NEW YORK TIMES :ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

New York Times: Αναδιάρθρωση η μόνη λύση για Ελλάδα

Ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπίσουν η Ελλάδα και η Ιρλανδία τα συσσωρευμένα χρέη τους είναι είτε να τροποποιηθεί η περίοδος αποπληρωμής, είτε το ποσό της αποπληρωμής. Αυτό υποστηρίζει στο πάντα βαρυσήμαντο κύριο άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα New York Times. Μολονότι η διεύθυνση της εφημερίδας παραδέχεται ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα προκαλούσε προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, το οποίο είναι εκτεθειμένο σε Ελληνικά και Ιρλανδικά ομόλογα, οι παρενέργειες αυτές είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν.

Αντιθέτως, η αποπληρωμή του συνόλου των δανείων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας από τα δύο κράτη δεν είναι δυνατή με τους σημερινούς όρους και μάλιστα σε καθεστώς ύφεσης. “Και στις δύο χώρες” υπογραμμίζει το άρθρο, “το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 150% του ΑΕΠ... ενώ στην Ιρλανδία το συνολικό χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) ξεπερνάει το 1.000 του ΑΕΠ”.

Ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση είναι η ανάπτυξη, επισημαίνεται, αλλά ανάπτυξη δεν είναι επιτεύξιμη σε καθεστώς λιτότητας. Εξ ου και δεν μένει άλλη λύση από την επιμήκυνση ή το “κούρεμα” μέρους του χρέους. Φυσικά, πέρα από το πλήγμα που θα προκαλούσε κάτι τέτοιο στις τράπεζες, θα φόβιζε και τους επενδυτές, οι οποίοι θα έπαυαν να δανείζουν με χαμηλά επιτόκια όλες τις επίφοβες χώρες. Εντούτοις, η σύνταξη της έγκριτης εφημερίδας θεωρεί ότι οι μετασεισμοί θα περιορίζονταν αν η Ε.Ε ελάμβανε άμεση, συνολική και συντονισμένη δράση στήριξης των οικονομιών που κινδυνεύουν, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης από Ελλάδα και Ιρλανδία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!