναχωρούσε από το Κάιρο με προορισμό τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με πηγές στο αεροδρόμιο του Καΐρου που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς.
Οι αρχές σταμάτησαν τους επιβάτες, που είχαν φθάσει τράνζιτ στο αεροδρόμιο του Καΐρου, και τους ανακατεύθυναν σε πτήσεις με προορισμό τις χώρες καταγωγής τους παρότι κατείχαν άδειες εισόδου που ήταν σε ισχύ, ανέφεραν οι πηγές.
Απαγορεύεται η είσοδος και σε κατόχους πράσινης κάρτας
«Οι κάτοχοι της λεγόμενης πράσινης κάρτας, που τους καθιστά νόμιμους μόνιμους κατοίκους των ΗΠΑ, περιλαμβάνονται στο εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που απαγορεύει προσωρινά την είσοδο προσώπων από επτά χώρες, η πλειονότητα των κατοίκων των οποίων είναι μουσουλμάνοι, στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.
«Θα απαγορεύεται η είσοδος κατόχων πράσινης κάρτας», ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η Τζίλιαν Κρίστενσεν, που ασκεί καθήκοντα εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.
Το Ιράν απαντά στον Τραμπ: Θα πάρουμε και εμείς μέτρα εναντίον σας
Μετά την απόφαση του Τραμπ να απαγορεύσει για τρεις μήνες την είσοδο Ιρανών, αλλά και πολιτών έξι ακόμη μουσουλμανικών χωρών, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν...σεβόμενη τον αμερικανικό λαό, όμως για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών της, αποφάσισε να εφαρμόσει μέτρα αμοιβαιότητας μετά την προσβλητική απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών που αφορά του ιρανούς πολίτες και για όσο διάστημα αυτό το μέτρο δεν αίρεται», αναφέρεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την ιρανική τηλεόραση.
Το διάταγμα Τραμπ
Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, ακριβώς μια εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του, υπέγραψε διάταγμα με το οποίο αναστέλλεται το ομοσπονδιακό πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων για τη μετεγκατάσταση θυμάτων ένοπλων συρράξεων.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που είχε δημιουργηθεί με νόμο που ενέκρινε το Κογκρέσο το 1980 και επέτρεψε σε περίπου 2,5 εκατ. ανθρώπους να πάνε στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το ινστιτούτο μελετών Pew.
Το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ, «για την προστασία του έθνους έναντι της εισόδου ξένων τρομοκρατών στις ΗΠΑ», προβλέπει την πλήρη αναστολή για τέσσερις μήνες του προγράμματος, καθώς και το πάγωμα για τουλάχιστον τρεις μήνες της εισδοχής στις ΗΠΑ οποιουδήποτε πολίτη επτά μουσουλμανικών χωρών:
  • του Ιράκ,
  • του Ιράν,
  • της Λιβύης,
  • της Σομαλίας,
  • του Σουδάν,
  • της Συρίας
  • και της Υεμένης.
Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες από τη Συρία, απαγορεύεται η είσοδος οριστικά με μόνη εξαίρεση ορισμένους χριστιανούς.
«Θέτω σε εφαρμογή νέα μέτρα ελέγχου για να μείνουν εκτός των ΗΠΑ οι ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες. Δεν τους θέλουμε εδώ», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας επίσημης τελετής στο Πεντάγωνο για την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργού Αμυνας, Τζέιμς Μάτις. «Θέλουμε να υποδεχόμαστε στη χώρα μας μόνον όσους θα την υποστηρίξουν και αγαπούν βαθιά τον λαό μας», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ επιδιώκει το 2017 η χώρα του να υποδεχθεί λιγότερους από τους μισούς σε σύγκριση με τον στόχο ο οποίος είχε τεθεί το προηγούμενο έτος, δηλαδή όχι περισσότερους από 50.000 πρόσφυγες όλων των εθνικοτήτων.
Η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση υπερηφανευόταν πως διέθετε ένα από τα πιο αυστηρά συστήματα διαλογής και υποδοχής προσφύγων στον πλανήτη, για να εξασφαλίζεται πως κανένας «τρομοκράτης» δεν θα κατάφερνε να μετεγκατασταθεί στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, πράκτορες του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας πήγαιναν τακτικά στη Μέση Ανατολή κι έπαιρναν συνεντεύξεις από τους υποψήφιους προς μετεγκατάσταση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε εξονυχιστικούς ελέγχους και η διαδικασία υποδοχής ενός πρόσφυγα μπορούσε να διαρκέσει 18-24 μήνες.
Το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων είχε παγώσει και στο παρελθόν για τρεις μήνες, αλλά σε μια δραματική συγκυρία: Αμέσως μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όπως υπενθυμίζει το κέντρο Pew.
Γαλλία- Γερμανία: Ανησυχητική η απόφαση Τραμπ για τον περιορισμό της εισόδου προσφύγων στις ΗΠΑ
Οι αποφάσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως οι περιορισμοί στην είσοδο προσφύγων στις Ηνωμένες Πολιτείες, "ανησυχούν" τη Γαλλία και τη Γερμανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό έπειτα από συνάντηση που είχε με τον γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο Παρίσι.
"Η απόφαση αυτή δεν μπορεί παρά να μας ανησυχεί", είπε ο Ερό, υπογραμμίζοντας πως "η υποδοχή προσφύγων που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο αποτελεί υποχρέωσή μας". "Όμως υπάρχουν πολλά άλλα θέματα που μας ανησυχούν", πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε πως η Γερμανία και η Γαλλία συμφωνούν ότι οποιεσδήποτε κινήσεις προκειμένου να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας πρέπει να συνδέονται με την πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία για την ανατολική Ουκρανία.
"Εμείς στη Γερμανία και στη Γαλλία έχουν μια ξεκάθαρη θέση για τις κυρώσεις", δήλωσε ο Γκάμπριελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γάλλο ομόλογό του. "Ευχόμαστε να εφαρμοστεί η ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ... Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούν να αρθούν οι κυρώσεις".
Ο Γκάμπριελ είπε πως με τον Ερό συμφώνησαν επίσης ότι είναι σημαντικό η Γερμανία και η Γαλλία να εκφράσουν ισχυρές ενιαίες θέσεις σε διάφορα θέματα. Είπε πως οι δύο χώρες θα συστήσουν διμερείς ομάδες εργασίας για θέματα όπως η Ουκρανία και η Ρωσία.

 http://www.iefimerida.gr/news/315930/stis-ipa-kratoyn-prosfyges-sta-aerodromia-meta-diatagma-tramp#ixzz4X5Ev3vrT

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!