Τι θα συμβεί αν αποβάλουν την Ελλάδα από τη ζώνη Σένγκεν -Οι επιπτώσεις [λίστα]

 Τι θα συμβεί αν αποβάλουν την Ελλάδα από τη ζώνη Σένγκεν -Οι επιπτώσεις [λίστα]


Ευθέως με αποπομπή απείλησε την Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις, μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων όπου εξετάστηκε η Εκθεση Αξιολόγησης Σένγκεν για τη χώρα μας.
Ουσιαστικά, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έδωσε στην Ελλάδα τελεσίγραφο τριών μηνών για να εφαρμόσει τις «συστάσεις» που θα της δοθούν για να βελτιώσει τον έλεγχο των συνόρων και της διαδικασίας καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως εξήγησε ο κ. Ντομπρόβσκις  θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 της συνθήκης που δίνει το δικαίωμα στα άλλα μέλη της ΕΕ να κλείσουν τα σύνορά τους.

Οι συνέπειες από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι εξαιρετικά δυσμενείς για τη χώρα μας.
Τι είναι η ζώνη Σένγκεν
Στην Ζώνη Σένγκεν, που πήρε το όνομα της από έναχωριό του Λουξεμβούργου, συμμετέχουν οι 22 από τις 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε., καθώς και η Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία και Λιχτενστάιν.
Η Βρετανία και η Ιρλανδία έχουν επιλέξει  να μην συμμετέχουν, ενώ Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία και Κύπρο αναμένουν την έγκριση συμμετοχής.
Η Ζώνη Σένγκεν δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1985 με την συμμετοχή μόνον της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας και της τότε Δυτικής Γερμανίας. Η Ελλάδα υπέγραψε τη Συνθήκη το 1992, ενώ η εφαρμογή της άρχισε το 2000. ν
Τα κύρια χαρακτηριστικά της
Τα πλεονεκτήματα των οποίων ευεργετούνται οι χώρες που έχουν υπογράψει τη συνθήκη είναι πολλά. Σπουδαιότερο η κατάργηση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα και η ενίσχυση των ελέγχων στα κοινά εξωτερικά σύνορα. Άλλα χαρακτηριστικά της Συμφωνίας Σένγκεν, τα οποία μπορεί να χαθούν αν η χώρα αποπεμφθεί από τον κοινό ευρωπαϊκό χώρο είναι τα εξής:
  •     Ελεύθερη μετακίνηση: Οι κάτοικοι των χωρών μελών της ζώνης Σένγκεν έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης χωρίς έλεγχο, μεταξύ των χωρών που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη, χωρίς να υποβάλλονται δηλαδή σε συνοριακούς ελέγχους σε αεροδρόμια ή σε θαλάσσια και χερσαία σύνορα.
  •     Κοινοί νόμοι περί ασύλου: Σε όλες τις χώρες της ζώνης Σένγκεν ισχύουν οι ίδιοι κανόνες όσον αφορά τις θεωρήσεις για διαμονές σύντομης διάρκειας, τις αιτήσεις ασύλου και τους ελέγχους στα σύνορα, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα.
  •     Συντονισμός αστυνομικών υπηρεσιών και των δικαστικών αρχών των χωρών μελών.
  •     Ενίσχυση της συνοριοφυλακής όταν υπάρχει ανάγκη. Οι συνοριοφύλακες μιας χώρας μπορούν να αποσπώνται σε άλλη χώρα στο πλαίσιο κοινών επιχειρήσεων ή όταν μια χώρα αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση στα σύνορά της, όπως η Ελλάδα.
  •     Ανταλλαγή πληροφοριών πληροφοριών για την καταπολέμηση του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος και της τρομοκρατίας.
 Το σίγουρο είναι ότι από μια αποπομπή της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν θα υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις από την μειωμένη τουριστική κίνηση από χώρες της κεντρικής Ευρώπης, που θα έρθει ως συνέπεια της εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!