Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Απρίλιος, 2013

ΙΓΜΕ: Σχιστολιθικό Αέριο στη Βόρεια Ελλάδα

Εικόνα
Κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου διαθέτει η χώρα μας στην Πίνδο, την Αλεξανδρούπολη, την Ορεστιάδα και άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδας, σύμφωνα με προκαταρκτική μελέτη του ΙΓΜΕ. Τα στοιχεία παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο υφυπουργός Ενέργειας, Μάκης Παπαγεωργίου, ο οποίος τόνισε τους περιορισμούς, αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Ε.Ε.

Η Ιταλία θα οδηγήσει την εξέγερση της ευρωζώνης ενάντια στη λιτότητα

Εικόνα
Τι έχουν κοινό μεταξύ τους τα ακόλουθα: ο φόρος που επιβλήθηκε στις κυπριακές τραπεζικές καταθέσεις τον περασμένο μήνα, η ακύρωση ορισμένων μέτρων λιτότητας από ένα πορτογαλικό δικαστήριο, και η πρόσφατη πολιτική αντιπαράθεση στην Ιταλία; Όλα τα παραπάνω υποδεικνύουν ότι η ευρωπαϊκή κρίση απέχει πολύ από το να τελειώσει, παρά την ηρεμία που επέφερε στις χρηματοπιστωτικές αγορές η υπόσχεση του Μάριο Ντράγκι, Προέδρου της ΕΚΤ, το περασμένο καλοκαίρι, να αγοράσει απεριόριστα ποσά υποχρεώσεων από τις υπερχρεωμένες χώρες.

Eργατική Πρωτομαγιά

Εικόνα
                                                                      Η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886, που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κατέληξε σε αιματοχυσία λίγες μέρες αργότερα, με την επέμβαση της αστυνομίας και των μπράβων της εργοδοσίας.

1η ΜΑΪΟΥ 1899. Όταν "γεννήθηκε" η θαυματουργή ασπιρίνη

Εικόνα
Την 1η Μαΐου του 1899 ο κόσμος γνώρισε ένα από τα πιο «θαυματουργά» προϊόντα στη φαρμακευτική ιστορία. Η μάλλον ασήμαντη ως τότε γερμανική εταιρεία Bayer κυκλοφόρησε το νέο παυσίπονο - αντιφλεγμονώδες - αντιπυρετικό της με την ονομασία Aspirin σαρώνοντας έκτοτε όλες τις αγορές του πλανήτη. Αφού ανακούφισε γενεές επί γενεών και παρά τη σχετική κάμψη που γνώρισε με την εμφάνιση της παρακεταμόλης και της ιβουπροφένης, η ασπιρίνη σήμερα όχι μόνο εξακολουθεί να ανθεί αλλά κατακτά και νέους θεραπευτικούς τομείς.

Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΛΛΑΣ

Εικόνα
Υπήρξε κορυφαία υψίφωνος και η πλέον γνωστή παγκοσμίως ντίβα της όπερας . Η Μαρία Κάλλας γεννήθηκε ως Άννα Μαρία Καικιλία Σοφία Καλογεροπούλου το 1923 στη Νέα Υόρκη όπου είχαν μεταναστεύσει οι γονείς της. Εκεί ο πατέρας της ανοίγει φαρμακείο και το 1929 αλλάζει το οικογενειακό επώνυμο από Καλογερόπουλος σε Callas.

Αικατερίνη-Ρόζα Μπότσαρη. - Ένα ρόδο, στο παλάτι του Όθωνα.

Εικόνα
Αικατερίνη (Ρόζα) Μπότσαρη Ήταν τόσο όμορφη που το πραγματικό της όνομα ξεχάστηκε, αφού η αριστοκρατία στο παλάτι του Όθωνα την ονόμασε Ρόζα, δηλαδή τριαντάφυλλο. Ένα τέτοιο τριαντάφυλλο έκοψε μια μέρα ο βασιλιάς Όθωνας και σε ένα περίπατό του στον Βασιλικό Κήπο τής το πρόσφερε ως ένδειξη θαυμασμού και αβρότητας. Ήταν η μοιραία κίνηση! Τη σκηνή την είδε η βασίλισσα Αμαλία και από ζήλια, έδιωξε την πεντάμορφη ελληνοπούλα από το παλάτι...

Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΟΘΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Εικόνα
Το Αρχοντικό Δεκόζη Βούρου ανήκε στο μεγαλέμπορο από τη Χίο του οποίου ο πατέρας σκοτώθηκε από τους Τούρκους κατά τις φοβερές σφαγές στο νησί, το 1822. Ο Σταμάτιος Βούρος εγκαταστάθηκε πρώτα στη Βιέννη και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, συνεχίζοντας τις εμπορικές δραστηριότητες του πατέρα του. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος, αποφασίζει να επιστρέψει στην πατρίδα. Το 1834 αρχίζει η διάνοιξη της οδού Σταδίου και το αρχοντικό Δεκόζη Βούρου γίνεται ένα από τα πρώτα σπίτια που χτίστηκαν στην Αθήνα.

Το βυθισμένο Ηράκλειον της Αιγύπτου αποκαλύπτει τα μυστικά του

Εικόνα
Σημαντικά ευρήματα για το πώς ήταν η ζωή στο θρυλικό λιμάνι του Ηρακλείου στην αρχαία Αίγυπτο έρχονται σιγά σιγά στην επιφάνεια, 1.200 χρόνια μετά την βύθισή του, ανακοίνωσαν αρχαιολόγοι στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου που έγινε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η παράκτια πόλη που ονομαζόταν Ηράκλειον από τους Έλληνες και Θώμις από τους Αιγύπτιους, εξαφανίστηκε στη θάλασσα πριν από 1.200 χρόνια και βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στις ακτές της Αιγύπτου στην αρχή της προηγούμενης δεκαετίας.

Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα – Τέταρτη τριμηναία έκθεση: Υποστήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ελλάδα

Εικόνα
Σήμερα, η Ομάδα Δράσης της Επιτροπής για την Ελλάδα ("Ομάδα Δράσης") παρουσιάζει την τέταρτη τριμηνιαία έκθεσή της για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Η Ομάδα Δράσης έχει σημειώσει σταθερή πρόοδο όσον αφορά την παροχή βοήθειας, με πνεύμα αλληλεγγύης, προς τις ελληνικές αρχές, ώστε να εφαρμόσουν το ευρύ φάσμα των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα και να μεγιστοποιήσουν την αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ. Η συνδρομή που παρέχει η Ομάδα Δράσης στηρίζεται στη δέσμευση των ελληνικών αρχών να υλοποιήσουν τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάταξη της οικονομίας που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, όπως προβλέπεται από το μνημόνιο συνεννόησης.

Αλβανία: Ωρολογιακή βόμβα ο Αναλφαβητισμός

Εικόνα
57% των δεκαπεντάχρονων είναι αναλφάβητοι Απρίλιος 30, 2013 Ως ‘ωρολογιακή βόμβα’ για το μέλλον της χώρας χαρακτήρισε τον αναλφαβητισμό στην Αλβανία,  ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα, αναφερόμενος  στα στοιχεία που δημοσίευσε η Παγκόσμια Τράπεζα για το επίπεδο αναλφαβητισμού στην Αλβανία.

Η μυθική άγονη γραμμή: ο Ελληνισμός

Εικόνα
Νίκος Λυγερός Έτσι όπως είναι δομημένη η ελληνική κοινωνία που δεν πιστεύει πια σε τίποτα λόγω οικονομικής κατάστασης, δεν θεωρεί ότι οι άγονες γραμμές θα πρέπει να υπάρχουν. Δεν αντιλαμβάνεται όμως ότι άγονη γραμμή είναι ο ίδιος ο Ελληνισμός.

Μέταλλα σπανίων γαιών: προλαβαίνει άραγε η ζήτηση την προσφορά;

Εικόνα
Ο κρατικός όμιλος «Ροστέχ» και η ομάδα IST θα επενδύσουν τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε δημιουργία ενός ομίλου για την εξόρυξη και επεξεργασία μετάλλων σπανίων γαιών, αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ. Σήμερα σε αυτή την αγορά σχεδόν αποκλειστικά κυβερνά η Κίνα, και οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο προβάλλουν μεγάλο ενδιαφέρον να εμφανιστούν νέοι προμηθευτές. Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της « Russia Voice » η κοινή επιχείρηση θα ασχοληθεί με την εκμετάλλευση του κοιτάσματος των μετάλλων σ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Εικόνα
Ανατολή Ήλιου: 6:29 π.μ. Δύση Ήλιου: 8:10 μ.μ. Σελήνη 19 ημερών Επέτειοι: Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ . Γιορτάζουν: Ασημίνα, Ιάκωβος. Γεγονότα 1825: Ο Ελληνικός Στόλος, με επικεφαλής τον Ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη και τους πυρπολητές Ανδρέα Πιπίνο και Γεώργιο Πολίτη, πυρπολεί τον τουρκικό στόλο του Καπουδάν πασά στη Μεθώνη και μία πυριτιδαποθήκη στην ξηρά.

Τουρκοζώα: Οι σύγχρονοι βάνδαλοι του 21ου αιώνα, καταστρέφουν τις εκκλησίες στα Κατεχόμενα

Εικόνα
Κύπρος: «Αποσύνθεση» των ορθοδόξων εκκλησιών στα κατεχόμενα αποκαλύπτει βιβλίο Δανού συγγραφέα Εξαθλίωση, που υφίστανται οι ορθόδοξες εκκλησίες στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, μετά την τουρκική εισβολή, αποκαλύπτει ο Δανός συγγραφέας και φωτογράφος, Χένρικ Κλάουσεν, σε βιβλίο του, που παρουσιάζει σε σημερινό ρεπορτάζ η εφημερίδα «Αλήθεια». Σύμφωνα με τον Δανό συγγραφέα, η κατάσταση των εκκλησιών στα κατεχόμενα «μόνο θλίψη μπορεί να μας φέρει. Κατεστραμμένες εκκλησίες, κατεστραμμένα κοιμητήρια, εκκλησίες που μετατράπηκαν σε τζαμιά, είναι η σημερινή κατάσταση στο κατεχόμενο βόρειο μέρος της Κύπρου».

Η ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι ευάλωτη

Εικόνα
Υπάρχει μία διάσημη γελοιογραφία του Γάλλου καλλιτέχνη Voutch, στην οποία ένας πελάτης σε μία κάβα ζητά από τον ιδιοκτήτη να του προτείνει «ένα μπουκάλι κρασί που θα ταιριάζει με τα πολύ κακά νέα τα οποία πρόκειται να πει στη γυναίκα του το βράδυ».Επί του παρόντος, υπάρχουν σίγουρα αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες που να αναζητούν το ίδιο κρασί. Το κρασί αυτό, σίγουρα θα ήταν χρήσιμο και για τον Pedro Passos Coelho, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, ενώ μετέφερε τα κακά μαντάτα περί πρόσθετων περικοπών δαπανών για την κάλυψη του κενού του ελλείμματος του προϋπολογισμού, το οποίο προέκυψε έπειτα από απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου.

Aυτά είναι τα 25+4 νησιά που διεκδικεί η Τουρκία στο Αιγαίο - Ζητείται απάντηση από ΥΠΕΞ...

Εικόνα
Ολόκληρος ο κατάλογος με τα ελληνικά νησιά που διεκδικεί η Τουρκία και τα οποία περιλαμβάνονται στην απάντηση που έδωσε σε σχετικό ερώτημα στην τουρκική Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου είναι τα 25 νησιά (συν τις τέσσερις βραχονησίδες στην περιοχή Οινουσσών, Πασά, Βάτος, Μανδράκι, Γαβάθι) του χάρτη εκ των οποίων τα μισά είναι γνωστά και τα άλλα μισά είναι ... νέες διεκδικήσεις.

Πάμε ένα ταξίδι στην όμορφη Θεσσαλονίκη;

Εικόνα
Η Θεσσαλονίκη κατατάσσεται στους κορυφαίους προορισμούς ανά την υφήλιο για το 2013!  Η “Νύφη του Θερμαϊκού” δεν είναι απλά η πιο ερωτική πόλη της Ελλάδας όπως συνηθίζεται να λέγεται. Είναι μια πόλη ολοζώντανη και αισιόδοξη που αντιστέκεται στην κρίση.   Στο σημερινό μας ταξίδι, θα ανακαλύψουμε τα πιο όμορφα στέκια, τα μουσεία της πόλης που πραγματικά αξίζει κανείς να επισκεφτεί, τα πιο οικονομικά μαγαζιά για έξυπνες και όμορφες αγορές. Η Θεσσαλονίκη όπως δεν την έχετε ξαναδεί!

Αποκατάσταση του μνημείου στο θρυλικό ύψωμα «731»

Εικόνα
Με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Παιδιών Πεσόντων κατά το ‘Eπος του 1940-41... Άρης Μπουλούκος και ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης και Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γεώργιος Σούρλας, ζητούν την παρέμβασή του για αποκατάσταση του μνημείου του ηρωικού υψώματος 731, που βάνδαλοι πρόσφατα κατέστρεψαν.

Διαμαρτυρία Έρογλου στον Μπαρόζο για τις επιγραφές

Εικόνα
                                                                    Η ΕΕ ζητά να εγγράφονται στην ελληνική γλώσσα και στα κατεχόμενα Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έστειλε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο ο Έρογλου επισημαίνει ότι η ενέργεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποστείλει επιστολή σε όλα τα τμήματα για να εγγράφονται οι επιγραφές και τα ονόματα στα κατεχόμενα στην ελληνική γλώσσα ήταν «ατυχής».

Η χειρόγραφη απόδειξη της απόφασης του Πόντιου Πιλάτου

Εικόνα
Το συγκλονιστικό αυτό έγγραφο σχετικά με την απόφαση της Σταύρωσης του Ιησού Χριστού παρέμεινε μέχρι το 1309 μ..Χ. τελείως άγνωστο, οπότε βρέθηκε στη γνωστή σε όλους σήμερα για τον καταστροφικο σεισμό πόλη (L’Aquila) της Κεντρικής Ιταλίας (κοντά στην οποία έχει ανακαλυφθει η αρχαία ρωμαϊκή πόλη του Αμιτερνο, όπου βρέθηκε το σπίτι του Πόντιου Πιλάτου).   Το 1381 μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη επί των ημερών του Πατριάρχου Ιερεμίου. Μεταφράστηκε από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Διονύσιο, κατά το έτος 1643: Μετάφραση “Τω εβδόμω και δεκάτω Τιβερίου Καίσαρος, Βασιλέως Ρωμαίων, μονάρχου ανικήτου, Ολυμπιάδος διακοσιοστής πρώτης, Ηλιάδος ογδόης από κτίσεως κόσμου, κατά τον ημέτερον μερισμόν των Εβραίων τετράκισχίλια και εκατόν εβδομήκοντα τέσσερα έτη και καταβολής των Ρωμαίων βασιλείας έτη εβδομήκοντα τρία και από της ελευθερίας της δουλωσύνης Βαβυλώνος έτη πεντακόσια εβδομήκοντα και καταστροφής του ιερού βα

Τα φυτά πια φέρνουν νέφη & μειώνουν τη θερμοκρασία της Γης… όσο μπορούν!

Εικόνα
Όσο πιο βόρεια και πιο πυκνά τα δάση, τόσο εντονότερο και το φαινόμενο © Nature Geoscience Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, τόσο τα φυτά του πλανήτη απελευθερώνουν αέρια, τα οποία βοηθούν στο να σχηματίζονται σύννεφα στον ουρανό. Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στην αναχαίτιση της ηλιακής ακτινοβολίας και, τελικά, στη μείωση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Η μελέτη ρίχνει φως σε έναν αφανή φυσικό μηχανισμό, που «φρενάρει» την κλιματική αλλαγή, καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες ωθούν τα φυτά να εκλύουν στην ατμόσφαιρα αέρια που την ψυχραίνουν.

…και τη Δευτέρα…;;;

Εικόνα

Societe Generale: "Παγκόσμια σύγκρουση θα στείλει τον χρυσό στις 10.000 δολ. ανά ουγγιά"!

Εικόνα
Σε μια εξαιρετικά απαισιόδοξη ανάλυση-πρόβλεψη όχι μόνο για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και για την παγκόσμια ασφάλεια, προβαίνει σε απόρρητη έκθεσή του που ήρθε στην δημοσιότητα ο αναλυτής-guru της γαλλικής τράπεζας Societe Generale, Albert Edwards Ο συγκεκριμένος είναι ο βασικός στρατηγικός της αναλυτής στην Wall Street και η έκθεσή του έρχεται σε συνέχεια των προβλέψεων της Deutsche Bank για κίνδυνο στην παγκόσμια ασφάλεια λόγω υπερβολών στην εκτύπωση του χρήματος, ειδικά από την πλευρά των ΗΠΑ. Με μόνη διαφορά ότι ο Α.Εdwards προβλέπει αυτός ο κίνδυνος να εξελίσσεται σε "θερμή" κρίση με αποτέλεσμα ο χρυσός να ανεβαίνει - κρατηθείτε - στις 10.000 δολλάρια ανά ουγκιά, τιμή που δικαιολογείται μόνο μετά από πυρηνική καταστροαφή και διάλυση όλων των υφιστάμενων νομισμάτων. 

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ . . ! ! ! ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ..! ! !

Εικόνα

«Αστάθεια θα φέρει η ανταλλαγή εδαφών στα Βαλκάνια»

Εικόνα
«Οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με ανταλλαγή εδαφών θα φέρει αστάθεια στη Βοσνία, στη Νοτιοσλαβία (Σκόπια) και στην ίδια τη Σερβία», δήλωσε ο αναλυτής Daniel Serwer του πανεπιστημίου Johns Hopkins διευκρινίζοντας ότι η ανταλλαγή εδαφών δεν είναι καλή ιδέα για τα Βαλκάνια. Η δήλωση έγινε το Σάββατο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στην υποεπιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ, όπου έγινε συζήτηση για τη συμφωνία που υπεγράφη από τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, την περασμένη εβδομάδα.

«510 δισ. ευρώ: Το χρέος της Γερμανίας στην Ελλάδα»

Εικόνα
Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπολογισμό του ιστορικού και δημοσιογράφου Δημοσθένη Κούκουνα, η Γερμανία οφείλει 510 δισ. ευρώ στην Ελλάδα ως αποπληρωμή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου. Τα παραπάνω αναφέρονται σε δημοσίευμα της Russia Voice. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο Χίτλερ είχε αναγνωρίσει την υποχρέωση της Γερμανίας να πληρώσει αυτό το χρέος (7,1 δισ. δολάρια, το 1944) και είχε δώσει οδηγίες να αρχίσει η διαδικασία πληρωμής του.

Τουρκικό λόμπι πιέζει τον Μπαν Κι Μουν για το Κυπριακό

Εικόνα
Του Νίκου Στέλγια Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για άμεση επίλυση του Κυπριακού Τα δυο μέλη του κογκρέσου επισημαίνουν ότι η επίλυση του Κυπριακού θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ισραήλ. Όλα δείχνουν ότι στην νέα περίοδο η Άγκυρα έρχεται να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της στο Κυπριακό και να απευθυνθεί προς κάθε κατεύθυνση για την άμεση «τακτοποίηση» του Κυπριακού Προβλήματος.   Μέσα στα πλαίσια των συγκεκριμένων προσπαθειών, δυο μέλη του αμερικανικού κογκρέσου, τα οποία διατηρούν στενές σχέσεις με την Άγκυρα, απευθύνονται στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και ζητούν από τον ίδιο την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την άμεση επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος και την άμεση συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

«Ξυπνά» η αμερικάνικη διπλωματία για το όνομα κράτους νοτιοσλάβων

Εικόνα
Μετά από μια μακρά περίοδο κατά την οποία η διαφωνία του ονόματος ήταν έξω από τα συμφέροντα της αμερικανικής πολιτικής, με την προσέγγιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για απόφαση έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Νοτιοσλαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, άρχισε να ξυπνά, σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Dnevnik των Σκοπίων.

Λόγο στην ιστορία του Κοσόβου επιδιώκει η Τουρκία

Εικόνα
Στο νεοσύστατο μόρφωμα του Κοσόβου δεν έχασε ευκαιρία η Τουρκία να "χωθεί" αμέσως. Και φυσικά ο πρώτος τομέας που ενδιαφέρει την Άγκυρα είναι η ιστορία του μορφώματος αυτού, που τώρα μόλις δημιουργείται. Σε άρθρο της η αλβανική εφημερίδα του Κοσσυφοπεδίου Botasot,  αναφέρεται στις προσπάθειες της Τουρκίας, να αλλοιώσει την ιστορία των Αλβανών και να επιβάλλει τους ιστορικούς της όρους. Μια αλλοίωση που η εφημερίδα την χαρακτηρίζει ως συνωμοσία κατά του αλβανικού έθνους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Εικόνα
Ανατολή Ήλιου: 6:31 π.μ. Δύση Ήλιου: 8:10 μ.μ. Σελήνη 18 ημερών Επέτειοι: Παγκόσμια Ημέρα Χορού , Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Χημικού Πολέμου , Παγκόσμια Ημέρα Ανοσολογίας . Γιορτάζουν: Ιάσων. Γεγονότα 1863: Συγκροτείται κυβέρνηση υπό τον Μπενιζέλο Ρούφο , στην οποία κυριαρχούν οι Ορεινοί . Ο ηττημένος αρχηγός των Πεδινών   Δημήτριος Βούλγαρης ετοιμάζεται να επιβληθεί με τη βία. 1882: Η Ζίμενς παρουσιάζει στο Βερολίνο το πρώτο τρόλεϊ με την ονομασία Electromote .

Ανεξήγητα -ακόμα και σήμερα- μυστήρια

Εικόνα
Ενοχλητικές εκτροπές από την κανονικότητα και φυσικές ανωμαλίες! Τα περισσότερα μυστήρια της οικουμένης, όταν ιδωθούν με κριτική μάτια και καχύποπτο πνεύμα, καταρρέουν συνήθως κάτω από το βάρος της επιστημονικής αμφιβολίας. Κι όμως, ακόμα και στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να συνεχίζουν να υπάρχουν ανεξήγητες ανωμαλίες που ανθίστανται σθεναρά σε οποιαδήποτε απόπειρα «τακτοποίησής» τους. Ο καλοβαλμένος κόσμος μας μένει έτσι μετέωρος, με το υπερφυσικό και το απόκοσμο να εισβάλουν από το παράθυρο της καθημερινότητας… Ετοιμαστείτε λοιπόν να ανακαλύψουμε μια σειρά από μυστήρια που παραμένουν εκτροπές από την κανονικότητα, χωρίς να έχει προταθεί ακόμα ικανοποιητική εξήγηση ή να μπορούν να περιληφθούν σε γνωστές κατηγορίες μυστηρίων. Είμαστε τελικά απόλυτα σίγουροι για το τι συμβαίνει στον πλανήτη μας;

Τα μαμούθ επιστρέφουν...

Εικόνα
Ιάπωνες επιστήμονες σχεδιάζουν μέχρι το 2017 να «αναβιώσουν» το μαμούθ. Ήδη σήμερα οι γενετιστές όλου του κόσμου εργάζονται στην κλωνοποίηση ζώων, που εξαφανίστηκαν δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν, ότι σύντομα η Γη θα θυμίζει τη χολιγουντιανή ταινία «Τζουράσικ παρκ», ενώ άλλοι προτρέπουν να μη συγχέουμε την πραγματικότητα με τις διαφημιστικές εκστρατείες.

Γλυκερία - Έχε Γεια Παναγιά

Εικόνα

Τα έθιμα των Ελλήνων την Μεγάλη Εβδομάδα από Μακεδονία μέχρι Κρήτη

Εικόνα
Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του Ελληνισμού. Η Μ. Εβδομάδα και η Ανάσταση ήταν και είναι οι ομορφότερες μέρες του χρόνου τις ζούμε και τις ζει κάθε κομμάτι του απανταχού Ελληνισμού με ευλάβεια, χαρά, προσευχή και αγάπη. Το θείον πάθος οδηγεί στο θρίαμβο της Ανάστασης, στο θάνατο του θανάτου τη νίκη της ζωής σηματοδοτώντας το τέλος του χειμώνα και την αρχή της Ανοιξης. Πάσχα είναι το πρώτο ξύπνημα από το βαρύ, βαρύτατο χειμωνιάτικο ύπνο. Είναι κατά πολλούς ειδήμονες η πρώτη ανάσταση της ζωής ύστερα από μια μεγάλη νάρκη κι ένα βαθύ μαρασμό. Και γι’ αυτό γιορτάζεται τόσο χαριτωμένα, τόσο πρωτότυπα.

Η ποινή της σταύρωσης ως μέσο βασανισμού (ιστορικές αναφορές)

Εικόνα
Το δράμα του Γολγοθά, η σταύρωση του Ιησού Χριστού, ήταν μεν μια από τις πολλές σταυρώσεις της εποχής Του, ήταν όμως αυτή που είχε μοναδική σημασία για την ανθρώπινη Ιστορία σε νόημα και συνέπειες. Η εκούσια θυσία Του στο σταυρό πρόσφερε τη σωτηρία στον αμαρτωλό άνθρωπο και άνοιξε το δρόμο προς τον Πατέρα. Αν και έχουν περάσει από το γεγονός της θυσίας Του τόσοι αιώνες, δεν έχει ακόμα εξαντληθεί το ενδιαφέρον των Χριστιανών για την εξακρίβωση των λεπτομερειών της σταύρωσης του Χριστού. Το ενδιαφέρον αυτό δεν βρίσκει επαρκή και πλήρη ικανοποίηση στη λακωνική συντομία των Ευαγγελίων. Οι πληροφορίες τους για τη σταύρωση Του Ιησού και των ληστών που σταυρώθηκαν μαζί Του είναι λιγοστές, πιθανώς επειδή η διαδικασία αυτή ήταν γνωστή στους συγχρόνους τους, προς τους οποίους και απευθύνονταν τα Ευαγγέλια. Η λακωνικότητα των πληροφοριών αφήνει πάρα πολλά κενά και δεν προσφέρει σαφή και πλήρη εικόνα της σταύρωσης. Για παράδειγμα, μόνον η αφήγηση του Ιωάννη γι’ αυτά που ειπώθηκ

Διαμαρτυρία ψευδο-μακεδόνων από Βουλγαρία κι Ελλάδα

Εικόνα
«Εκφράζουμε τη βαθιά δυσαρέσκειά μας, για το μεγάλο αριθμό τροπολογιών που προτείνονται από τους Έλληνες και του Βουλγάρους ευρωβουλευτές, σχετικά με την έκθεση προόδου της FYROM- χώρα της ΕΕ που ούτε καν ονομάζεται με το επίσημο όνομά της το οποίο είναι δημοκρατικά κατοχυρωμένο». Με αυτά τα λόγια οι Νοτιοσλάβοι ακτιβιστές από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, το κόμμα «Ουράνιο Τόξο» ή Βινοζίτο που έχει έδρα τη Φλώρινα και το OMO ‘Ilinden’ Πιρίν, από το Μπλαγκόεβγκραντ, με αγανάκτηση, αλλά και με μια υπενθύμιση των ιστορικών γεγονότων, αρχίσουν τη γραπτή έκκλησή τους προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημειώνει η νοτιοσλαβική εφημερίδα «Ντνέβνικ». «Απογοητευμένοι, από ό, τι λένε, από τη Βουλγαρία και την Ελλάδα για την άρνηση της ‘μακεδονικής εθνικής’ μειονότητας, από τον καταστρεπτικό εθνικισμό, στην επιστολή τους υπενθυμίζουν ότι οι χώρες αυτές, είναι ένοχες για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν και είναι μέλη μιας μεγάλης οικογένειας», σημειώνεται.

Αντιδράσεις της Μόσχας στο «Νέο Βόσπορο»

Εικόνα
Είχαμε αναρωτηθεί σε σχετικό μας σημείωμα στη Voria.gr, ποιες θα είναι οι αντιδράσεις της Μόσχας στην πρόθεση της Τουρκίας να κατασκευάσει ένα νέο Βόσπορο, την «Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης», μια τεχνητή διώρυγα δηλαδή, παράλληλη με τα Στενά. Η απάντηση από την Μόσχα ήρθε, με την βεβαιότητα ότι «ο νέος Βόσπορος θα είναι κλειδί για την κυριαρχία των ΗΠΑ στη Μ. Θάλασσα».

Μία ανάλυση για το τι αλλάζει στην Τουρκία, μετά τη συμφωνία Ερντογάν-Οτζαλάν, και πώς αυτό θα επηρεάσει Κύπρο και Ελλάδα!

Εικόνα
Του Σάββα Καλεντερίδη Από τη στήλη αυτή έχουμε κάνει αρκετές αναφορές στα τεκταινόμενα και στις εξελίξεις στην Τουρκία και στο Κουρδικό, γιατί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν την Κύπρο και την Ελλάδα, άρα τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτό, για να διαλυθούν ορισμένες απορίες, για τη συχνότητα των αναφορών μας στα συγκεκριμένα ζητήματα, γίνεται γιατί οι αναγνώστες της «δημοκρατίας» και οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να έχουν πλήρη, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για κάθε τι που επηρεάζει τη στάση της Άγκυρας απέναντι σε Λευκωσία και Αθήνα, για κάθε τι που μπορεί να επηρεάσει τα επιθετικά σχέδια και την επεκτατική πολιτική της Άγκυρας απέναντι σε Κύπρο και Ελλάδα!

Πεταλούδες αναπαύονται σε πάρκο της Ιταλίας

Εικόνα
                                                                 Τυχεροί όσοι αντίκρυσαν την πανδαισία χρωμάτων Τα πέταλα πολύχρωμων λουλουδιών επέλεξαν πεταλούδες στη Ρώμη για να ξεκουράσουν τα φτερά τους, δημιουργώντας κυριολεκτικά μια πανδαισία χρωμάτων. Τις φωτογραφίες τράβηξε ένα πρωινό ο 57χρονος Mauro Maione, στο πάρκο Castelli Romani που βρίσκεται κοντά στη Ρώμη.

Αεροσκάφος IL-20 σε επιχείρηση ηλεκτρονικού πολέμου στο σουηδικό εναέριο χώρο

Εικόνα
Και νέο σοβαρό περιστατικό διείσδυσης ρωσικού αεροσκάφους στο σουηδικό εναέριο ύστερα από αυτό που είχε σημειωθεί στις 29 Μαρτίου με δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu -22 M 3 τα οποία συνοδεύονταν από 4 μαχητικά Su -27 και τα οποία είχαν πραγματοποιήσει εικονικές προσβολές στόχων στο νότιο τμήμα της χώρας. Η νέα επικίνδυνη προσέγγιση ρωσικού αεροσκάφους έγινε στις 25 Απριλίου και αυτή τη φορά επρόκειτο για ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου IL -20 Coot .

Ποια Κομανέτσι ρε; Γιου νόου Αλέξη;

Εικόνα
Η Ελλάδα να μείνει στην Ευρώπη αλλά έξω από το ευρώ. Η Ελλάδα και στο ευρώ και στην Ευρώπη. Μέσα στο ευρώ αλλά έξω από την Ευρώπη. Ούτε στο ένα ούτε στο άλλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα αναστείλει το μνημόνιο. Όχι, θα το καταργήσει καλύτερα, γιατί ΣΥΡΙΖΑ και μνημόνιο δεν πάνε μαζί! Μαδώντας την Μαργαρίτα κι ότι κάτσει! Αυτός είναι ο κυβιστομάστορας Αλέξης! Πηγή: Παραπολιτικά

"Η Γερμανία διαπρέπει με δανεικά και αγύριστα"!

Εικόνα
Η Γερμανία είχε κατά καιρούς διεθνή πρωτιά σε πολλούς τομείς: στον τουρισμό, στις εξαγωγές, στις τέχνες, στο ποδόσφαιρο. Εκεί που είναι όμως μονίμως ασυναγώνιστη είναι στο άθλημα «δανεικά και αγύριστα». «Η Γερμανία είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στα πολεμικά χρέη» επανέλαβε πρόσφατα ο καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας Άλμπεχτ Ριτσλ, ο οποίος αποκλείει το ενδεχόμενο η χώρα του να δεχθεί συζήτηση για τις πολεμικές αποζημιώσεις.

"Ζαχαρώνει" το Μον Ρεπό της Κέρκυρας!

Εικόνα
Αντιδράσεις προκαλεί στην Κέρκυρα δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph» σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί το ιστορικό ανάκτορο Μον Ρεπό, αφού στην αγορά του real estate είναι γνωστό ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα άφηνε ασυγκίνητο το βρετανικό παλάτι. «Από παρθένες παραλίες, παλάτια, ολόκληρα νησιά ακόμη και την Πρεσβεία της στο Λονδίνο, μια χώρα σε κρίση, η Ελλάδα πουλά τα περιουσιακά της στοιχεία» γράφει η δημοσιογράφος Χάριετ Αλεξάντερ στην αγγλική εφημερίδα, η οποία λειτουργεί ανελλιπώς από το 1855 και πουλά καθημερινά 650.000 φύλλα, είναι εγνωσμένου κύρους και οι ειδήσεις της αποτελούν πηγή για χιλιάδες άλλα ΜΜΕ παγκοσμίως.

Τουρκία: Δυόμιση χρόνια φυλακή για βιασμού ....σκύλου

Εικόνα
Ένας άντρας έχει καταδικαστεί σε δύο έτη και έξι μήνες στη φυλακή μετά την κλοπή και βιασμό ενός σκύλου στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε σήμερα η.. καθημερινή εφημερίδα Radikal . Ο ιδιοκτήτης του σκύλου, Tulin Palay, κατήγγειλε την κλοπή, η αστνυομία συνέλαβε τον 60χρονο δράστη και διεπίστωσε την σεξουαλική κακοποίηση του ζώου. Η απόφαση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από ζωόφιλους που συγκεντρώθηκαν στο δικαστήριο.

27 Απριλίου του 1941, ένα παιδί και μια σημαία

Εικόνα
27 Απριλίου του 1941 οι Γερμανοί εισβάλλουν στην Αθήνα και κατευθύνονται στην Ακρόπολη. Ο Ελληνας φρουρός του Ιερού Βράχου αρνείται να τους παραδώσει την σημαία, τυλίγεται σε αυτήν και πέφτει στον γκρεμό. Τι κοινό άραγε είχε αυτό το παιδί με τους σύγχρονους .. προοδευτικάριους που καίνε την σημαία μας; Μόλις πρόσφατα κάτι αλήτες κατέβασαν την Γαλανόλευκη από το Πανεπιστήμιο για να ανεβάσουν την μαυροκόκκινη πατσαβούρα τους. Οι «ΕΡΩΣ ΕΛΛΑΣ» ερμηνεύουν το παραπάνω τραγούδι για τον 17χρονο Κώστα Κουκίδη, που ήταν ο πρωτεργάτης της Αντίστασης. Η Εθνική Αντίσταση συνεχίζεται..! «ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΙΔΗ» Γερμανοί σε ζύγωσαν, πρωϊνό του Απρίλη. Έσφιξες τα χείλη, δίπλα στον ιστό.. Την σημαία άρπαξες, για να μην στη πάρουν.. Ώσπου να προλάβουν, πέφτεις στο κενό…

Επιστροφή στη φύση: Οι πιο εντυπωσιακές υπαίθριες βιβλιοθήκες του κόσμου

Εικόνα
Ωραίο το διάβασμα στο μετρό, το γραφείο ή το κρεβάτι σου, αλλά σίγουρα παίρνει ακόμη καλύτερη τροπή όταν γίνεται στη φύση. Με τη θερμοκρασία να αρχίζει να ανεβαίνει επικίνδυνα, βρήκαμε την αφορμή να ρίξουμε μια ματιά στις ωραιότερες υπαίθριες βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία του κόσμου. Βέλγιο   Η υπαίθρια δημόσια βιβλιοθήκη, δημιουργία του Ιταλού καλλιτέχνη Μάσιμο Μπαρτολίνι, έχει εγκατασταθεί στη μέση ενός αμπελώνα, με αφορμή ένα Βέλγικο Φεστιβάλ Τέχνης στην Γάνδη. Οι επισκέπτες μπορούν να διαλέξουν μέσα από τη μεγάλη ποικιλία βιβλίων,  δωρίζοντας ένα συμβολικό ποσό υπέρ της εκδήλωσης. Εκεί ισχύει και 'το τερπνόν μετά του ωφελίμου' μιας και όπως και τα το δεις, μια όρεξη για πικ-νικ σου ανοίγει με τέτοιο τοπίο.

Ο 2ος βασιλικός τάφος της Βεργίνας αποκαλύπτει τον Μέγα Αλέξανδρο

Εικόνα
Το παρακάτω κείμενο είναι η θεωρία που παρουσιάζει στην ιστοσελίδα του, ο Ιστορικός Ερευνητής Τριαντ.Δ.Παπαζώης.  Είναι γνωστό ότι η αρχαία ιστοριογραφία μας δίνει πολλές και ακριβείς κατά το πλείστον πληροφορίες για την πορεία του Μ.Αλεξάνδρου από τη βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία) προς την Ασία και Αίγυπτο σε τρόπο ώστε να γνωρίζουμε σήμερα με λεπτομέρειες την όλη του δραστηριότητα. Αντίθετα πληροφορίες ορισμένων αρχαίων πηγών που σχετίζονται με το θάνατο, τον τάφο και την παραπέρα τύχη των λειψάνων του, χαρακτηρίζονται σε αρκετές περιπτώσεις, όπως έχει αποδειχθεί, από μια μυθιστορηματική διάπλαση, ασάφεια και αμφισβήτηση που προκαλούν εύλογα ερωτήματα και απορίες για το που τέλος πάντων τάφηκε τελικά ο μεγάλος αυτός Στρατηλάτης μαζί με την οικογένεια του.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Εικόνα
Ανατολή Ήλιου: 6:33 π.μ. Δύση Ήλιου: 8:08 μ.μ. Σελήνη 16 ημερών Επέτειοι: Παγκόσμια Ημέρα Σχεδίου (Graphic Design) . Γιορτάζουν: Λάζαρος. Γεγονότα 4977 π.Χ: Δημιουργείται το σύμπαν, σύμφωνα με τον γερμανό αστρονόμο Γιόχαν Κέπλερ . Οι υπολογισμοί του έπεσαν έξω... 1805: Διεξάγεται η μάχη της Ντέρνα στη σημερινή Λιβύη, μεταξύ αμερικανών πεζοναυτών υπό τον Γουίλιαμ Ίτον και πειρατών υπό τον Γιουσούφ Καραμανλή, που λυμαίνονται τις ακτές της Βόρειας Αφρικής. Είναι η πρώτη χερσαία επιχείρηση των ΗΠΑ σε ξένο έδαφος. Τους πεζοναύτες συνδράμουν 500 έλληνες και άραβες μισθοφόροι. ( Α' Βερβερικός Πόλεμος )