Τουρκία: Σενάρια για μια πιθανή πρόκληση νότια της Κρήτης

 


Για σχέδιο εισβολής της Ελλάδας κάνει λόγο ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας» καλώντας την Τουρκία να προβάλει αυτό το δόγμα πιο έντονα στη διεθνή κοινότητα

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται στο εσωτερικό της Τουρκίας η καλλιέργεια εθνικιστικού κλίματος από το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας να δυναμιτίζει περαιτέρω το κλίμα με εμπρηστικές δηλώσεις για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών του Αιγαίου.

«Δεν θα επαναλάβω τα λάθη των προηγούμενων»

Ο Τούρκος πρόεδρος που φαίνεται να είναι σε μια συνολική διαπραγμάτευση με τη Δύση και γενικά με τις μεγάλες δυνάμεις άνοιξε τη βεντάλια των διεκδικήσεών του και μάλιστα βγήκε και «παραπονεμένος» υποστηρίζοντας ότι κατά το παρελθόν δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δίνονταν στην Τουρκία.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ταγίπ Ερντογάν «υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα, από τα σύνορα του Εθνικού Συμφώνου μέχρι τα νησιά του Αιγαίου, από την επιστροφή Ελλάδας και της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ, μέχρι την ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΕΕ. Σε κανένα από αυτά δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν».

Μάλιστα αφού διαβεβαίωσε το εσωτερικό του ακροατήριο αλλά έστειλε μηνύμα τόσο στις ΗΠΑ και τη Ρωσία ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την πολιτική στην περιοχή της Μεσογείου, από τα Βαλκάνια και τη Βόρεια Αφρική μέχρι τη Συρία, αλλά και τη Μαύρη Θάλασσα και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, εκτοξεύοντας νέες απειλές κατά τις Ελλάδας δυναμιτίζοντας κι άλλο το κλίμα.

Μιλώντας για μια «μεγάλη» και «ισχυρή» Τουρκία, διαμήνυσε ότι δεν θα επαναλάβει τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων που άφησαν τα νησιά στην Ελλάδα! Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε τη σκυτάλη από τον Σοϊλού και επιτέθηκε χτες κατά της Ελλάδας για υπόθαλψη της «τρομοκρατίας».

Το δεύτερο βήμα είναι η Κρήτη

Την ίδια στιγμή ο εμπνευστής της Γαλάζιας Πατρίδας και του τουρκολιβυκού συμφώνουν αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα «βλέπει» σχέδιο εισβολής τρίων σταδίων από την Ελλάδα!

Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί υποστήριξε ότι οι χάρτες που παρουσίασε στους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μέρος αυτού του σχεδίου εισβολής το οποίο σύμφωνα με τον Τούρκο αντιναύαρχο εν αποστρατεία η Αθήνα το έχει ετοιμάσει από το 2017.


«Απέναντι σε αυτό το σχέδιο, η Τουρκία πρέπει να προβάλλει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας στη διεθνή κοινότητα», είπε ο Γιαϊτζί στη φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

«Η Ελλάδα, που βλέπει τη συγκυρία ως ευκαιρία, θα βρεθεί σε μπελάδες. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε κατάσταση», υποστήριξε.

«Η Ελλάδα ξεκίνησε το 2017 ένα σχέδιο 3 σταδίων για την αύξηση των χωρικών της υδάτων. Τώρα προσπαθούν να εφαρμόσουν αυτό το σχέδιο με αυτούς τους χάρτες. Στην πρώτη φάση του σχεδίου, είχαν αποφασίσει να αυξήσουν τα χωρικά τους ύδατα τόσο στην Κρήτη όσο και στα Αντικύθηρα» ενώ σε ότι αφορά «το δεύτερο βήμα» κατά τον Γιαϊτζί αυτό συνίσταται στην «αύξηση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια μεταξύ  Κρήτης – Αντικυθήρων  και της Πελοποννήσου. Το τρίτο βήμα είναι η αύξηση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Το τελικό στάδιο είναι τα 12 μίλια σε ολόκληρο το Αιγαίο».

Η ρητορική αυτή ουσιαστικά έρχεται να δώσει υπόσταση στο σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση για τυχόν πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε επιθετική κίνηση για έρευνες νότια της Κρήτης.

Να εγκαταλείψει την πολιτική των κανονιοφόρων

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί τις προκλήσεις και θα υπερασπισθεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα έστειλε ο Νίκος Δένδιας από την Πάτρα μιλώντας στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως οι τουρκικές θέσεις δεν αντέχουν κριτικής και κάλεσε την κυβέρνηση Ερντογάν να εγκαταλείψει την πολιτική μια άλλης εποχής. «Να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι η πολιτική των κανονιοφόρων, η πολιτική Σουλεϊμάν του μεγαλοπρεπούς στη Μεσόγειο, ανήκει τελείως σε μία άλλη εποχή, είτε του Σουλεϊμάν στον 16ο αιώνα, είτε των κανονιοφόρων στον 19ο και άντε στις αρχές του 20ου. Πάντως με κανένα τρόπο στον 21ο αιώνα» ανέφερε χαρακτηριστικά εκφράζοντας ωστόσο την απαισιοδοξία για το κατά πόσο θα αλλάξει στρατηγική η Τουρκία.

Η λογική λέει ότι δεν τον συμφέρει το θερμό επεισόδιο

Μιλώντας στο MEGA ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων και υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης υποστήριξε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει τις προκλήσεις, εξέφρασε την ανησυχία του για τις προθέσεις του Τούρκου προέδρου, ωστόσο εκτίμησε ότι ο Ερντογάν μάλλον δεν πρόκειται να επιδιώξει κάποιο «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο καθώς γνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν είναι εύκολος αντίπαλος στρατιωτικά.

«Η λογική λέει ότι δεν τον συμφέρει αν δημιουργήσει ένα θερμό επεισόδιο, αλλά εμείς δεν μπορούμε να κινούμαστε με τέτοιες υποθέσεις» σημείωσε ο κ. Αποστολάκης.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται πλέον και η συνάντηση που θα έχουν πρόσωπο με πρόσωπο Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί 29 και 30 Ιουνίου στην Μαδρίτη.

https://www.in.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!