Ολος ο εκρηκτικός διάλογος Μητσοτάκη-Τσίπρα στο Μαξίμου


Ολος ο εκρηκτικός διάλογος Μητσοτάκη-Τσίπρα στο Μαξίμου

Ολα όσα συζήτησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντησή τους στο μέγαρο Μαξίμου, επί μιάμιση ώρα είναι αποκαλυπτικά για τις διαθέσεις των δύο αρχηγών.
Ο διάλογος φέρεται να ήταν έντονος μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν ωστόσο ένα πρώτο βήμα συνεννόησης.

Ακόμη πιο έντονος ήταν ο άτυπος διάλογος μεταξύ Μαξίμου και Συγγρού μέσω διαρροών καθώς τα όσα διοχέτευσαν συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα όσο διαρκούσε η συνάντηση ενόχλησαν σφόδρα τη ΝΔ που απάντησε αναλόγως.
Πίσω από τις κλειστές πόρτες, οι δύο άνδρες, συζήτησαν για όλα τα καυτά ζητήματα: Ασφαλιστικό, διαπραγμάτευση, την κατάσταση στο Δημόσιο και το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, προσφυγικό, εθνικά θέματα αλλά και το νομοθέτημα για την σύνθεση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

  • Μητσοτάκης: Ανησυχώ για την χώρα, τις επενδύσεις, την κομματοκρατία.Ανησυχώ έντονα για την παρατεταμένη ύφεση και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία, την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία, την απώλεια επενδύσεων και την αδυναμία προσέλκυσης νέων και στην κομματική διάβρωση του κράτους και των θεσμών. Χρειάζεται μια «νέα μεταπολίτευση». Προτείνω να συνεργαστούμε στην εκ βάθρων θεσμική μεταρρύθμιση της χώρας, μέσω μιας συνολικής αναθεώρησης του Συντάγματος. Μια αναθεώρηση που πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι «κουτσή». Η χώρα δεν πρέπει να χάσει άλλη μια ευκαιρία για τον θεσμικό της εκσυγχρονισμό. Το νέο πολιτικό ήθος θα πρέπει να στηρίζεται στη γλώσσα της αλήθειας. Να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας, αυτή είναι βασική προϋπόθεση για να συζητάμε. Εγώ θα το πράξω. Ευελπιστώ ότι θα το πράξεις και εσύ. Πρέπει να υπάρξει πολιτική επικοινωνία. Είναι σαφές ότι διαφωνούμε σε πολλά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει προσπάθεια συνεννόησης για θεσμικά ζητήματα, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα. Τουλάχιστον να μιλάμε πολιτικά χωρίς τον λαϊκισμό που έκανε τους πολίτες να αποστρέφονται την πολιτική».
Ασφαλιστικό
  • Τσίπρας: Θέλω να στηρίξεις το ασφαλιστικό. Πρέπει να πάρει θέση η ΝΔ. Εχουν περάσει πάρα πολλές ημέρες και η ΝΔ δεν έχει βάλει κανένα θέμα στην ατζέντα που να έχει κάποια σημασία μεγαλύτερη της μικροπολιτικής.
  • Μητσοτάκης: Αυτή τη στιγμή αδίκως οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν ένα βαρύ λογαριασμό που προκύπτει από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.
Το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση
  • Τσίπρας : Σε καλώ να ψηφίσεις το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση. Το πρόβλημα δεν είναι οι μετακλητοί που φεύγουν με τον υπουργό. Το πρόβλημα είναι η αδιαφάνεια και ο κομματισμός στη διαδικασία αναδείξεις των μόνιμων στελεχών του δημοσίου.
  • Μητσοτάκης: Εφόσον υπάρχουν προτάσεις και σκέψεις που θα βασίζονται σε θέσεις που είχα ο ίδιος παρουσιάσει ως υπουργός, τότε ενδέχεται σε συγκεκριμένα σημεία να υπάρξει δυνατότητα σύγκλισης.
Εκλογικός νόμος
Μητσοτάκης: Η ΝΔ θα μπορούσε να μπει σε μια τέτοια συζήτηση αρκεί αυτή να μην γίνεται αποκομμένη από το γενικότερο πλαίσιο θεσμικών αλλαγών. Δηλαδή της συνταγματικής αναθεώρησης και κυρίως αυτό δεν σημαίνει ότι απαραίτητα θα υπάρξει και συμφωνία.
Η σύνθεση του ΕΣΡ
  • Τσίπρας: Πρέπει να ξεμπλοκαριστεί το ΕΣΡ, να εκλεγεί καινούργιο για να μπορέσει απρόσκοπτα να προχωρήσει η διαδικασία για τις άδειες. Δεν είναι σωστό κανένα κόμμα να κάνει αβάντες στους ολιγάρχες μιντιάρχες.
  • Μητσοτάκης: Υπάρχει ανάγκη τροποποιήσεων έτσι ώστε το ΕΣΡ να αποκτήσει τον απαραίτητο βαθμό ανεξαρτησίας. Αν αυτό συμβεί, ανοίγονται ουσιαστικές προοπτικές για άρση της παρούσης εκκρεμότητας. Μάλιστα, το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο ήδη έχει προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο διάλογος των... «κύκλων» Μαξίμου-Συγγρού
«Πόλεμο» διαρροών προκάλεσε η συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη. Οσο διαρκούσε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Μαξίμου διοχέτευσε σε δημοσιογράφος τόσο σχόλια όσο και τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στον συνομιλητή του. Οι διαρροές αυτές έκαναν έξαλλη τη Συγγρού που απάντησε μέσω «κύκλων».
  • Σύμφωνα με το Μαξίμου:
«Ζητάμε από τη ΝΔ να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους ειδικά στο θέμα με τους δανειστές και την διαπραγμάτευση. Δηλαδή το να ελπίζουν ότι θα σου τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια και να ποντάρεις πολιτικά σε αυτό είναι μια γραμμή που και οι ίδιοι θα καταλάβουν κάποια στιγμή ότι δεν βοηθάει. Καλώς έγινε αυτή η συνάντηση. Θα πρέπει να σταματήσουν οι αναφορές για τους διορισμούς. Και συζητάμε πλέον τα σοβαρά θέματα.
1. Το ασφαλιστικό. Περιμένουμε να καταλήξει σε θέση η ΝΔ δεν έχουμε ξεκαθαρίσει ακόμα αν υπάρχει θέση της ΝΔ ή αν η ΝΔ έχει μια θέση που δεν θέλει να την πει ακόμα.
Το γεγονός είναι ότι έχουν περάσει πάρα πολλές ημέρες και η ΝΔ δεν έχει βάλει κανένα θέμα στην ατζέντα που να έχει κάποια σημασία μεγαλύτερη της μικροπολιτικής
Δεν έχει ανοίξει κανένα σοβαρό θέμα από αυτά που απασχολούν τον κόσμο. Κάνουν μικροπολιτικές στη ΝΔ
«Θέλουμε να σταματήσουν τα τζαρτζαρίσματα και να μπούμε στη σοβαρή συζήτηση», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι πηγές του Μαξίμου.
2. Το ζήτημα της διαπραγμάτευσης. Θεωρούν οι ίδιες πηγές ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να πάρουν θέση αυτή τη στιγμή.
Για τη στάση των θεσμών και για αυτά που είπε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκάθαρα ότι δεν γίνεται διαπραγμάτευση με διαρροές θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξουν χρονοδιαγράμματα και σαφής τοποθέτηση από τους θεσμούς.
Περιμένουμε και από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και ειδικά από την αξιωματική αντιπολίτευση να τοποθετηθούν.
Μέχρι τώρα δεν έχει φανεί μια στάση που να θέλει να βοηθήσει την κοινωνία
3. Το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση. Υπενθυμίζουν πως αξιοσημείωτο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σε αυτό το πόστο και θα περιμέναμε πιο γρήγορα αντανακλαστικά σε σχέση με το νομοσχέδιο του Βερναρδάκη το οποίο κατά την άποψή μας είναι μια μεταρρύθμιση που απέφευγε ο θεσμικός παλιός δικομματισμός.
4. Η σύνθεση του ΕΣΡ. Η δήλωση της Ολγας Γεροβασίλη ήταν πάρα πολύ προσεκτική. Δεν κατήγγειλε κανέναν, αυτό που είπε ότι κρινόμαστε όλοι από τη θέση μας στο ζήτημα αυτό.
Επειδή ακούμε διάφορα από το πρωί, δεν ξέρουμε τι θα γίνει, αλλά τους δίνουμε το χρόνο που χρειάζεται και να έρθουν στη διάσκεψη των προέδρων και να τοποθετηθούν.

  • Συγγρού: Ψευδείς οι διαρροές Μαξίμου
«Το γεγονός ότι οι διαρροές πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, είναι κάτι «προβληματικό» και «απρεπές».
«Αν έχουν μια ειδική ικανότητα οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, με τρόπο μεταφυσικό να έχουν γνώση τι έλεγε ο κ. Μητσοτάκης στην κλειστή συνάντηση, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αυτονομούνται, υποσκάπτοντας το μήνυμα που ήθελε να δώσει ο πρωθυπουργός. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και κατά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.
Το λέμε από τώρα γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Εμείς θέλουμε να αναβαθμίσουμε τον πολιτικό διάλογο στη χώρα. Δεν είναι δείγμα αναβάθμισης του πολιτικού διαλόγου να υπάρχουν διαρροές. Δεν ειπώθηκαν αυτά που δόθηκαν ως διαρροές. Η συζήτηση έγινε σε τελείως διαφορετικό κλίμα από το ύφος που δηλώνουν οι διαρροές. Δεν υπήρχε αυτή η διατύπωση και οι διαρροές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
http://www.iefimerida.gr/news/246491/olos-o-ekriktikos-dialogos-mitsotaki-tsipra-sto-maximoy#ixzz3xjFdVf2P

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!