Υπάρχουν εργαλεία αποτροπής των τουρκικών κινήσεων


ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ τις τουρκικές κινήσεις αλλά και ενέργειες, οφείλουμε, επιβάλλεται, να μην υποβαθμίσουμε ποσώς τη ρητορική της Άγκυρα. Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία μπορούν, νομιμοποιούνται, να υποβαθμίσουν τις απειλές αυτές, που εκτοξεύονται σχεδόν καθημερινά από την κατοχική δύναμη. Και επειδή πολλοί προσπαθούν να συνδέσουν τις απειλές αυτές με πολιτικές κι άλλες σκοπιμότητες, εσωτερικά ζητήματα στην Τουρκία, οφείλουμε να επισημάνουμε πως αυτά που λένε οι Τούρκοι όχι μόνο τα εννοούν αλλά επιδιώκουν να τα υλοποιήσουν. Η κατοχική Τουρκία επιχειρεί να υλοποιήσει την αναθεωρητική της στρατηγική στην περιοχή κι αυτό αποδεικνύεται με ενέργειες που ήδη γίνονται και τα όσα έχουν εξαγγελθεί και καθορίζονται με συγκεκριμένα βήματα εφαρμογής. Οι επιδιώξεις, συνεπώς, που τίθενται σήμερα από τουρκικής πλευράς, συνιστούν μέρος της μεγάλης στρατηγικής επιδίωξης, της επεκτατικής αυτής δύναμης, της γνωστής «Γαλάζιας Πατρίδας».

ΕΙΝΑΙ προφανές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε νέα δεδομένα, υπό την έννοια ότι προτάσσονται νέες αναβαθμισμένες απειλές κατά της Ελλάδος και της Κύπρου από την τουρκική πλευρά. Και το ζητούμενο είναι πώς αντιδρούν Αθήνα και Λευκωσία σε αυτή την επίθεση, που δέχονται από την κατοχική δύναμη. Είναι προφανές πως η Άγκυρα περνά, σιγά-σιγά, από τη ρητορική στην πράξη. Αυτό, συνεπώς, καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δύο κυβερνήσεις. 

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ του κατευνασμού έχει αποτύχει. Έχει ουσιαστικά αποθρασύνει την κατοχική δύναμη, την οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια και σε υπερβολικές και παράλογες, παράνομες αξιώσεις. Θα πρέπει να αντιδράσουμε σε όλα τα επίπεδα και να το θέσουμε σε όλα τα διεθνή φόρα. Να σταματήσουμε να λέμε —ενίοτε με παράπονο— τι πράττει σε βάρος μας η κατοχική δύναμη. Ναι, να καταγγέλλουμε την Τουρκία για τη συμπεριφορά της, τις προκλήσεις και τις απειλές της. Αλλά δεν πρέπει να μείνουμε μέχρι εκεί, στις καταγγελίες. Να ειπωθεί και πώς θα αντιδράσουμε. Για να γνωρίζουν οι συνομιλητές μας, εταίροι μας και μη, αλλά και η κατοχική Τουρκία, ότι θα υπάρξει αντίδραση. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει προετοιμασία και ικανή αποτρεπτική δύναμη, για να σταματήσουν την επεκτατική πολιτική, τις επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας. 

Η ΕΛΛΑΔΑ, τα τελευταία χρόνια ενισχύει τη στρατιωτική της ισχύ. Ο πόλεμος δεν είναι λύση. Κανείς δεν υποστηρίζει τον πόλεμο, αλλά έχει ειπωθεί πολλές φορές το εξής: Για να αποφύγεις τον πόλεμο, πρέπει να προετοιμαστείς για αυτόν. Θα πρέπει να γνωρίζει ο αντίπαλος, ότι είμαστε έτοιμοι αποτρεπτικά. Θέλουμε να αποτρέψουμε τον πόλεμο κι αυτό θα γίνει με ενίσχυση της αποτρεπτικής μας δύναμης. Θέλουμε να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία. 

ΚΑΙ οι σύμμαχοί μας πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως με τη συμπεριφορά της, η Τουρκία οδηγεί τα γεγονότα σε «θερμό επεισόδιο». Για να αποτραπεί τούτο, θα πρέπει να παρέμβουν όσοι μπορούν προς την κατοχική Τουρκία και να της ζητήσουν να σταματήσει τη συμπεριφορά αυτή. Εάν έχει διαφορά, όπως λέγει, με την Ελλάδα, αυτή μπορεί να επιλυθεί με διάλογο και μόνο με αυτή τη μέθοδο. Όσο απειλεί, θα πρέπει να λαμβάνει απαντήσεις. Να θυμίσουμε πως Ελλάδα και Κύπρος είναι μέλη της Ε.Ε., κι αυτό είναι εργαλείο άσκησης πίεσης και αποτροπής εάν αξιοποιηθεί σωστά. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!