Τουρκία: Τι συζήτησαν ο Αμερικανός στρατηγός και ο αρχηγός Τουρκικού Στρατού





Ιανουάριος 7, 2016.
Ο τουρκικός στρατός έχει εκφράσει ανησυχίες για την ‘κυριαρχία’ των κουρδικών ομάδων στη Συρία και στις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να δημιουργήσουν έναν «κουρδικό διάδρομο» στη βόρεια Συρία και στην αλλαγή της δημογραφικής δομής της περιοχής προς όφελος των Κούρδων.

Αυτά ήταν τα μηνύματα που δόθηκαν στον Αμερικανό στρατηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ, από τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγό Χουλούσι Ακάρ και τον πρωθυπουργό  Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τις συναντήσεις που έλαβαν χώρα στις 6 Ιανουαρίου στην Άγκυρα.
Στη συνέχεια ο υψηλόβαθμος αξιωματικός του Αμερικανικού Στρατού επισκέφθηκε τους Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στη βάση του Ιντσιρλίκ στα Άδανα.
Οι συνομιλίες  με τις τουρκικές αρχές εστιάσθηκαν στην κοινή καταπολέμηση του Ντάες, οι εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ καθώς και άλλα περιφερειακά θέματα, όπως αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα.
Ένα σημαντικό θέμα που έθεσε το τουρκικό επιτελείο στρατού ήταν οι προσπάθειες του κουρδικού κόμματος  της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) να διασχίσει τον Ευφράτη και να εισέλθει στο διάδρομο που εκτείνεται μεταξύ Azaz  και Jarablus.
Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το PYD είναι παρακλάδι  του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) και άρα τα μέλη του είναι τρομοκράτες, άσχετα εάν οι Αμερικανοί  και άλλα μέλη του Διεθνούς Συνασπισμού που πολεμούν το Ντάες, τους βλέπουν ως μέλη ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας  επέκρινε κάποιους ανώνυμους αξιωματούχους των ΗΠΑ που φέρεται να δήλωσαν ότι πρότειναν την ανάπτυξη 30 χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών κατά μήκος των συνόρων για να σταματήσουν τη διείσδυση τρομοκρατών στο Ντάες, περιγράφοντας τις ιδέες αυτές ως «παράλογες» και «φανταστικές, γράφει η 'Χουριέτ' στην αγγλική της έκδοση.
--
               
 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος,http://www.echedoros-a.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!