Σφοδρή επίθεση της Frontex στην Τουρκία για το προσφυγικό


Σφοδρή επίθεση της Frontex στην Τουρκία για το προσφυγικό


Την ώρα που οι Ευρωπαίοι αναζητούν λύσεις για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, η Άγκυρα ζητά, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt, περισσότερα χρήματα από την ΕΕ για τους πρόσφυγες στο έδαφός της.

Την ανάγκη επίλυση της προσφυγικής κρίσης μέσα στις επόμενες εβδομάδες επισήμανε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. Μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel δήλωσε ότι ο ίδιος θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να μην αυξηθούν οι προσφυγικές ροές προς την Γερμανία. Από τις αρχές του χρόνου, τόνισε, περνούν καθημερινά τα γερμανικά σύνορα δύο χιλιάδες άνθρωποι, ένας πολύ υψηλός αριθμός.
Τα γεγονός ότι οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς επιβεβαιώνει και ο επικεφαλής της υπηρεσίας Frontex Φαμπρίς Λετζιέρι. «Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες κάθε μέρα φθάνουν στην Ελλάδα δύο με τρεις χιλιάδες άνθρωποι», δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel προειδοποιώντας ότι όσο επικρατεί πόλεμος στη Συρία οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να έρχονται. Παράλληλα επέκρινε την Τουρκία για την χαλαρή της στάση έναντι των διακινητών: «Η Τουρκία δεν έπρεπε να κάνει τόσο εύκολη τη ζωή στους διακινητές. Στο κάτω κάτω έχουμε να κάνουμε με οργανωμένο έγκλημα», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Frontex.
Από την πλευρά της όμως η Αγκυρα ζητά για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος περισσότερα χρήματα από την ΕΕ. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt η Τουρκία ζητάει τώρα 5 δισεκατομμύρια ευρώ αντί 3 δισεκατομμύρια, όπως είχαν συμφωνηθεί το Νοέμβριο στο πλαίσιο του «Σχεδίου Δράσης» με τις Βρυξέλλες. Η Άγκυρα είχε δεσμευτεί για την καλύτερη προστασία των συνόρων, ενώ η ΕΕ να επισπεύσει της ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να διαθέσει βοήθεια ύψους 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Ήδη όμως την τελευταία εβδομάδα ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε ανακοινώσει ότι το ποσό δεν επαρκή και ότι το θεωρεί απλά ως ένδειξη της «πολιτικής βούλησης» της ΕΕ για την κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης.
H EE δεν προτίθεται να ικανοποιήσει το αίτημα
Εκτός από το ύψος της βοήθειας ή Άγκυρα φαίνεται να διαφωνεί και με τον τρόπο εκταμίευσης των χρημάτων. Σύμφωνα με ευρωπαϊκούς διπλωματικούς κύκλους, τους οποίους επικαλείται η Die Welt, η τουρκική κυβέρνηση «δυσκολεύεται να αποδεχτεί» ότι η βοήθεια για τους πρόσφυγες θα εκταμιεύεται σταδιακά και μετά από αυστηρό έλεγχο των αναγκών αλλά και της πορείας υλοποίησης έργων, πχ. την κατασκευή σχολικών κτηρίων.

Με τους αυστηρούς ελέγχους η ΕΕ θέλει αποτρέψει τον ενδεχόμενο μόνο ένα μικρό μέρος των χρημάτων να αξιοποιείται για τους πρόσφυγες και το μεγαλύτερο να εξαφανίζεται σε σκοτεινά κανάλια, όπως για παράδειγμα του τουρκικού οικοδομικού κλάδου. Πάντως, όπως δηλώνει στην γερμανική εφημερίδα μια υψηλά ιστάμενη διπλωματική πηγή της ΕΕ, οι Βρυξέλλες δεν έχουν πρόθεση να ικανοποιήσουν το τουρκικό αίτημα.
Πηγή: Deutsche Wellehttp://www.iefimerida.gr/news/248430/sfodri-epithesi-tis-frontex-stin-toyrkia-gia-prosfygiko#ixzz3ykjXJV7A

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!