Ο ιστορικός Ιερός Ναός των Αγίων Αποστόλων



agioi-apostoloi-afierwma 
Ο πανελλαδικά γνωστός Ιερός Ναός των Αγίων Αποστόλων στην πόλη της Καλαμάτας είναι ένα από τα πιο γνωστά μνημεία σχετιζόμενα με την επανάσταση του 1821. Το κτίσμα βρίσκεται στην Πλατεία “23ης Μαρτίου” που παίρνει την ονομασία της από την ημερομηνία που απελευθερώθηκε η Πόλη της Καλαμάτας από τους Τούρκους κατακτητές της.

Ο ίδιος ο ναός προϋπήρχε αυτών των γεγονότων, κατασκευασμένος κατά την βυζαντινή περίοδο, κατά το 1050 με 1150 μ.Χ. Σύμφωνα με έρευνα του Καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνου Καλοκύρη, ο Ιερός Ναός των Αγίων Αποστόλων αρχικά ήταν μικρότερος και κατά την περίοδο 1685 με 1715 μ.Χ. επεκτάθηκε.
Ουσιαστικά το κτίσμα είναι δυο συγκολλημένες εκκλησίες, καταλήγοντας στη μορφή που την ξέρουμε σήμερα και ξεχωρίζουν ευδιάκριτα από τους δύο τρούλους που φαίνονται από την εξωτερική πλευρά. Τον μικρό πάνω από το ιερό του αρχικού ναού και τον μεγάλο της νεότερης κεντρικής αίθουσας.
Βέβαια, ο Ιερός Ναός είχε υποστεί αρκετά μεγάλες ζημιές και καταστροφές με την πάροδο των χρόνων. Μερικές σημαντικές και καταγεγραμμένες είναι αυτές του 1887, όπου κατέρρευσε κομμάτι του καμπαναριού από ισχυρό σεισμό και το 1892, όπου οι βυζαντινές τοιχογραφίες καταστράφηκαν, καθώς όλες τους επικαλύφτηκαν από στρώμα άσβεστη. Τέλος, από τον σεισμό του 1986 όπου υπέστη μεγάλη καταστροφή και αναστηλώθηκε τα επόμενα χρόνια.
Ο Ιερός Ναός των Αγίων Αποστόλων πέρα από την αρχαιολογική του σημασία είναι και σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής Ιστορίας. Κάθε χρόνο πραγματοποιείται στις 23 Μαρτίου Δοξολογία προς τιμήν των ηρώων του 1821, αναπαράσταση της κατάληψης και της απελευθέρωσης της πόλης και τέλος Μαθητική παρέλαση και παρέλαση του Στρατού.
Μορείτε, επίσης, να “μπείτε” στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων και να περιηγηθείτε μέσα και έξω από αυτήν, μέσω της εικονικής μας ξενάγησης. Απλά, πατήστε την παρακάτω εικόνα:
360-agioi-apostoloi
Εάν χρησιμοποιείτε ipad/iphone ή άλλη συσκευή που δεν υποστηρίζει αρχεία flash μεταβείτε στην Εικονική Περιήγηση  πατώντας εδώ >                                                                                               http://kalamatain.gr  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!