Πού θα φας φτηνά & καλά στη Θεσσαλονίκη


Δέκα γευστικά στέκια με χαμηλές τιμές θα γίνουν αγαπημένα σου  


Το τριήμερο σε βρήκε στη Θεσσαλονίκη και έχεις όρεξη να ανακαλύψεις ωραία στέκια για φαγητό χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία. Ακολουθεί μια λίστα με ταβέρνες και εστιατόρια που όχι μόνο υπηρετούν πιστά τη φιλοσοφία του value for money αλλά πρεσβεύουν το low budget χωρίς να κάνουν σκόντο στην ποιότητα.

Τις δοκιμάσαμε, τις ξαναδοκιμάσαμε και πλέον έχουν γίνει must στάσεις μας όταν επισκεπτόμαστε την ξελογιάστρα του Βορρά. Ο δεκάλογος με δέκα από τις πλέον συμφέρουσες επιλογές φαγητού στη Θεσσαλονίκη είναι δικός σου. Καλή απόλαυση!  



Σέμπρικο 


Το Σέμπρικο από τότε που άνοιξε στην οδό Φράγκων, μεταξύ των Λαδάδικων και της Βαλαωρίτου, ξεχώρισε για τη φιλοσοφία του. Πρόκειται για έναν πρωτότυπο συνδυασμό νεοταβέρνας και παντοπωλείου, που σερβίρει μεζέδες παρασκευασμένους με προϊόντα από όλη την Ελλάδα.  Προζυμένιο ψωμί που παρασκευάζεται στην κουζίνα του, πανσέτες με σάλτσα μελιού, πιτάρια με παστουρμά και τυλιχτή σαρδέλα σε αμπελόφυλλο είναι κάποιες από τις προτάσεις του καταλόγου που σίγουρα θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας. Συμπεριλαμβάνεται στα πλέον value for money μέρη να φας στην Θεσσαλονίκη, και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ντόπιοι και μη θα σου δώσουν εδώ ραντεβού για ρακί και νόστιμους μεζέδες με τιμές που πραγματικά σοκάρουν.
Tip: Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε ριζότο με μελάνι σουπιάς και την άπαιχτη πατατοσαλάτα.
Info
Τρίτη-Παρασκευή: 09.00-00.00, Σάββατο-Κυριακή: 14.00-00.00
Φράγκων 2, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 557513

Salumeria

Το μεζεδοπωλείο Salumeria στην πλατεία Άθωνος, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σερβίρει τις νοστιμιές του στα λιγοστά (για την ακρίβεια 3-4) τραπεζάκια του στον εξωτερικό χώρο, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και ως delicatessen με προϊόντα και πρώτες ύλες από όλη την Ελλάδα. 
Τα καπνιστά και τα αλίπαστα είναι παραγωγής των ιδιοκτητών (διαθέτουν άλλωστε δικό τους εργοστάσιο παραγωγής). Τα προϊόντα που θα βρείτε στα ράφια του είναι επιλεγμένα από όλη τη χώρα. Ανάμεσά τους διακρίνονται το παραδοσιακό κρασοτύρι από την Κω, το μέλι ελάτης Ταϋγέτου, η ρακή από την Κρήτη, το παστέλι Σύρου, η φέτα Βέροιας, η γραβιέρα Επιδαύρου, οι χειροποίητες μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού.

Tip: Oι μεζέδες που θα δοκιμάσετε σε κάποιο από τα τραπεζάκια του Salumeria παρασκευάζονται από τις πρώτες ύλες που κοσμούν τα ράφια του.
Info
Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09.00-17.00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09.00-21.00
Μπαλάνου 5, Πλατεία Άθωνος, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 228585

Massaya

Περσινή άφιξη που τιμά τη γνήσια αραβική κουζίνα με τον καλύτερο τρόπο. Massaya, στα αραβικά, είναι οι βραδιές με παρέα και η ώρα από τη δύση του ηλίου έως τη στιγμή που ο ουρανός γίνεται κατάμαυρος. Αν αυτό σας προδιαθέτει και σας εντάσσει ήδη σε mood για χίλιες και μια νύχτες, τότε να είστε σίγουροι πως, όταν επισκεφτείτε το μοναδικό αραβικό εστιατόριο της πόλης, θα γίνεται πιστοί οπαδοί του. Στο τιμόνι της κουζίνας βρίσκεται η σύζυγος του ιδιοκτήτη Γιάννη Μπιτούλη, Mariam Khoury, η οποία λόγω καταγωγής γνωρίζει καλά τα μυστικά της αραβικής κουζίνας. Πιάτα σήματα-κατατεθέντα είναι το διάσημο χούμους και το γνωστό σε όλους φαλάφελ, το ταμπουλέ, το kebbe ("κεφτεδάκια" από μοσχαρίσιο κιμά και πλιγούρι γεμιστά με μείγμα κιμά με κουκουνάρι), το οποίο θα εκτιμήσετε ακόμη περισσότερο όταν μάθετε πως για 60 κεφτεδάκια απασχολούνται 3 μάγειρες για 3 ώρες, το σουάφ (σουβλάκι από ζυγούρι) και το καμπάπ (αρνίσιος κιμάς με μυρωδικά και βότανα). Περιζήτητο επιδόρπιο είναι το κνάφε (κανταΐφι με τυριά και σιρόπι). Εδώ τρώτε με λιγότερο από €10.
tip: Δοκιμάστε οπωσδήποτε  το σουάφ.
Info
Καθημερινά: 14.00-00.00
Χειμάρρας 22, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 904202

Όμικρον

Στα Λαδάδικα συναντάμε το Όμικρον, ένα μικρό μεζεδοπολείο-bistrot που είναι πιθανό να προσπεράσουμε αν δεν έχουμε πάρει τις απαραίτητες συστάσεις. Κι όμως στο χώρο του και κυρίως στο μενού του εντοπίζει κανείς έναν μικρό γευστικό θησαυρό της Θεσσαλονίκης. Ο ιδιοκτήτης του, Χάρης Ιωαννίδης, εργάστηκε επί σειρά ετών ως σεφ στο Παρίσι και το 2013 επέστρεψε προσφέροντας στο γαστρονομικό χάρτη της πόλης ένα value for money θησαυρό. Εδώ θα απολαύσετε συγκλονιστικές σούπες, γεύσεις μεσογειακής κουζίνας με μια εξειδίκευση στο ψάρι, με τον κατάλογο να τροποποιείται ανά 2 εβδομάδες. Οι προνομιακές του τιμές θα σας κάνουν πραγματικά να νιώσετε διπλά χαρούμενοι που το ανακαλύψατε.
Tip: Ιδίως τις ώρες αιχμής ίσως χρειαστεί να περιμένετε λιγάκι.
Info
Καθημερινά:13.00-01.00, Κυριακή:13.00-19.00
Ηλία Οπλοποιού 3, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310532774

Μασσαλία


Όσοι γνωρίζουν από Χαλκιδική, σίγουρα θα έχουν ακουστά το εστιατόριο-μεζεδοπωλείο Μασσαλία στη Νέα Φώκαια, το οποίο λειτουργεί και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Πρωτότυπα και εμπνευσμένα πιάτα, με πρώτες ύλες από όλη την Ελλάδα, γεμίζουν το τραπέζι σας, ώστε να βιώσετε μια ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία. Καραμελωμένη πανσέτα, συκώτι μοσχαρίσιο αλλά και χοιρινά μπριζολάκια είναι μερικά από τα αγαπημένα μας πιάτα. Οι τιμές είναι εξαιρετικές και εδώ ένα άτομο μπορεί να φάει με €10-€12.

Tip: Εντύπωση θα σας προκαλέσει το "σκηνικό" του Μασσαλία, καθώς θα σας δημιουργήσει την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε μια παλιά, παραδοσιακή αυλή, την ώρα που εσείς κάθεστε στα τραπεζάκια του εσωτερικού χώρου!
Info
Καθημερινά: 13.00-00.00
Μανουσογιαννάκη & Φιλικής Εταιρείας, Θεσσαλονίκη, τηλ, 2314 003714, www.facebook.com/massaliathessaloniki

Παπαρούνα

Ένα "λουλούδι" γεύσεων στα Λαδάδικα. Το εστιατόριο Παπαρούνα εδώ και 5 χρόνια έχει μετακομίσει σε μια από τις πιο γραφικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης και παραδίδει μαθήματα value for money φιλοσοφίας και καλοπέρασης. Βρίσκεται απέναντι από το ξακουστό ξενοδοχείο "Marina" που για δεκαετίες φιλοξενούσε πρόσκαιρους έρωτες. Ο χώρος του είναι ιδιαίτερος και προσεγμένος, με το πλακάκι-σκακιέρα του δαπέδου και τα έντονα χρώματα στους τοίχους να προσδίδουν αέρα ευρωπαϊκού μπιστρό. Και περνάμε στο κυρίως θέμα, δηλαδή το φαγητό: Στην κουζίνα συναντάμε τον ταλαντούχο chef Γιάννη Αραμπατζή, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σταθερά στην "στέγη" της Παπαρούνας. Ο κατάλογός του υπηρετεί πιστά τη μοντέρνα ελληνική κουζίνα, με το μενού λόγω εποχικότητας της πρώτης ύλης να αλλάζει δύο φορές το χρόνο. Από τα πιάτα του καταλόγου ξεχωρίσαμε το rib eye με ανθό αλατιού μαριναρισμένο σε λευκό κρασί, σιναπόσπορο και lemongrass και το ριζότο με αμπελόφυλλα, χυμό λεμονιού,άνηθο, παρμεζάνα και ψητό λαβράκι αρωματισμένο με lemon pepper. Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως εδώ, έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στην παρουσίαση των πιάτων. Εμπνευσμένη και ιδανική για να στηρίξει το επίπεδο της κουζίνας. Από τα επιδόρπια μην παραλείψετε τα χειροποίητα τρουφάκια από ganache σοκολάτας και κονιάκ με μαρμελάδα από mango και chili.  Όσο για τις τιμές; Ένα άτομο εδώ τρώει άνετα με €10.
Tip: Η wine list του είναι προσεγμένη και καλύπτει κάθε budget.
Info
Καθημερινά: 11.00-03.00
Παγγαίου 4 & Δόξης, Κάτω Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 510852, www.paparouna.com

Roots

Το πρώτο vegetarian (και vegan) εστιατόριο της Θεσσαλονίκης είναι γεγονός. Το rOOTS ήρθε να ικανοποιήσει το κοινό των χορτοφάγων και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο. Το "πράσινο" γευστικό στέκι, που μπήκε στο χάρτη της πόλης τον Αύγουστο του 2014, βρίσκεται μια ανάσα από την πλατεία Άθωνος, και λειτουργεί από νωρίς το πρωί για καφέ.
Στον κατάλογο συναντάμε γευστικές προτάσεις με ένα από τα best seller πιάτα το ριζότο μανιταριών (3 είδη μανιταριού, λάδι τρούφας, παρμεζάνα), το οποίο μάλιστα αν κάποιος είναι vegan μπορεί να το δοκιμάσει μιας και η παρμεζάνα αντικαθίσταται με αβοκάντο. Αυτό συμβαίνει άλλωστε, με τα περισσότερα πιάτα εδώ. Άλλες συναρπαστικές προτάσεις είναι το χειροποίητα φαλάφελ μέσα σε τορτίγιες και το κεμπάπ βιολογικής σόγιας μαριναρισμένο με μπαχαρικά γύρου σε πίτα που μέσα έχει vegan χειροποίητη μαγιονέζα, μουστάρδα και ντομάτα.  
Tip:Η υπογραφή του green chef Νίκου Γαϊτάνου στο μενού, γνωστού από τις δημιουργίες του στο αθηναϊκό Rosebud, αρκεί για να σας δώσει μια πρώτη γεύση όσων θα απολαύσετε εδώ. 
Info
Καθημερινά:10.00-αργά, 13.00-01.00 (κουζίνα)
Μπαλάνου 4-6, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 268 063, 6983 30 78 61

Το Μικράκι

Αυτό το μικρό μαγειρείο, το δηλώνει άλλωστε και το όνομά του, στην αρχή της Προξένου Κορομηλά, έχει για θαμώνες όλους τους ντόπιους που γνωρίζουν από καλό και ποιοτικό μαγειρευτό φαγητό. Με 30 χρόνια λειτουργίας στην πλάτη του, έχει βρει το μυστικό της επιτυχίας, καταφέρνοντας έτσι να αποτελεί κορυφαία επιλογή για lunch break με σπιτικά εδέσματα. Ντολμαδάκια, φάβα, γίγαντες, γεμιστά, κεφτεδάκια, σουτζουκάκια φούρνου είναι κάποιες από τις καθημερινές προτάσεις του. Εδώ ένα άτομο τρώει άνετα με €7.
Tip: Τα πιάτα ημέρας διαφοροποιούνται ανάμεσα σε μελιτζάνα παπουτσάκι, μοσχάρι με κριθαράκι, φιλέτο κοτόπουλο γεμιστό, μπριάμ, αγκινάρες αλά πολίτα κ.ά.
Info
Δευτέρα-Σάββατο: 12.00-18.30
Προξένου Κορομηλά 2, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310270517

Ούζο στον Πίνακα

Μουσικό μεζεδοπωλείο στην πλατεία Άθωνος, πίσω από την πλατεία Αριστοτέλους, το οποίο αποτελεί σταθερή επιλογή για τους μερακλήδες και καλοφαγάδες που επισκέπτονται την περιοχή. Ιδανική επιλογή για μεγάλες ή μικρές παρέες, που κατακλύζουν τον πεζόδρομο και απολαμβάνουν ούζο, γευστική ποικιλία μεζέδων και ζωντανή ελληνική μουσική. Δοκιμάστεποικιλία κρεατικών με μπριζολίδια, σουτζουκάκια και λουκάνικα, κοτομπουκιές με σος, φρέσκια σαλάτα "ανακατωσάρια" και συνοδεύστε την παραγγελία σας με χύμα κρασί ή ούζο. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε φαγητό και κρασάκι με €10-€12 κατ’άτομο.
Tip: Το Ούζο στον Πίνακα διακρίθηκε ως Η Καλύτερη Ταβέρνα του 2014 από το Cosmopolis Channel. 
Info
Καθημερινά: 12.30-03.00
Πλατεία Άθωνος, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 280076

Μπαζαγιάζι 

Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, μια ανάσα από την πλατεία Αριστοτέλους, συγκεκριμένα εντός της στοάς της Νέας Αγοράς, το Μπαζαγιάζι ξεχωρίζει για το ρετρό περιβάλλον και τις γευστικές δημιουργίες της κουζίνας του με τις έντονες πολίτικες πινελιές
Tip: Οι μεζέδες που σερβίρει περιλαμβάνουν θαλασσινά, όστρακα και κρεατικά, ενώ το τσίπουρο, το κρασί και η ρετσίνα είναι παραγωγής των ιδιοκτητών. 
Info
Καθημερινά: 12.00-23.30
Βασιλέως Ηρακλείου 35, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 279006


greekguide.com ,http://synoranewsgr.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!