Σκόπια: Εταιρείες ‘επι χρήμασι’ έκλεισαν το ραντεβού Γκρούεφσκι- Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον




Ιανουάριος 14, 2016.
Καθαρίζει το τοπίο, σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες ο πρωθυπουργός του νοτιοσλαβικού κράτους- FYROM,  έκλεισε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σημειώνει το σκοπιανό δημοσίευμα.

Τα στοιχεία προήλθαν από  το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο ήταν κατατεθειμένα  τα έγγραφα της σύμβασης μιας ‘λομπίστικης’ εταιρείας που μεσολάβησε για τη συνάντηση του Γκρούεφσκι στον Λευκό Οίκο.
Πρόκειται για μια νέα συμφωνία του κυβερνώντος κόμματος των Σκοπίων, VMRO-DPMNE,  με αμερικανική εταιρεία, της οποίας ιδρυτής είναι  ο Τομ Ντάσλ (Tom Daschle), πρώην γερουσιαστής και μέλος του Κογκρέσου του Δημοκρατικού Κόμματος.
Ο Daschle  ήταν μέλος της Γερουσίας μαζί με τον πρώην συνάδελφό του, Τζο Μπάιντεν.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Στη σύμβαση αναφέρεται σαφώς ότι η εταιρεία Ντάσλ, εξ ονόματος  του VMRO-DPMNE, θα εργασθεί για την διοργάνωση μιας επίσκεψης του Γκρούεφσκι στις Ηνωμένες Πολιτείες, με συναντήσεις ανώτερων αξιωματούχων της κυβέρνησης των ΗΠΑ,  μεταξύ των οποίων ήταν  ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν.
Ένα από τα καθήκοντα που ανέλαβε η  λομπίστικη εταιρεία ήταν οι επαφές με την κυβέρνηση και άλλους φορείς για τη χάραξη πολιτικής  και διαμόρφωσης της κοινής γνώμης στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να περάσει ‘στα μαλακά’ η υπόθεση της υποκλοπής των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από τους καθεστωτικούς του Γκρούεφσκι και να πείσουν ότι  αυτή η πράξη «δεν αποτελεί παραβίαση του κράτους δικαίου».
Η συμφωνία Γκρούεφσκι – αμερικανικής εταιρείας ισχύει για έξι μήνες, αρχής γενομένης την 1η Νοεμβρίου του περασμένου έτους και έχει όρο την πληρωμή στην αμερικανική εταιρεία από το κόμμα του Γκρούεφσκι, το VMRO-DPMNE, 49.500 δολάρια κάθε μήνα.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι εκτός από αυτήν την εταιρεία ο Γκρούεφσκι είχε συνάψει σύμβαση και με μία άλλη αμερικανική εταιρεία,  που κάνει την ίδια δουλειά, δηλαδή την πολιτική προώθηση πελατών,  την εταιρεία «New Partners», στην οποία πληρώνει 54.000 δολάρια το μήνα.
Στο μεταξύ, η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια είχε δηλώσει ότι η συνάντηση Μπάιντεν-Γκρούεφσκι, ήταν ένα αίτημα που πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και δεν είχε καμία ανάμειξη στην υπόθεση αυτή, μάλιστα,  το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εκδώσει αρνητική άποψη για συνάντηση Μπάιντεν με Γκρούεφσκι, λόγω των ποινικών αδικημάτων που βαρύνουν  τον Σλάβο πρωθυπουργό.






--
               
 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος,http://www.echedoros-a.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!