DEUTSCHE WELLE

Νευρικότητα και ανησυχία διακατέχει την κυβέρνηση των USA διότι σύμφωνα με πληροφορίες επίκεινται, πιθανότατα σήμερα, νέες αποκαλύψεις απόρρητων εγγράφων και ντοκουμέντων από το Wikileaks.


Ο γνωστός διαδικτυακός τόπος είχε δημοσιεύσει πριν από μερικούς μήνες απόρρητα ντοκουμέντα από τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Τώρα οι ακτιβιστές  ανακοινώνουν ότι θα δημοσιεύσουν απόρρητα έγγραφα και ντοκουμέντα από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ..
Σύμφωνα με πληροφορίες των ακτιβιστών του θα δημοσιευθούν ξανά γύρω στις 100.000 έγγραφα και ντοκουμέντα, τα οποία αφορούν αυτή τη φορά την απόρρητη αλληλογραφία των 300 αμερικανικών πρεσβειών και προξενείων ανά τον κόσμο με την Ουάσιγκτον. Η κυβέρνηση Ομπάμα φοβάται μήπως κοινοποιηθούν απόρρητες συνομιλίες και αλληλογραφία Αμερικανών διπλωματών με κορυφαίους Ευρωπαίους πολιτικούς.

Πιθανές οι τριβές μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους

Wikileaks: Από τα ντοκουμέντα για το ΑφγανιστάνBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Wikileaks: Από τα ντοκουμέντα για το Αφγανιστάν«Είναι ανεύθυνο», φωνάζουν οργισμένοι οι εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης, διότι ενδέχεται οι νέες αποκαλύψεις να προκαλέσουν σοβαρές τριβές μεταξύ της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της.
Επιπλέον το αμερικανικό υπ. Εξωτερικών φοβάται μήπως μέσω αυτών των δημοσιεύσεων αποκαλυφθούν τα ονόματα των εντεταλμένων των μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας (CIA) στις διάφορες πρεσβείες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, το επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον κάλεσε τις αμερικανικές πρεσβείες να ελέγξουν το ηλεκτρονικό τους αρχείο από το 2006 μέχρι το 2009 και σε περίπτωση που ανακαλύψουν σημαντικές απόρρητες πληροφορίες να ενημερώσουν κατεπειγόντως στο υπουργείο, ώστε να ενημερωθούν έτσι η αμερικανική κυβέρνηση και οι αντίστοιχες κυβερνήσεις συμμαχικών χωρών που πιθανόν εμπλέκονται στις αποκαλύψεις.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών φοβάται επίσης μήπως δημοσιευθούν και φάκελοι που αφορούν τους κρατουμένους στο Γκουαντάναμο και γενικά το στρατόπεδο. Και αυτό διότι εδώ και έξι μήνες ειδικοί ανακρίνουν κάποιον που θεωρούν ότι είναι πληροφοριοδότης του Wikileaks: τον Μπράντλει Μάνινγκ, πρώην ειδικό στα ηλεκτρονικά δίκτυα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Οι ανακρίσεις αυτές τροφοδοτούν τις υπηρεσίες και την κυβέρνηση με πληροφορίες για το υλικό που ενδέχεται να έχει το  Wikileaks μέσω αυτού του πληροφοριοδότη.
«Το Wikileaks πλήττει τη ζωή των Αμερικανών και δίνει σημαντικές πληροφορίες στους αντιπάλους μας», είχε δηλώσει πριν από λίγους μήνες ο ναύαρχος Μάικ Μόλν για τις τότε αποκαλύψεις του διαδικτυακού τόπου.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του τα απόρρητα έγγραφα και ντοκουμέντα θα αποσταλούν ξανά σε επεξεργασμένη μορφή και στις εφημερίδες New York Times, Guardian και Spiegel.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!