Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΡΩΤΕΥΟΝ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΕΕ-ΕΛΛΑΔΑ

http://www.fotosearch.gr/thumb/IGS/IGS270/IS210-042.jpg



Οι FINANCIAL TIMES στο ρεπορτάζ τους με τίτλο Barroso reaffirms offer of help to Ireland αναφέρεται αναλυτικά στις δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι σε αντίθεση με την Ελλάδα που έχει καταφύγει ήδη στην ΕΕ ΔΝΤ, η Ιρλανδία έχει καλύψει τις ανάγκες της μέχρι τα μέσα της χρονιάς, γεγονός που της επιτρέπει να αποφύγει το δανεισμό της από τις αγορές με τα σημερινά υψηλά επιτόκια. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται και στον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης για τις χώρες της ευρωζώνης, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, οι ηγέτες της ευρωζώνης είχαν επικριθεί σφοδρά επειδή άργησαν να αντιδράσουν, επιδεικνύοντας (τότε) μίας καθυστέρηση, η οποία οφειλόταν κυρίως στον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να οικοδομηθεί μία τέτοια διάσωση. Οι σημερινές δηλώσεις του Barroso – καταλήγουν οι FT – είχαν κυρίως στόχο να καθησυχάσουν τις αγορές, ότι εάν συνέβαινε στην Ιρλανδία μία κρίση ελληνικού τύπου, η ΕΕ θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη.
Στο μεταξύ, στην υστέρηση που παρατηρείται στο θέμα των εσόδων στην Ελλάδα επικεντρώνεται ρεπορτάζ της ε/φ WALL STREET JOURNAL με τίτλο Greek revenue lag hits budget deficit. H χώρα διαθέτει ελάχιστα περιθώρια για δημοσιονομικούς ελιγμούς και το ενδεχόμενο να μην επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους θα την έφερνε αντιμέτωπη με δυσάρεστες εναλλακτικές, εάν πράγματι επιθυμεί να αποφύγει τη χρεοκοπία: την επιβολή ακόμα πιο αυστηρών περικοπών σε έναν ανήσυχο ήδη λαό ή περισσότερα χρήματα μέσω ενός πακέτου διάσωσης υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η εφημερίδα. Η χώρα παραμένει έξω από τις αγορές λόγω των μεγάλων αποδόσεων που ζητούν οι επενδυτές για την αγορά ελληνικού χρέους, την ίδια ώρα που η Ιρλανδία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη συνεχή αύξηση του κόστους δανεισμού της που την ωθεί στην αναζήτηση διάσωσης.
Η WSJ αναφέρεται αναλυτικά στην πορεία των εσόδων και στα προβλήματα που παρατηρούνται στον τομέα αυτό, σημειώνοντας ότι η χώρα τα έχει πάντως καταφέρει καλύτερα στον τομέα της μείωσης των δαπανών, δεδομένου ότι επιχείρησε – με το αναθεωρημένο σχέδιο που προέβλεπε την υστέρηση στα έσοδα – να εξασφαλίσει μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες.
Στο ρεπορτάζ παρατίθεται δήλωση του Γιώργου Ζαννιά, προέδρου του σώματος εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος δηλώνει βέβαιος ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας για την είσπραξη μεγαλύτερων φόρων θα αποδώσουν. Όσον αφορά τα έσοδα είμαστε πίσω, αλλά η συμμόρφωση αυξάνεται και αυτό δεν έχει επηρεάσει το στόχο όσον αφορά το έλλειμμα, διότι έχουμε περιορίσει τις δαπάνες, σημειώνει.
Η λιτότητα – καταλήγει η WSJ- θα είναι το βασικό θέμα για αρκετά ακόμη χρόνια και το μέλλον διαγράφεται ζοφερό. Όσο δεν έχεις ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, είναι δύσκολο να εξασφαλίσεις ικανοποιητική είσπραξη των φόρων σημειώνει αναλυτής της Citigroup στην εφημερίδα που υπενθυμίζει ότι στην πρόσφατη έκθεσή της η Citigroup είχε διατυπώσει την εκτίμηση ότι μπορεί η Ελλάδα να χρειαστεί παράταση του τριετούς πακέτου οικονομικής βοήθειας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!