G 20:ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗΝ << ΠΟΛΕΜΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ>>






Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των 20 συμφώνησαν να αποφύγουν την «ανταγωνιστική υποτίμηση» των νομισμάτων τους έπειτα από τη δεύτερη ημέρα δύσκολων συνομιλιών στο πλαίσιο των εργασιών της συνόδου κορυφής της G20 στη Σεούλ.
Οι 20 ηγέτες έδωσαν οδηγίες στους υπουργούς Οικονομικών να καταρτίσουν ενδεικτικούς κανόνες για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών των εμπορικών ισοζυγίων που απειλούν να αποσταθεροποιήσουν την παγκόσμια οικονομία.
Οι είκοσι ανεπτυγμένες και αναδυόμενες δυνάμεις απηύθυναν αυστηρή προειδοποίηση για την εφαρμογή «μη συντονισμένων» οικονομικών πολιτικών, με καταστροφικές συνέπειες για όλους, σύμφωνα με το κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής της Σεούλ.
Δεσμεύθηκαν να απόσχουν από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων τους, τη στιγμή που οι συνομιλίες διεξήχθησαν υπό συνθήκες έντασης ως προς τις ισοτιμίες των νομισμάτων, κυρίως ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Το «σχέδιο δράσης της Σεούλ», που περιλαμβάνεται στο κείμενο του ανακοινωθέντος, καλεί τις ανεπτυγμένες χώρες και τις αναδυόμενες δυνάμεις «διασφαλίσουν την οικονομική ανάκαμψη, μία σταθερή οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα των αγορών, ειδικότερα ακολουθώντας συστήματα ισοτιμιών που θα προσδιορίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τις αγορές, ενισχύοντας την εξελιξία των ισοτιμιών ώστε αυτές να εκφράζουν τα βασικά οικονομικά μεγέθη και απέχοντας από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις νομισμάτων».
Οι ηγέτες των 20 δηλώνουν έτοιμοι να θέσουν σε εφαρμογή νέους τραπεζικούς κανόνες ως προς τα τραπεζικά κεφάλαια και τη ρευστότητα των τραπεζών, οι οποίοι περιλαμβάνονται στη συνθήκη «Βασιλεία ΙΙΙ» και επιδιώκουν να καταστήσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα περισσότερο ανθεκτικά, σύμφωνα με το κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος.
Οι ρυθμίσεις αυτές θα εφαρμοσθούν σταδιακά από το 2013 και προβλέπουν την αύξηση του ποσοστού των ιδίων κεφαλαίων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μέχρι τον Ιανουάριο 2015.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ









Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!