Μια θερμική κουβέρτα «τρύπωσε» σε πετρώματα του Άρη


NASA/JPL-Caltech/ASU

Αναμέσα στα πετρώματα διακρίνεται ένα κομμάτι του θερμικού υλικού προστασίας του ρόβερ στον Άρη/

Το Φεβρουάριο του 2021 προσεδαφίστηκε στον Άρη το πιο προηγμένο ρομπότ εξερεύνησης που έχουμε στείλει στον Κόκκινο Πλανήτη. Αποστολή του Persevernace  είναι να συλλέξει δείγματα του εδάφους και πετρωμάτων του πλανήτη τα οποία έρθουν στη Γη με επόμενες αποστολές για μελέτη. Το ρομπότ αναζητεί επίσης ίχνη ζωής που πιθανώς υπήρχε κάποτε στον Άρη. Φυσικά τα προηγμένα του όργανα καταγράφουν και συλλέγουν και άλλα γεωατμοσφαιρικά δεδομένα ενώ φυσικά καταγράφει συνεχώς και φωτογραφίες και βίντεο.

Το ρόβερ μετέφερε στον Άρη και ένα drone το οποίο όχι μόνο κατάφερε να πετάξει αλλά ξεπερνώντας κάθε προσδοκία συνεχίζει να πραγματοποιεί αποστολές ενώ ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει πέντε πτήσεις σε χρονικό διάστημα ενός μήνα. Όπως είναι ευνόητο πρόκειται για από τις σημαντικές διαστημικές αποστολές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αλλά και σίγουρα η πιο πετυχημένη στον Άρη.

Κατά την διαδικασία προσεδάφισης στον Άρη το Perseverance αποτίναξε από πάνω του κάθε προστατευτικό σύστημα και αντικείμενο διέθετε ανάμεσα στα οποία και μια θερμική «κουβέρτα», ένα κάλλυμα από υλικά που διατηρούσαν σε ασφαλή θερμοκρασία το ρόβερ. Το Perseverance εντόπισε και φωτογράφισε ένα κομμάτι αυτού του καλύμματος το οποίο πέφτοντας στο έδαφος του Κόκκινου Πλανήτη σφηνώθηκε κυριολεκτικά ανάμεσα σε δύο πετρώματα. Π

ριν από δύο μήνες το drone είχε εντοπίσει και πετάξει πάνω από την κάψουλα μέσα στην οποία βρισκόντουσαν το ρόβερ και το ίδιο πλησιάζοντας την αρειανή επιφάνεια και το αλεξίπτωτο που άνοιξε για να τα κατεβάσει με ασφάλεια στο έδαφος του πλανήτη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!