Η τρέλα δεν πάει στα …βουνά: Οι αποστολές για καύσιμα και κρέας, τα μυστικά ραντεβού

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας
Νέες αποκαλύψεις για πληθώρα Σχεδίων Β φέρνει στο φως η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» (www.kathimerini.gr), σε ρεπορτάζ του Γιάννη Παλαιολόγου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συστήσει μυστική ομάδα ειδικών αποστολών η οποία αναζητούσε οικονομική στήριξη από τη Μόσχα, εν γνώσει του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά εν αγνοία του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Η εν λόγω ομάδα απασχολήθηκε και με το πώς θα πληρώνονταν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου σε περίπτωση κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων.
Επιπλέον, είχαν γίνει ενέργειες προετοιμασίας της χώρας για έκδοση νέου νομίσματος, περιλαμβανομένων δύο αποστολών σε δύο διαφορετικές ηπείρους για συνομιλίες με εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στην έκδοση νομισμάτων.
Στο πλαίσιο αυτών των ταξιδιών σχηματίστηκε το συμπέρασμα στην Αθήνα ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένας μήνας από τη στιγμή που θα δινόταν η εντολή για την μετάβαση σε νέο νόμισμα έως και την κυκλοφορία του.
Επίσης, είχαν γίνει αποστολές σε χώρες της Λατινικής Αμερικής προκειμένου να συναφθούν συμφωνίες για την προμήθεια καυσίμων, μοσχαρίσιου κρέατος και φαρμάκων.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι άνθρωποι που είχαν αναλάβει αυτές τις επαφές έως και την εβδομάδα του δημοψηφίσματος κατάλαβαν ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμούσε την ενεργοποίηση κανενός εξ αυτών των σχεδίων.
Όπως μάλιστα αναφέρεται στο δημοσίευμα, σε πολύ προκαταρκτικό στάδιο επικράτησε η άποψη να χρησιμοποιηθούν τα αποθέματα σε ευρώ που τηρούνται στο Νομισματοκοπείο, αφού κρίθηκε ότι η πρόταση Βαρουφάκη για χρήση παράλληλου συστήματος πληρωμών θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των δανειστών.
Παράλληλα, όπως δηλώνει στην «Καθημερινή» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, στη συνάντηση που είχε με τον Μάριο Ντράγκι, παρουσία και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, στις 27 Ιουνίου, οι δύο πλευρές είχαν συζητήσει για την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στις ελληνικές τράπεζες, συμφωνώντας να γίνει με τρόπο ομαλό και αναστρέψιμο.
Σε ό,τι αφορά το «πολεμικό συμβούλιο» των έξι ατόμων- σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του κ. Βαρουφάκη στην πολυσυζητημένη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ- ο Γιάννης Δραγασάκης, δηλώνει στην εφημερίδα ότι δεν υπήρξε κάποια συνάντηση της ομάδας στην οποία αναφέρεται ο πρώην υπουργός και ότι εκείνο το βράδυ ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ιδέες που είχε πει αρκετές φορές στο παρελθόν, «αναφέροντας μάλιστα ότι δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν, γιατί δεν είχε γίνει η απαραίτητη προετοιμασία και οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές».
«Είχα πει ότι μία παράταση της κατάστασης μη συμφωνίας θα μας οδηγούσα ξανά στην ανάγκη προσφυγής στο ΔΝΤ, αφού δεν θα είχαμε συνάλλαγμα για εισαγωγές», προσθέτει, ενώ, αναφερόμενος στον κ. Βαρουφάκη σημειώνει «Γίνεται μια προσπάθεια από κάποιους να ξαναγραφτεί η Ιστορία».
Και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στην ίδια εφημερίδα, δηλώνει άγνοια για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας ψηφοφορίας, αλλά και του ίδιου του «πολεμικού συμβουλίου».
«Δεν υπήρχε σχέδιο Β, Χ ή οτιδήποτε άλλο από τον κύριο Βαρουφάκη», τονίζει ακόμη ο κ. Δραγασάκης. «Του είχα ζητήσει γραπτή εισήγηση. Μου είχε πει ότι θα μου στείλει 60 σελίδες. Δεν μου τις έστειλε ποτέ», συμπληρώνει, ενώ προσθέτει ότι τόσο τότε όσο και μετά από τις εκλογές η κυβέρνηση μελετούσε ποικίλα ενδεχόμενα. «Εντολής διεύρυνσης σεναρίων υπήρχε, αλλά εντολή εφαρμογής ρήξης δεν δόθηκε ποτέ», τονίζει.
Ο κ. Δραγασάκης δηλώνει άγνοια για οποιαδήποτε επικοινωνία του Πεκίνου με την ελληνική πλευρά, με αναφορά σε γερμανική παρέμβαση, κάτι που ισχυρίστηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης.http://mignatiou.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!