Κατασχέθηκε ερευνητικό σκάφος στην Κύπρο με αρχαίους θησαυρούς στα αμπάρια




Odyssey_Explorer_Cyprus

Οι κυπριακές αρχές έχουν κατασχέσει το φορτίο του “Odyssey Explorer” ενός σημαία Μπαχάμας αμερικάνικου ερευνητικού σκάφους, ύποπτου για παράνομο κυνήγι θησαυρού, και ανακρίνουν το πολυεθνικό πλήρωμά του.

Ενεργώντας έπειτα από υπόδειξη, η τοπική αστυνομία στις 23, Δεκεμβρίου διενέργησε μια έρευνα και προχώρησε σε κατάσχεση μέσω εντάλματος του πλοίου, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Λεμεσού από τις 17 Δεκεμβρίου. Το πλοίο επιχειρούσε στην θάλασσα πριν από την εν λόγω ημερομηνία.
Η αστυνομία, επικουρούμενη από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και τελωνειακούς υπαλλήλους, επιβιβάστηκε στο πλοίο και ανακάλυψε στο αμπάρι του, το οποίο ήταν κλειδωμένο, 57 κιβώτια γεμάτα με διάφορα αρχαία αντικείμενα.
Odyssey_Explorer_Cyprus2
Τα αντικείμενα φυλάσσονταν σε αφαλατωμένο νερό, το οποίο, σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων είναι η τυπική διαδικασία για την ασφαλή φύλαξη. Τα ευρήματα φαίνεται να ανασύρθηκαν από ναυάγιο στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του νησιού. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του πληρώματος, ο καπετάνιος και οι αρχαιολόγοι που επέβαιναν του πλοίου, υποστήριξαν ότι οι αρχαιότητες εντοπίστηκαν σε διεθνή χωρικά ύδατα.

Πρόκειται κυρίως για πορσελάνινα αγγεία, καθώς και οικοσκευές του πλοίου που χρησιμοποιούσε το πλήρωμα του πλοίου που ναυάγησε. Εκτός των οικοσυσκευών, ανάμεσα στα αντικείμενα, η χρονολόγηση των οποίων τοποθετείται περί του 18ου αιώνα, εντοπίστηκαν πορσελάνες, αμφορείς καθώς και κίονες, ενώ η προέλευση των αντικειμένων πιστεύεται ότι είναι από πέραν της μιας χώρας.
Οι αρχές ανακρίνουν τα 13 μέλη του πληρώματος, αλλά δεν έχουν γίνει συλλήψεις, καθώς δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσον το πλοίο δραστηριοποιούνταν εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας ή του Λιβάνου όταν ανέσυρε τα αντικείμενα.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλιδης ανέφερε ότι εμπειρογνώμονας το Λίβανο αναμένεται να έρθει στην Κύπρο για να εξετάσει το φορτίο του πλοίου.
Η αστυνομία προσπαθεί να εξακριβώσει αν το πλοίο είχε άδεια για την αναζήτηση αρχαιοτήτων. Αν όχι, το πλήρωμα θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνο για παράνομο κυνήγι θησαυρού και παράνομη κατοχή αρχαιοτήτων.
Ο Αλέκος Μιχαηλίδης, γραμματέας του υπουργείου μεταφορών, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων είχε λάβει πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του πλοίου “πριν από λίγο καιρό” και ότι, πιο πρόσφατα, το υπουργείο Εξωτερικών έλαβε γνώση των επιχειρήσεων του πλοίου.
Κατηγορούμενο για λαθρεμπόριο από παλιά

Το Odyssey Explorer ανήκει στην Odyssey Marine Exploration, Inc, μια αμερικανική εταιρεία που ασχολείται με την διάσωση ναυαγίων βαθέων υδάτων. Το Odyssey διέσωσε το από την εποχή του Αμερικάνικου Εμφυλίου Πολέμου ναυάγιο του SS Democracy το 2003 και ανέσυρε πάνω από 50.000 νομίσματα και 14.000 εκθέματα από το σε βάθος 518 μέτρων σημείο. Το Odyssey εμπλέκεται σε διάφορα σχέδια ανάσυρσης που τρέχουν σε διάφορα στάδια παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του έργου με κωδική ονομασία Black Swan.
Το εν λόγω ερευνητικό πλοίο “Odyssey Explorer” έχει απασχολήσει για παρόμοιους λόγους ξανά τις κυπριακές αρχές το 2012. Τότε, οι τελωνειακές Αρχές στο λιμάνι Λεμεσού κατέσχεσαν από το πλοίο έξι αντικείμενα, χωρίς όμως να προχωρήσουν στη λήψη άλλων μέτρων, αφού η ανέλκυσή τους είχε γίνει εκτός χωρικών υδάτων της Κύπρου. Εκτός αυτού, το πλοίο φέρεται να είχε εμπλοκή και με τις Αρχές του Λιβάνου τον Φεβρουάριο του 2010 και είχε κρατηθεί υπό φρούρηση.
Σύμφωνα με τη Wikipedia, στις 16 Οκτωβρίου, 2007, η Ισπανία κατάσχεσε το πλοίο, καθώς αυτό απέπλευσε από λιμάνι από το βρετανικό υπερπόντιο έδαφος του Γιβραλτάρ. Ο καπετάνιος του Odyssey, Sterling Vorus, ισχυρίστηκε ότι ήταν στα διεθνή ύδατα, αλλά αναγκάστηκε να καταπλεύσει λόγω ανωτέρας βίας στο Αλγκεσίρας. Μόλις έφθασαν στο λιμάνι, ο Vorus τελικά συνελήφθη για ανυπακοή μετά την άρνησή να διενεργηθεί έλεγχος στο πλοίο χωρίς πρώτα την έγκριση του κράτους σημαίας του Explorer, της Κοινοπολιτείας των Μπαχαμών.                                                         http://www.e-nautilia.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!