Kevin Richardson: Ο άνθρωπος που διασώζει λιοντάρια και ζει με αυτά


RICHARDSON
Υπάρχουν δεκάδες βίντεο που προσπερνώ βιαστικά κάθε πρωί στο καθιερωμένο πέρασμα από το facebook με το που ξυπνήσω. Και μπορώ με αρκετή σιγουριά να πω ότι τα περισσότερα από αυτά τα βίντεο έχουν είτε σκύλους είτε άγρια ζώα τα οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δείχνουν την απεριόριστη αγάπη τους προς τον άνθρωπο. Αυτά τα βίντεο, άλλες φορές τα βλέπω, άλλες τα κάνω share αλλά τις περισσότερες τα αφήνω να χαθούν στη λήθη του timeline. Στο συγκεκριμένο όμως που πέτυχα και διαφήμιζε μία νέα τηλεοπτική σειρά του Sky 1, στάθηκα.

Δεν είμαι σίγουρος τι είδα παραπάνω σε αυτό το βίντεο από τα υπόλοιπα και ήθελα να μάθω περισσότερα για τον Kevin Richardson, γνωστό και ως “Lion Whisperer”, ο οποίος φιλοξενήθηκε στην πρώτη εκπομπή της νέας σειράς. Γιατί να σου πω την αλήθεια έχω δει αρκετό National Geographic και αρκετό Animal Planet στη ζωή μου για να εντυπωσιαστώ τώρα στα γεράματα. Αλλά νομίζω είναι αυτή η αδιανόητη ηρεμία του τύπου όταν έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με ένα λιοντάρι που τον βάζει στην δική μου κορυφή. Μία τιτάνια ηρεμία και ψυχραιμία, ντυμένη με απεριόριστη αγάπη για το έργο που επιτελεί. Τίποτα παραπάνω από την καθημερινότητά του.
Έχοντας πλέον δει μερικές ώρες από τις εκπομπές και τα βίντεό του, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι μιλάμε για έναν πολύ τυχερό άνθρωπο. Γιατί ενορχηστρώνοντας την καθημερινότητά του γύρω από την αγάπη του για την “άγρια ζωή”, κατάφερε να χτίσει μια ολόκληρη ζωή. Δούλεψε πάρα πολύ σκληρά και πάρα πολλά χρόνια για να φτάσει στο σημείο να έχει αυτόν τον σεβασμό. Αλλά δούλεψε πρώτα από όλα με σεβασμό για τα λιοντάρια και κάθε μορφή άγριας φύσης που βρέθηκε στο διάβα του. Ο Kevin Richardson ζει για τα λιοντάρια του και εκείνα ζουν εκείνον.
Στο ράντσο του στη Νότια Αφρική ζουν αυτή τη στιγμή 32 λιοντάρια που ο ίδιος έχει διασώσει από δύσκολες καταστάσεις, από το κυνήγι, από αιχμαλωσία ή έχει απλά περιθάλψει μετά από τραυματισμούς. Κάποια από τα λιοντάρια τα έχει “αναθρέψει” ο ίδιος μιας και τα πήρε σε πολύ νεαρή ηλικία από το δικό τους περιβάλλον για να τους χαρίσει ένα σπίτι. Μη βιαστείς να πεις ότι τα έχει αιχμαλωτίσει. Γιατί στα εκτάρια που τους παρέχει για να ζουν, να κηνυγούν και να επιβιώνουν, το μόνο σίγουρο είναι ότι ζουν μια ζωή μακριά από τον κίνδυνο νόμιμων και παράνομων κυνηγών.
Ο Kevin είνα αυτοδίδακτος. Και έχει αναπτύξει έναν δικό του κώδικα επικοινωνίας με τα λιοντάρια, αρκετά διαφορετικό από τις κοινές πρακτικές. Βλέπεις ο ίδιος βάζει πολύ συχνά τον εαυτό του σε θεωρητικό κίνδυνο, προσπαθώντας να αναμειχθεί στην αγέλη και όχι στεκόμενος στη μεριά του παρατηρητή. Ο Kevin ζει για να πηγαίνει στα εδάφη των λιονταριών και να περιμένει εκεί μέχρι να εμφανιστεί ένα από τα λιοντάρια και να τον ρίξει κάτω στο έδαφος. Απλά επειδή χάρηκε που τον είδε.
Και τον βλέπεις εκεί, σε κάθε βίντεο, σε κάθε αγκαλιά, να αγκομαχά για να συγκρατήσει την ορμή και το βάρος του κάθε λιονταριού. Να προστατεύσει τον εαυτό του από το παιχνίδι μαζί τους αλλά ταυτόχρονα να το χαρεί σαν μικρό παιδί.
Τους θαυμάζω ειλικρινά αυτούς τους ανθρώπους. Που η αγάπη τους για τα ζώα δεν εξαντλείται σε μία selfie σε ένα Πάρκο, που δεν αρκούνται στο να βοηθήσουν μια φορά στη ζωή τους ένα ζώο που έχει ανάγκη αλλά που αφιερώνουν ολόκληρη τη ζωή τη δική τους και της οικογένειάς τους σε αυτόν τον σκόπο. Κάποιοι θα πουν τον Kevin Richardson επαγγελματία μιας και έχει βγάλει αρκετά χρήματα από αυτό. Εγώ απλά θα τον χειροκροτήσω και θα ελπίζω να βγάλει ακόμα περισσότερα. Γιατί είμαι σίγουρος ότι κάποια από αυτά θα ωφελήσουν κι άλλα ζώα που κινδυνεύουν.
Το νόμιμο και το παράνομο κηνύγι στις χώρες της Αφρικανικής ηπείρου είναι μια τεράστια απειλή για την πανίδα. Με τους τουρίστες να πληρώνουν ως και 50 χιλιάδες δολάρια για να έχουν την διεστραμμένη ικανοποίηση να σκοτώσουν ένα λιοντάρι ή ένα πούμα ή κάποιο άλλο ζώο. Κι έχουμε πραγματική ανάγκη ανθρώπους όπως ο Kevin Richardson να ενημερώνουν το κοινό και να προστατεύουν όσο το δυνατόν περισσότερα ζώα από αυτούς τους εγκληματίες.
Στις διάφορες σελίδες του στα social αλλά και στο κανάλι του στο Youtube, θα δεις διάφορες δουλειές που έχει κάνει. Θα δεις άπειρα βίντεο από την περίθαλψη των λιονταριών. Θα δεις την ιστορία του George και της Yame.
Ο Kevin Richardson είναι για μένα ένας από τους μικρούς ήρωες της καθημερινότητάς μας. Και στηρίζοντάς τον ελπίζω απλά να αποτήσουμε μερικούς ακόμα.
Του Χρήστου Χατζηιωάννου
Πηγή: Oneman,http://www.huffingtonpost.gr

Σχόλια

Ο χρήστης Φοινικας1957 είπε…
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!