«Πόλεμος» για το ευρώ -Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Βερολίνο για χειραγώγηση

«Πόλεμος» για το ευρώ -Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Βερολίνο για χειραγώγηση
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Ουάσιγκτον – Βερολίνου σχετικά με το ευρώ με τον Λευκό Οίκο να εμφανίζεται επιθετικός έναντι της γερμανικής κυβέρνησης εξαπολύοντας κατηγορίες περί χειραγώγησης του ευρώ.
Την αρχή έκανε κορυφαίος εμπορικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγόρησε το Βερολίνο ότι χρησιμοποιεί ένα «χονδροειδώς υποτιμημένο» ευρώ για να «εκμεταλλεύεται» τους ευρωπαίους εταίρους του και την Αμερική.
Μιλώντας στους «Financial Times» ο Πίτερ Ναβάρο, επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Εμπορίου της κυβέρνησης Τραμπ, κατήγγειλε την Γερμανία ότι χειραγωγεί το κοινό νόμισμα ώστε να καταστήσει τις εξαγωγές της πιο ανταγωνιστικές, πλήττοντας έτσι τους κύριους εμπορικούς εταίρους της.
Το ευρώ είναι ένα «υπόγειο γερμανικό μάρκο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ναβάρο, αναφερόμενος στο σχετικά αδύναμο εθνικό νόμισμα που παλαιότερα επέτρεψε στο Βερολίνο να κατακτήσει προνομιακή θέση στις διεθνείς αγορές.
Στις αιτιάσεις έσπευσε να απαντήσει η ίδια η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σουηδία, υποστήριξε ότι η Γερμανία δεν μπορεί να επηρεάσει την αξία του ευρώ, καθώς αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Επέμεινε μάλιστα ότι η Γερμανία ήταν πάντοτε υπέρμαχος της ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής, που εν πολλοίς ορίζει την συναλλαγματική ισοτιμία. Και τόνισε πως η απόλυτη νομισματική ανεξαρτησία είναι η πάγια γραμμή του Βερολίνου ήδη από την εποχή Bundesbank, πριν τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τέλος, υπογράμμισε ότι οι γερμανικές εταιρείες δρουν στην παγκόσμια αγορά έχοντας ανταγωνιστικά προϊόντα και σε περιβάλλον δίκαιου ανταγωνισμού.
http://www.iefimerida.gr/news/316517/polemos-gia-eyro-oi-ipa-katigoroyn-verolino-gia-heiragogisi#ixzz4XMeyhDRp

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!