ΑΝAΛΥΤΕΣ :ΟΡΑΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ




Aναλυτές: «Ορατός ακόμη ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας»Συνεχίζουν να έχουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του πακέτου διάσωσης των 110 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία οι διεθνeίς αναλυτές, εκτιμώντας μάλιστα πως εάν δεν αλλάξει κάτι σύντομα, η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.
Η βροχή δηλώσεων, σχολίων και απόψεων των απανταχού ειδικών για το δίλημμα αναδιάρθρωση ή χρεοκοπία σε ότι αφορά την Ελλάδα, ξεκίνησε και πάλι με το… δυναμικό come-back να το κάνει χθες ο γνωστός οικονομολόγος κ. Ρουμπινί, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, δήλωσε ότι η μοναδική λύση για την Ελλάδα είναι να αφήσει το ευρώ και να αγκαλιάσει τη νέα δραχμή. Οπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Boerse-Online, οι δύο επιλογές για την Ελλάδα είναι είτε να προχωρήσει άμεσα σε αναδιάρθρωση του χρέους της, ή να βγει από την Ευρωζώνη. Ο κ. Ρουμπινί τόνισε μάλιστα πως το χρέος της Ελλάδας είναι τόσο υψηλό που ακόμα και η αναδιάρθρωσή του ίσως είναι δύσκολο να γίνει. Οπως είπε, η μοναδική ρεαλιστική λύση για τη χώρα για να βγει από το τέλμα είναι να βγει από το ευρώ και να υιοθετήσει τη νεά δραχμή.

Σήμερα, στην λίστα της καταστροφολογίας προστίθενται και άλλοι ειδικοί σύμφωνα με τους οποίους, ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας μας είναι ακόμα ζωντανός. Ετσι, σε συνέντευξή του στο BBC World, ο επικεφαλής της PIMCO και ένας από τους ισχυρότερους επενδυτές της αγοράς ομολόγων, ο κ. Mohamed El-Erian τόνισε πως η διάσωση της Ελλάδας έχει αποτύχει. Ο El-Erian σημείωσε ότι οι κρίσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σε τρία στάδια: Το πρώτο είναι η αναγνώριση του προβλήματος, το δεύτερο είναι ο καθησυχασμός της αγοράς και το τελευταίο είναι η αντιμετώπιση του θέματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ιρλανδία βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο, όπως και η Ελλάδα, αν και υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «στην Ελλάδα η διάσωση δεν έχει λειτουργήσει».

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της αγοράς σταθερού εισοδήματος της Matrix Corporate Capital LLP, κ. Bill Blain, δηλώνει στο Bloomberg πως η αγορά έχει σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με την… μακροζωία της ελληνικής διάσωσης. Οπως προσθέτει, τελικά αν τίποτα άλλο δεν αλλάξει, η Ελλάδα θα χρειαστεί να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους της. Οπως είπε χαρακτηρικά, «δεν μπορούν να έρθουν τα πάνω κάτω στην Ελλάδα σε 12 μήνες» και πρόσθεσε πως ο ίδιος εκτιμά ότι στα επόμενα τρία χρόνια η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποκλίνει από τους στόχους της, κι έτσι θα χρειαστεί και άλλη διάσωση, ή, το πιο πιθανόν, αναδιάρθρωση του χρέους της.

Οπως επίσης δήλωσε στο πρακτορείο ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ κ. Poul Thomsen, το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Οπως τόνισε αν και ξεκίνησε πολύ καλά, ωστόσο, στη συνέχεια, έγιναν εμφανή αρκετά σημεία πίεσης. Ο κ. Thomsen υπογράμμισε πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι πολύ φιλόδοξο, καθώς μία οικονομία η οποία συρρικνώνεται σημαντικά θα πρέπει να πετύχει την ίδια στιγμή μειώσεις τηςτάξης του 8%. Αυτό, όπως και να το δει κανείς, είναι πάρα πολύ δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο.

«Παραμένουμε επιφυλακτικοί σχετικά με την ικανότητά της Ελλάδας να μειώσει περαιτέρω το έλλειμμα της» δηλώνει η κα. Giada Giani, οικονομολόγος της Citigroup. Οπως προσθετει, αυτό συμβαίνει εν μέρει λόγω των ανησυχιών ότι το έλλειμμα του 2010 θα είναι εκτός στόχου και γιατί η ίδια θεωρεί απίθανο να γίνουν ουσιαστικές βελτιώσεις στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, στο μέτωπο της είσπραξης των φόρων.ΠΗΓΗ:ΚΕΡΔΟΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»