Κάτω από τη βάση βαθμολογήθηκε η Ελλάδα στο Νταβός



Το ομιχλώδες τοπίο στην παγκόσμια οικονομία, που διαμορφώνεται από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και την κινεζική επιβράδυνση, επισκιάζει τις επαφές και συναντήσεις των ισχυρότερων πολιτικών και επιχειρηματιών του κόσμου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται στις 23 Ιανουαρίου.
Κατάταξη
Παράλληλα, δόθηκε στη δημοσιότητα έρευνα που πραγματοποίησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σε συνεργασία με την εταιρεία αναλύσεων U.S. News & World Report και τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα κατατάσσεται σε χαμηλή θέση, στην 26η, από την αξιολόγηση των συνθηκών σε 60 χώρες.

Παρουσιάζοντας μία από τις κατώτερες βαθμολογίες στην επιχειρηματικότητα και το βιοτικό επίπεδο, η Ελλάδα απέχει πολύ από τη Γερμανία, τον Καναδά και τη Βρετανία που καταλαμβάνουν τις τρεις υψηλότερες θέσεις. Αν και οι ΗΠΑ εντοπίζονται στην 4η θέση της κατάταξης, παραμένουν η ισχυρότερη χώρα του κόσμου, όπως αναφέρεται στην έκθεση. Ωστόσο, ακόμη και οι ισχυρότερες χώρες του κόσμου αντιμετωπίζουν προκλήσεις με την υφιστάμενη οικονομική συγκυρία. Μετά την προχθεσινή υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την παγκόσμια ανάπτυξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επικεφαλής των πετρελαϊκών κολοσσών, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ανώτατα τραπεζικά στελέχη συμφώνησαν στο Νταβός ότι δεν θα υπάρξει ζωηρή ανάκαμψη το 2016. Νότα αισιοδοξίας έδωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, εκφράζοντας χθες την πεποίθηση πως οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να διαθέτουν τα εφόδια, ώστε να αντιμετωπίσουν μια επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Απέρριψε εκτιμήσεις που θέλουν τον κόσμο να βιώνει εκ νέου μια χρηματοπιστωτική κρίση όπως η προηγούμενη, που οδήγησε την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση το 2009. «Δεν βλέπω καμία αλλαγή στις προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.
Πετρέλαιο
Αναφορικά με τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου και την υπερπροσφορά του, που αναμένεται να ενταθεί ως φαινόμενο με την είσοδο του Ιράν στην πετρελαϊκή αγορά, ο Φατίθ Μπιρόλ, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, δήλωσε από το Νταβός πως δεν αναμένει θετικές εξελίξεις στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. «Οι τιμές δέχονται πιέσεις. Δεν βλέπω κανέναν λόγο να αναμένουμε μια αιφνίδια αύξηση το 2016», σχολίασε από το Νταβός στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg. Ο Tόνι Χέιγουορντ, πρόεδρος του κολοσσού πρώτων υλών Glencore, διαβλέπει πως η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί μέχρι να περάσει αυτή η «κρίση υπερπροσφοράς». Η μεγάλη και αιφνίδια πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει υποκινηθεί από την αύξηση της προσφοράς σε ένα μουντό περιβάλλον ζήτησης, αναγκάζοντας τους πετρελαϊκούς κολοσσούς στις ΗΠΑ να ακυρώσουν μεγάλα επενδυτικά σχέδια και να προχωρήσουν σε απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων. Παράλληλα, τα κράτη του Περσικού Κόλπου προχωρούν σε περικοπές των δαπανών τους, διότι η δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει οδηγήσει σε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς.

Κινεζική επιβράδυνση
Επιπροσθέτως, η κινεζική επιβράδυνση έχει οδηγήσει σε απώλειες και τις τιμές των βιομηχανικών εμπορευμάτων και έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και σε άλλες αγορές. Μια δυναμική επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης αναμένεται μέσα στο δεύτερο ήμισυ του 2017, όταν θα έχει βελτιωθεί η προοπτική ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, σύμφωνα με την εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της Saudi Basic Industries, Γιούσεφ Αλ-Μπεγιάν. Η Saudi Basic Industries είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στη Μέση Ανατολή και μία από τις πέντε ισχυρότερες εταιρείες πετροχημικών στον κόσμο.
http://www.kathimerini.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!