"ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ" ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ WikiLeaks ΛΕΝΕ ΟΙ ΗΠΑ
Επιχειρούν να επανορθώσουν τη ζημιά
Μετά τη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων που περιγράφουν με ωμή ειλικρίνεια τις παρασκηνιακές και πολλές φορές παράνομες και παράτυπες κινήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αποκαταστήσει τη ζημιά έναντι της διεθνούς κοινότητας και περνά στην αντεπίθεση προαναγγέλλοντας δικαστική διερεύνηση σε βάθος και αυστηρότερες διαδικασίες.
Οι ΗΠΑ λυπούνται βαθιά για την αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών και ιδιωτικών συνομιλιών, τόνισε τη Δευτέρα η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον που μίλησε για «επίθεση κατά της διεθνούς κοινότητας». Η δημοσίευση υπονομεύει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εργαστούν με άλλες χώρες, πρόσθεσε, ωστόσο εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στο ότι οι ΗΠΑ θα αντέξουν τη θύελλα από τις αποκαλύψεις.
Επιπλέον, ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ τόνισε ότι διεξάγεται ποινική έρευνα για τη δημοσιοποίηση των εμπιστευτικών εγγράφων και προσθέτει ότι θα διωχτεί όποιος βρεθεί να είναι υπεύθυνος. «Δεν είμαστε σε θέση ακόμη να ανακοινώσουμε το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής», προσέθεσε. Ο Χόλντερ κατέστησε σαφές πως το γεγονός ότι ο Ασάντζ είναι ένας ξένος (είναι Αυστραλός) που ζει εκτός των ΗΠΑ δεν σημαίνει ότι έχει ασυλία στην άσκηση δίωξης.
Επιπλέον ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσαν αυστηρότερους κανονισμούς ασφάλειας των πληροφοριών ώστε να αποτραπούν στο μέλλον. Έρευνα για τυχόν παραβίαση των νόμων αρχίζει και η Αυστραλία.
- Διαβάστε τα έγγραφα, σχόλια και αναλύσεις: στο Wikileaks, στους New York Times, στον Guardian, στο Der Spiegel, στην El Pais
Οι συνεχείς προσπάθειες του Ιράν για την απόκτηση συμβατικών και πυρηνικών όπλων ήταν μία από τις πρώτες μεγάλες αποκαλύψεις που θα έρθουν στο φως τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες καθώς, όπως διευκρίνισε το Wikileaks, ο όγκος των εγγράφων και τα στοιχεία είναι τέτοια ώστε αν έρχονταν δημοσιεύονταν όλα μαζί θα χάνονταν στη πλημμύρα των συνολικά 250.000 εγγράφων σημαντικά δεδομένα.
Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και ο αραβικός κόσμος φαίνεται ότι ανησυχούν έντονα για το ενδεχόμενο να βρεθεί η Τεχεράνη να κατέχει πυρηνικά όπλα σύντομα: ο Σαουδάραβας ηγεμόνας ζήτησε μάλιστα να υπάρξει στρατιωτική δράση για να σταματήσει το Ιράν· το Μπαχρέιν και η Ιορδανία ζήτησαν να σταματήσει η Τεχεράνη με κάθε τρόπο· η Αίγυπτος και τα Εμιράτα εκφράζουν βαθιές ανησυχίες για την ύπαρξή τους με ένα ισχυρό Ιράν στην γειτονιά τους. Η Ιορδανία δήλωσε πάντως ότι οι επιφυλάξεις της για ένα πλήγμα κατά του Ιράν, όπως φάνηκε από τα έγγραφα του Wikileaks, «έχουν επανειλημμένα διατυπωθεί από τον βασιλιά Αμπντάλα».
Όλοι οι ηγέτες αυτών των χωρών φυσικά απέφυγαν κάθε τέτοιο σχόλιο δημόσια και περιορίστηκαν σε στρογγυλεμένες δηλώσεις.
Τα έγγραφα του Wikileaks είναι ψυχολογικός πόλεμος κατά του Ιράν, τόνισε ο πρόεδρος της χώρας Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν θα επηρεάσουν τις σχέσεις της χώρας τους με τρίτες χώρες. Πρόσθεσε: «Δεν νομίζουμε ότι οι πληροφορίες διέρρευσαν, νομίζουμε ότι ήταν οργανωμένο για να κυκλοφορούν τακτικά για να επιτευχθούν πολιτικοί στόχοι».
Και τώρα η διαχείριση της κρίσης
Εντωμεταξύ, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ σπεύδουν να διαβεβαιώσουν την Ουάσιγκτον ότι οι σχέσεις τους δεν θα διαταραχτούν παρά τις αποκαλύψεις, πολλές από τις οποίες έφεραν σε δύσκολη θέση και τις δύο πλευρές. Ζητούν πάντως εξηγήσεις και στο βαθμό που τους αφορά σπεύδουν να διαψεύσουν τις αποκαλύψεις.
- Η αποκάλυψη ότι ζητήθηκε από Αμερικανούς διπλωμάτες στον ΟΗΕ να κατασκοπεύσουν τον Γενικό Γραμματέα, υψηλόβαθμα στελέχη και ξένους παράγοντες ήταν από τις μεγαλύτερες του πρώτου μέχρι τώρα δείγματος. «Έτσι είναι οι διπλωμάτες μας: διπλωμάτες. Συλλέγουν πληροφορίες» είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να προσθέσει ότι αυτό γίνεται για εκατοντάδες χρόνια σε όλο τον κόσμο.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Λευκός Οίκος που επισήμανε μεν ότι οι αναφορές δεν μπορούν παρά να είναι ειλικρινείς και ότι μερικές φορές περιέχουν ελλιπείς πληροφορίες αλλά πρόσθεσε ότι παρόμοιες αποκαλύψεις μπορεί να βλάψουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ. - Η Βρετανία θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες παρά τη διαρροή είπε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού. Σε ερώτηση για τις πιθανές συνέπειες που θα έχει για τον Κάμερον το περιεχόμενο των εγγράφων, απάντησε: «Η αμερικανική πρεσβεία μας είχε ενημερώσει για το περιεχόμενό τους. Δεν θα σχολιάσουμε όλες τις λεπτομέρειες».
Εντωμεταξύ, το παλάτι του Μπακιγχαμ αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν και αφορούν την κακή συμπεριφορά μέλους της βασιλικής οικογένειας. - Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να θέσει το ζήτημα των διαρροών στην υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.
Στα τηλεγραφήματα αναφέρεται ότι πληροφοριοδότης των Αμερικανών διπλωματών στην Άγκυρα χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα επικίνδυνο» τον Τούρκο υπουργό και προειδοποιεί για την ισλαμική επιρροή του στον πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν. Οι Αμερικανοί διπλωμάτες εμφανίζονται να δυσπιστούν απέναντι στον Ερντογάν, για τον οποίον θεωρούν ότι είναι κακά πληροφορημένος και απομονωμένος ενώ δεν είναι σίγουροι για τη σταθερότητα της τουρκικής κυβέρνησης.
Πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε το Wikileaks «μειωμένης αξιοπιστίας ιστοσελίδα» και συνέστησε να περιμένουμε μέχρι να δημοσιευτούν όλα τα έγγραφα. - Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι μιλώντας τη Δευτέρα επιμένει ότι τα πάρτι στις βίλες του είναι «αξιοπρεπή» και σε καμία περίπτωση τα ξέφρενα πάρτι που περιγράφουν οι διπλωμάτες στα έγγραφα.
«Δεν κοιτάω τι λένε αξιωματούχοι τρίτης και τέταρτης κατηγορίας», απάντησε ο Ιταλός πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση. «Μια φορά το μήνα οργανώνω γεύματα όπου όλα γίνονται με τρόπο που αρμόζει, με αξιοπρέπεια και κομψά».
Διαφορετική γνώμη είχε ο υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι που μίλησε για την «11η Σεπτεμβρίου της διπλωματίας». - Για «ανεύθυνη διαρροή» μίλησαν η Γαλλία και το Πακιστάν, «άκαιρη δημοσίευση που δεν ωφελεί» χαρακτήρισε τη διαρροή το Ιράκ.
Ο Τζούλιαν Ασάντζ, ο ιδρυτής του Wikileaks, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να σταματήσει τη δημοσίευση των στοιχείων για να συγκαλύψει μεγάλες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και «εγκληματική συμπεριφορά».
Σχόλια