Βατικανό: Σε ισχύ η διμερής συμφωνία για την ντε φάκτο αναγνώριση της Παλαιστίνης





 
Σε ισχύ τέθηκε η συμφωνία η οποία υπεγράφη πέρσι και επισημοποιούσε την ντε φάκτο αναγνώριση της Παλαιστίνης από το Βατικανό το 2012, ανακοίνωσε χθες η Αγία Έδρα.
Το Βατικανό υπέγραψε τον περασμένο Ιούνιο την πρώτη συμφωνία με το «Κράτος της Παλαιστίνης», καλώντας σε ενέργειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Ισραηλινών Παλαιστινίων, υποστηρίζοντας παράλληλα την λύση των δύο κρατών.


«…Η Αγία Έδρα και το Κράτος της Παλαιστίνης κοινοποίησαν εκατέρωθεν ότι τα διαδικαστικά προαπαιτούμενα για την έναρξη ισχύος (της συμφωνίας) έχουν εκπληρωθεί», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του Βατικανού.
Την 29η Νοεμβρίου 2012 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα που αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως κράτος με ιδιότητα παρατηρητή, που είχε γίνει τότε αποδεκτό από το Βατικανό, που μοιράζεται την ίδια ιδιότητα στον ΟΗΕ.
Το Ισραήλ είχε χαρακτηρίσει βεβιασμένη κίνηση την σύναψη διμερούς συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως θα βλάψει τις προοπτικές για την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, ενώ τόνισε πως θα έχει αντίκτυπο στις μελλοντικές διπλωματικές σχέσεις του με το Βατικανό.
«Η συμφωνία…αφορά βασικές πτυχές των δραστηριοτήτων της Εκκλησίας στην Παλαιστίνη, ενώ την ίδια στιγμή επαναδιαβεβαιώνει την υποστήριξη για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στις συγκρούσεις στην περιοχή, η οποία θα είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων», σημειώνει το Βατικανό.
Πριν από ενάμιση χρόνο, κατά τη διάρκεια τριήμερης επίσκεψης του στην Μέση Ανατολή, ο Πάπας Φραγκίσκος ενθουσίασε τους παλαιστίνιους οικοδεσπότες του, κάνοντας αναφορά στο «Παλαιστινιακό Κράτος», προσφέροντας την υποστήριξη του στην προσπάθεια τους για πλήρη αναγνώριση της κρατικής τους υπόστασης.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!